Umut Oran'dan SPD'ye 'soykırım tasarısı' mektubu

Umut Oran'dan SPD'ye 'soykırım tasarısı' mektubu

Umut Oran'dan SPD'ye 'soykırım tasarısı' mek... Sosyalist Enternasyonal (SE) Başkan Yardımcısı Umut Oran, Federal Almanya Parlamentosu Bundestag’ın, 2 Haziran 2016 tarihinde görüşeceği  ''Ermenilere ve Diğer Hıristiyan Azınlıklara 101 Yıl Önce Yapılan Soykırımı Anma...

Sosyalist Enternasyonal (SE) Başkan Yardımcısı Umut Oran, Federal Almanya Parlamentosu Bundestag’ın, 2 Haziran 2016 tarihinde görüşeceği  ''Ermenilere ve Diğer Hıristiyan Azınlıklara 101 Yıl Önce Yapılan Soykırımı Anma ve Saygı'' başlıklı önergenin hukuk tanımazlığın yeni bir ifadesi olduğunu belirterek bu ülke nezdinde girişimde bulundu.

SE üyesi olan SPD’nin Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısına mektup yazan Umut Oran, “Türkiye’nin kurucu partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi, kaynağı neresi olursa olsun ''tarihi tersyüz eden ve düşmanlık yaratan’ her türlü hukuksuzluğun karşısında olacaktır. Gerek ulusal düzeyde gerekse de uluslararası arenada ''Türkiye’nin haklarını savunmak’ her birimiz için vazifedir. CHP, tarihin siyasallaştırılmasına asla izin vermeyecektir'' dedi.

AİHM VE FRANSIZ MAHKEMESİ KARARI VAR

Konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamasında Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı, CHP’li Umut Oran şunları kaydetti:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairenin 15 Ekim 2015’te verdiği tarihi kararın mürekkebi dahi kurumamışken Avrupa’nın ortasında bir parlamentonun kendini “mahkeme'' yerine koyması ve hukuki bir olayı “siyasileştirme'' çabası iyi niyetle bağdaşmamaktadır. Üstelik Fransız Yüksek Mahkemesi de 8 Ocak 2016 tarihinde aldığı bir kararla parlamentoların soykırım iddialarıyla ilgili hüküm vermeye yetkili olmadıklarını belirtmiştir.

1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi’nde yetkili mahkemeler sayılmıştır ve sayılan kurumlar arasında “Ulusal ya da Yerel Parlamentolar'' yoktur. Bir başka deyişle parlamentoların “hüküm tesisi etme'' hevesi tam anlamıyla “yetki gaspı'' anlamına gelecektir.

ALTERNATİF TARİH ÇABASIYLA DÜŞMANLIĞI KÖRÜKLÜYORLAR

Ancak görünen o ki “soykırım iddiaları'', Türkiye ve bölge üzerinde planları olan ülkeler tarafından dün olduğu gibi bugün de bir “tehdit unsuru'' olarak kullanılmak istenmektedir. Tarihi gerçekler ortada olmasına rağmen parlamentolar eliyle “alternatif tarih'' yaratma çabaları aynı zamanda “düşmanlıkları körüklemeye'' yöneliktir. Halkların birbirine düşman edilmesinin kimseye faydası olmamasına rağmen bazı ülkelerin her konuyu “ötekileştirme, ayrıştırma, düşmanlaştırma ve çatıştırma'' gerekçesi olarak görmesi emperyalist yıkıcılığa örnek olması anlamında dikkat çekicidir.

TARİHİN TERSYÜZ EDİLMESİNE KARŞIYIZ

Türkiye’nin kurucu partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi, kaynağı neresi olursa olsun “tarihi tersyüz eden ve düşmanlık yaratan'' her türlü hukuksuzluğun karşısında olacaktır. Gerek ulusal düzeyde gerekse de uluslararası arenada “Türkiye’nin haklarını savunmak'' her birimiz için vazifedir. Bu anlamda Aralık 2014’te Ermenistan’ın çabası ile Nisan 2015 öncesinde Sosyalist Enternasyonal’in açıklama yapması girişiminde bulunulduğunu, ancak CHP olarak hukuki gerekçeleri öne sürmemiz üzerine konunun 6 Temmuz 2015 tarihinde BM Genel Merkezindeki toplantıya ertelendiğini açıklamak isterim. Nitekim BM’de yapılan 6 Temmuz 2015 tarihli Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısında da 2 ülke arasında uzlaşmayı teşvik etmek ve dayanışma zemini yaratmak amacıyla üye ülkelerden isteyenlerin de katılabileceği 2 ülke arasından tarihçi, aydın ve akademisyenler ile STÖ’lerin katılacağı bir “yuvarlak masa dinleme toplantıları" yapılması ve çıkan sonuçların SE konseyinde ele alınması kararı alınmıştır.

MERKEL BİR YILDA 6 KEZ GELDİ TEK KELİME ETTİ Mİ?

Alman Şansölyesi Merkel son bir yılda 6 kez Türkiye’ye gelmesine rağmen bu konuda Türk hükümetine, Cumhurbaşkanına tek kelime etti mi bilmiyoruz çünkü basına sadece geri kabul anlaşması, vize serbestisi girişimi ve para pazarlığı yansımaktadır. Türk hükümeti ulusal çıkarlarımız konusunda başarılı olamamıştır zira bir kısmı AB üyesi olmak üzere son 1 yılda 20’ye yakın ülkenin parlamentosunda ülkemiz aleyhine kararlar alınmış, AKP hükümetleri ise sadece izlemiştir!

TARİHİN SİYASALLAŞMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ!

CHP ise bu konuda gerekli çalışmaları yapmış belki de uluslararası kurumlarda bir ilk adımı atarak, oldubittiye izin vermeden bir yuvarlak masa diyalog ve dinleme toplantıları kararı aldırmıştır. Ayrıca 2 Haziran görüşmesi öncesinde Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı olarak Alman SPD Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı ile iletişime geçilmiştir. Çünkü CHP, tarihin siyasallaştırılmasına asla izin vermeyecektir.

"Umut Oran'dan SPD'ye 'soykırım tasarısı' mektubu" haberi, 26 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 26 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Umut Oran'dan SPD'ye 'soykırım tasarısı' mektubu haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Umut Oran'dan SPD'ye 'soykırım tasarısı' mektubu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:08 Galatasaray, İtalyan Yıldızı Vecino İçin Transfer Hareketi Başlattı
  2. 18:56 Kurtuluş Mahallesi'nde Köpek Saldırısı: Komşuların Yardımıyla Kurtarıldı
  3. 18:52 65 yıllık dev Türk giyim devi iflasın eşiğinde
  4. 18:51 Sağlıklı Kilo Verme Yöntemleri ve Doğal Kürler: Yaz İçin Hazırlık Başladı!
  5. 18:47 Borsa İstanbul günü düşüşle kapattı
  6. 18:47 Yıldızların Yol Gösterdiği Gün: Günlük Burç Öngörüleri
  7. 18:46 İsrail ordusu: "Böyle bir saldırıya yanıt vermemek mümkün değil"
  8. 18:41 Vefa Küçük, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığı’na yeniden aday oldu
  9. 18:37 Manchester City-Real Madrid maçı ne zaman?
  10. 18:35 Savunma Devleri Su Altı Savaşında Yarışıyor: Manta Ray ve Türk Savunma Projeleri
  11. 18:29 İtalya'da ilginç uygulama! Cep telefonunu bırakana bir şişe şarap ücretsiz
  12. 18:28 Gülben Ergen: Sağlıklı Cilt İçin Lavanta Suyu Önemli!
  13. 18:24 İsviçre'nin Beypazarı Maden Suyu Yasağı: Doğurganlık İddiasıyla Gerginlik
  14. 18:22 İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye karşı "İran'a yaptırım" çağrısı geldi
  15. 18:19 AB'nin Kızıldeniz misyonu akıllarda soru bıraktı: İran saldırısından etkilendi mi?
  16. 18:19 Türk Yetkililer ABD'ye Yola Çıkıyor: Ekonomik Güven ve Yatırım Fırsatları Masada
  17. 18:16 Aç Karnına Ceviz Tüketmenin Sağlığa Faydaları
  18. 18:11 Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan Lokanta ve Kafelerde KDV düzenlemesi
  19. 18:06 Savaşın etkisiyle altın fiyatları uçtu, kuyumcular ve Darphane taleplere zor yetişiyor!
  20. 18:01 ABD basını uyarıda bulundu: "İsrail her an saldırabilir"
Politika Haberleri