Umutsuzlara umut oldular

Umutsuzlara umut oldular

Umutsuzlara umut oldular Düzceli Evsiz Depremzedeler Konut Kooperatifinin talebi, Bir Umut Derneği, Dayanışmacı Atölye’nin çağrısı, bir araya gelen, Mimar, planlama, inşaat mühendisliği, İletişim Sosyoloji, hukuk gibi, farklı disiplinlerden akademisyen...

Düzceli Evsiz Depremzedeler Konut Kooperatifinin talebi, Bir Umut Derneği, Dayanışmacı Atölye’nin çağrısı, bir araya gelen, Mimar, planlama, inşaat mühendisliği, İletişim Sosyoloji, hukuk gibi, farklı disiplinlerden akademisyen ve öğrenciler; Düzce Bey Köy’de  depremzedelere umut oldular. 234 daire ve 29 sitenin yapılmasında fiziki ve proje bazında destek sundular. Kolektif ve gönüllü çalışma depremzedelere umut oldu ışık oldu.

ABC Gazetsi/ Özel Haber 

Her şey 1999'da Marmara’da gerçekleşen iki büyük depremi kiracı olarak karşılayan depremzedelerin sağlıklı ve güvenli konut talebini bir hak mücadelesine dönüştürmesiyle başladı. Düzce’de yaşayan kiracı depremzedeler önce dernekleşti, sonra kooperatifleşti. 15 yıllık’ Birlikte Mücadele’nin ardından arsa tahsisi gerçekleşti, sıra birlikte yaşayacakları konut tasarımına geldi.

Kıracı depremzedelerin açık çağrısını duyan bir çok farklı disiplinden meslek grubu bir yıl önce tamda bu zamanda  bir araya  geldiler. Depremzedeler  '' Birlikte Tasarımı’ nasıl kurgulayabileceklerini   düşünüp , sonra tasarıma  katılımı destekleyecek '' oyunlar’ oynadılar. '' Yazdılar, çizdiler, düşündüler, tartıştılar, Düzce  Umut  Evleri’nin  projesini hazırladılar. 20 Kasım Cuma akşamı saat 19-00'da Studiox’te  hem Umut Atölyesi’nin birinci yaş günü  kutlaması, hem de projenin detaylı bir sunumu hem de daha fazla kişinin desteğini almak üzere  buluşma olacak. Proje  tamamlandığı için daha fazla katılımcı desteği bekleniyor. Aslında durumun acili yeti olduğunu söyleyen SS .Evsiz Depremzedeler Dayanışma Konut Yapı Kooperatifi  Müdürü Erbay Yucak;’  42 dönüm arazi üzerine  234 konut 29 site yapılması için yola çıktık. Proje kapsamındaki evler 3+1, 2+1, olarak  tasarlandı. Evlerin maliyeti kesin olmamakla birlikte 50 ile 65 bin lira arasında olmasını bekliyoruz. Önemli  aksaklık olmaması halinde depremzedeler 2018’in başlarında evlerine taşınacaklar’ dedi.

unnamed-(1)3.jpg

Komşuluk İlişkileri Yeniden yeşerecek

Umut Evleri, hem mahallelinin kendi isteği doğrultusunda şekillendirildiği  hem de tırnakları ile kazıyarak kazandığı mücadelenin somut bir göstergesi. Örneğin, herkesin ev içi mahremiyeti istediği, fakat ortak kullanım alanlarının da olmasını istediği geniş avlular planlanmış. Bu avlularda düğünlerde yapılacak, çocuklar oyun oynayacak, gündüz gece çekirdek de çitilenecek. Binalar birbirine sırtını  dönmek yerine birbirine bakacak şekilde  tasarlanmış.

Umut Atölyesi
Kooperatif Müdürü Eray Yucak, Mimarlık dünyasından’ Daha iyi tasarımlar olabilirdi’ gibi ufak tefek eleştirilerle karşılaştıklarının belirterek ’Umut Evleri ilk kiracı örgütlenmesi ve bu hukuk sisteminde sabrı öğrenmesi yeni bir mahalle olarak deprem ülkesinde bizlere umut veriyor’ ifadesini kullandı.

Yucak; yöre halkına seslenerek’ Yoğun gündemden, karamsarlıktan, ''hiçbir şey ''yapamamaktan sıkıldıysan bu şantiye sana sana iyi gelecek, gel umut bir umut kazanımını birlikte inşa edelim. Gel, kenti  toza dumana boğan şantiyenin anlamını değiştirelim. Gel birlikte umudu örelim’ çağrısında bulunuyor.

Maliyetine  inşaat malzemesi aldıklarını  aktaran Yucak; İnşaat malzemelerini  alırken ince eleyip sık dokuduklarını ifade ederek’ Bir malzeme  alırken bütün üyeleri bilgilendirdik. Şeffaf açık olduk. Üyelerin tek tek görüşlerini aldık. En ucuzu verene de  en pahalı verene de mesafeli yaklaştık, kullanılabilir  olanı tercih ettik.  Çoğu zaman malzeme alımlarında 17-18 firmadan teklif aldık değerlendirdik’ ifadesini kullandı.

unnamed-(1)5.jpg

Üyelik Şartı yıllık geliri 38 Bin lirayı Geçmeyecek
SS. Evsiz Depremzedeler Dayanışma Konut Yapı Kooperatif  Müdürü Erbay Yucak ABC’ye yaptığı değerlendirmede kooperatife üye olmanın koşullarını açıkladı. Açıklamaya göre, üyelerde aranan şartlar şunlar: Üyenin veya eşinin, çocuğunun üzerine kayıtlı, arsa, olmayacak. Evini kiraya veremeyecek, satamayacak. Satış işlemi üyenin tayin veya bölgeden ayrılmasını gerektirecek zorunlu neden. Üye ayrıldığında boşalan  konuta diğer üyelerin önereceği başka biri  taşınabilecek. Üyeler inşaat süresince yaşları 18- 45 arası fiziki ve ruhsal hastalığı olmayanlar mesleklerine göre  konut yapımına gönüllü olarak katılacak.’

unnamed-(3)2.jpg

Umutsuzlara Umut Olan Çocuklar
 Cuma günü saat 18-00 gibi  İstanbul Bir Umut Derneğinden Gizem Kıykı aradı.’ Ahmet Bey, yarın Düzce’ye gidiyoruz.  Düzce Umut Atölyesi SS Evsiz Depremzedeler Dayanışma  Yapı Kooperatifi  ile birlikte inşaatta   çalışacağız sesimize  ses verir misiniz’ dedi.

 Sabah, Mimar Sinan Üniversitesi’nin önünde buluştuk.  Aralarında,  mimar, inşaat, Çevre,  Kadastro  mühendisi , sosyolog , iktisatçılardan oluşan  45 kişi Düzce’ye  Bey köyüne gittik. Grupta genç kadınların  görev  alması dikkat çekti. Hepsi heyecanlı idi. Belki içlerinde ilk defa inşaat şantiyesi görenler vardı . Öğle üzere Düzce Bey köyü Depremzedeler  için yapılacak  olan  konut şantiyesinde   Kooperatif  Müdürü  Eray Yucak ve kalabalık depremzede  karşıladı. Duygu dolu anlar yaşandı. Birbirlerini tanımayan insanlar kucaklaştı. Anneler, teyzeler, çocukları bağırlarına bastı. Öğlen yemeğinden sonra Umutsuzlara Umut olan çocuklar, baretlerini inşaat  önlüklerini giyip sahada çalışmaya başladılar. Çalışmaya başlamadan önce  İnşaat Mühendisi Serdar Yolaç, çalışma sırasında işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda  bilgilendirme yaptı.

İstanbul Bir Umut Derneği Gönüllü çalışan Mimar Çiğdem Fırtuna, Düzceli depremzedelerin verdikleri adalet mücadelesinin Tüm Türkiye’ye umut olması gerektiğinin farkındayız. Açık bir ortamda, eşitlik içinde  kolektif şekilde çalışıyoruz. Türkiye’de başka türlü bir konut üretiminin mümkün olduğunu göstermenin huzuru ve mutluluğu  içindeyiz. Dayanışmayı büyütmek  istiyoruz’ ifadesini kullandı.

"Umutsuzlara umut oldular" haberi, 24 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Ekim 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Umutsuzlara umut oldular haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Umutsuzlara umut oldular 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
  2. 00:13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladığını açıkladı
  3. 00:12 Dünya Bankası'nın Türkiye için yeni CPF planı: 18 milyar dolarlık yatırım paketi
  4. 00:09 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek? İşte tüm detaylar
  5. 00:08 Erdoğan: "Sayın Özgür Özel'e kapımız açık, ele alacağımız konu başlıklarımız çok"
  6. 00:06 Cep telefonlarında geliştirilen erken uyarı sistemlerine tepki: 'Depremden daha fazla zarar verir'
  7. 00:04 UEFA Şampiyonlar Ligi'nde muhteşem bir gece yaşandı
  8. 00:04 Türkiye'de 16 mağazası bulunan sevilen kozmetik markası iflasın eşiğinde!
  9. 00:03 İsrail, İran'a nasıl karşılık verecek? İsrail basını açıkladı
  10. 00:01 AB, İran'a yönelik yaptırımları genişleteceğini açıkladı
  11. 00:00 Yeni virüs korkutuyor! Günde 3500 kişi ölüyor, ölümler artıyor
  12. 23:52 Karahan açıkladı: "Enflasyonla mücadele önceliğimizdir
  13. 23:22 Emeklilere kötü haber geldi! Çalışan emeklinin maaşından ek kesinti yapılacak
  14. 23:22 Ürdün ve Almanya'dan Ortak Açıklama: İsrail-İran Gerilimi Ele Alındı
  15. 23:17 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Gerginlikleri Görüştü
  16. 23:16 AB'den İran'a İsrail'e saldırısı nedeniyle yeni yaptırımlar olacak
  17. 23:12 Miçotakis'in Açıklamalarıyla Yunanistan'ın Deniz Parkı Planları Türkiye'den Tepki Aldı
  18. 23:10 Seçim Yenilgisi Yumuşattı: Erdoğan'dan Özgür Özel'e "Kapımız Açık"
  19. 23:02 Süper Lig’den 9 kulüp'ten o haber! Hepsi PFDK’ya sevk edildi!
  20. 22:58 Nesrin Cavadzade yeni aşka yürüdü!
Gündem Haberleri