UNESCO neyi koruyor?

UNESCO neyi koruyor?

UNESCO neyi koruyor? 16 Temmuz’da TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin Karaköy’deki binasında yapılacak forum, UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 10-20 Temmuz 2016 tarihleri arasında İstanbul’da yapacağı toplantıya “karşı''...

16 Temmuz’da TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin Karaköy’deki binasında yapılacak forum, UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 10-20 Temmuz 2016 tarihleri arasında İstanbul’da yapacağı toplantıya “karşı'' düzenleniyor. Türkiye hükümeti ev sahipliğinde yapılacak UNESCO toplantısında, Türkiye’deki kent yağmalarının konuşulmayacağını belirten platformlar, bu karşı forumda kendi sözlerini söylemek üzere buluşuyor. Platformlar “UNESCO’nun, kültür ve doğal varlıklara ilişkin ''ortak miras’, ''tarafsızlık’ ve ''koruma’ söylemlerine güvenmiyoruz'' diyorlar. 

Katılıma açık forumun çağrı metni şu şekilde: 

Dünya Mirası Listesi’ne kaydettiği, tüm doğal ve kültürel varlıkların insanlığın ortak mirası olduğunu iddia eden UNESCO Dünya Miras Komitesi; 40. toplantısını 10-20 Temmuz 2016 tarihleri arasında yapmak üzere İstanbul’a geliyor. 2015 Dünya Mirası Komitesi raporu ile başlayacak uluslararası toplantıda, Dünya Mirası Listesi’ne kayıtlı varlıkların korunup korunmadığı tartışılacak; risk altında olanlar için öneriler ve koruma stratejileri belirlenecek. Liste’ye eklenmesi önerilen yeni varlıklar için geçici listeler hazırlanacak ve Dünya Kültür ve Doğal Mirası Listesi güncellenecek. İstanbul’da yapılacak UNESCO’nun bu 40. toplantısına, ülkede bulunan doğal ve kültürel varlıkların - Dünya Mirası Listesi’ne kayıtlı olsun ya da olmasın- yok olmasına, aldığı siyasi kararla etki eden, savaş ve sermaye saldırılarına neden olan Türkiye Hükümeti ev sahipliği yapacak.

UNESCO toplantısının İstanbul’da yapılmasına rağmen tarihi kent merkezi ile 31 yıldır Dünya Mirası Listesi’nde bulunan kentimizin, sermaye birikimi için inşaat ve turizm baskısıyla tarihi dokusunun talan edilmesi konuşulmayacak. Süleymaniye’deki tarihi mahallenin kentsel yenileme projesi ile ortadan kaldırılmış olması; Ayvansaray, Sulukule gibi eski mahallelerin yıkılıp inşaat şirketlerine teslim edilmesi; özgün değerlerinin kaybettirilmesi; “çılgın - mega'' projelerle kentin ormanlarının ve sulak alanlarının yok edilmesi bu toplantıda söz konusu olmayacak.
Doğal ve kültürel varlıklar listelere alınarak, tahrip edilmeleri görmezden gelinerek  yakılıp yıkılmalarını sağlayanlarla birlikte korunamaz.

Dünya Mirası Listesi’ndeki Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’nin oluşturduğu kültürel peyzaj içinde ve etki alanında bulunan başta Kurşunlu Camii, Dört Ayaklı Minare, kiliseler ve yüzlerce yıllık yaşam alanlarının yer aldığı Sur İlçesi’nin, savaşla yıkılıp yok edilmesinden söz edilmeyecek. Sermayenin kar hırsını tatmin için yapılan barajın suları altında kalacak olan binlerce yıllık yerleşim ve arkeolojik sit alanı Hasankeyf ise listede olmadığı için gündeme bile alınmayacak.

Hükümetlerin finansı ile varlığını sürdüren, savaşlar yaşanırken, yıkımlar ve tahribatlar olurken sessizliğini koruyan ve kayıtsız kalan UNESCO; İstanbul'un 8500 yıllık tarihine ait bilgilere ulaştığımız Yenikapı'da, 1 milyon metrekare deniz alanının doldurulmasına göz yuman ve tarihi görmezden gelen İstanbul’daki talandan sorumlu yerel yöneticiyi, İBB Başkanı’nı, “kültürel mirasın korunması konusundaki şahsi katkıları için'' madalya ile onurlandırdı!

UNESCO’nun, kültür ve doğal varlıklara ilişkin “ortak miras'', “tarafsızlık'' ve “koruma'' söylemlerine güvenmiyoruz.
Bizler yaşadığımız alanlardaki kültürel dokuların hükümetler ve onların oluşturduğu kurumlarla değil; bizzat yerinde, halklarla birlikte korunabileceğini, böylece miras olarak gelecek nesillere taşınabileceğini düşünüyoruz. Yaşamı, tarihi ve kültürel belleği korumak isteyen herkesi, tüm kurumları; savaşlara, sermaye saldırılarına, bunları yürüten hükümetlere ve onları aklayan UNESCO benzeri oluşumlara karşı koyacak dayanışmayı örmeye, soyut söylemler yerine doğal, tarihi ve kültürel varlıkları nasıl koruyacağımızı birlikte tartışmaya davet ediyoruz.

ÇAĞRICI KURUMLAR:
Amed Sur Dayanışma Derneği / Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi / BODEP -Boğaziçi Dernekleri Platformu /  ÇHD-Çağdaş Hukukçular Derneği- İstanbul Şubesi / DAM-Dersim Araştırmalar Merkezi / Dersim Gazetesi / DİSK -Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu- İstanbul Bölge Temsilciliği / Divriği Kültür Derneği / FAM Yayınları / Gökkuşağı Kadın Derneği / Haliç Dayanışması / Hasankeyfi Yaşatma Girişimi / HDK -Halkların Demokratik Kongresi- Ekoloji Meclisi / HDK Kültür ve Sanat Komisyonu / İKS-İstanbul Kent Savunması- / İstanbul SOS Platformu / İHD -İnsan Hakları Derneği- İstanbul Şubesi / Karakoçan Dernekleri Federasyonu / Kartal Hukukçular Derneği / Kent Hareketleri / KESK-Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu- / MEH -Mezopotamya Ekoloji Hareketi- / MHD-Mezopotamya Hukukçular Derneği- / ÖDAV - Özgürlükçü Demokrat Avukatlar- / Öğretim Üyeleri Derneği / Özgürlükçü Hukukçular Derneği / Özgür Kadın Kongresi-KJA / Sosyal Haklar Derneği / Su Hakkı Kampanyası / Sur Koruma ve Yaşatma Derneği / Tarihi Yedikule Bostanları Koruma Girişimi / TMMOB -Türkiye Mimar Mühendisleri Odalar Birliğo- Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi / TMMOB İl Koordinasyon Kurulu / TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi / TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi / TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi / TMMOB Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi / TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi / TTB -Türk Tabibleri Birliği- İstanbul Tabip Odası / Ünye Fatsa Doğa Koruma Platformu / Yargıçlar Savcılar Birliği YARSAV / Yargıçlar Sendikası / Yeşil Öfke Ekoloji Kolektifi

"UNESCO neyi koruyor?" haberi, 03 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 03 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan UNESCO neyi koruyor? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. UNESCO neyi koruyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:34 AB'den Çevre İçin Önemli Adım: Tek Kullanımlık Plastikler Yasaklanıyor
  2. 13:34 Gazze'de yaşam savaşı devam ediyor: Can kaybı 34 bin 305, yaralı sayısı ise 77 bin 293'e yükseldi
  3. 13:30 İş Bankası'nın 100. Yıl Bonosu Yeşil Finansman halka arzında rekor talep gördü
  4. 13:27 Kahramanmaraş'ta 4 Yaşındaki Çocuk Vahşice Katledildi
  5. 13:20 İçişleri Bakanı: DEAŞ'a Yönelik Operasyonlarda 23 Şüpheli Yakalandı
  6. 13:14 Dolar ve Euro, Türk Lirası Karşısında Sabitleniyor: 25 Nisan 2024 Güncel Değerler
  7. 13:10 Altın Piyasası Dalgalı: 25 Nisan 2024 Güncel Fiyatlar!
  8. 13:06 Pedro Sánchez, Eşinin Yolsuzluk İddialarıyla İlgili Soruşturma Nedeniyle Görevini Askıya Aldı
  9. 13:00 Trafikte Emniyet Şeridi İhlali Artık Daha Pahalı: Ceza Miktarı Yüzde 58 Arttı!
  10. 12:57 Simit Fiyatlarına %10 KDV Yansıyacak: Vatandaşlar Zam Endişesi Yaşıyor
  11. 12:53 Panathinaikos, AEK Athens Karşısında Şampiyonluk Yolunda Büyük Darbe Aldı!
  12. 12:49 Sağlıklı Atıştırmalık: Diyet Poğaçası Tarifiyle Lezzetli Alternatif!
  13. 12:45 TikTok CEO'su Shou Zi Chew''İçiniz Rahat Olsun, Hiçbir Yere Gitmiyoruz''
  14. 12:35 Türkiye Meyve Üretiminde Dünya Sıralamasında Yükseliyor: İşte Detaylar!
  15. 12:29 Karabaş Otu Balı: Doğal ve Etkili Bir Sağlık Destekleyicisi
  16. 12:25 Rusya, Uzayın Barışçıl Kullanımını Sağlamayı Hedefleyen Karar Tasarısını Veto Etti
  17. 12:18 Mardin'de Öğrencilerden Çağrı: Okuma Alışkanlığı Ailede Başlamalı
  18. 12:16 Jose Mourinho Fenerbahçe'ye mi Geliyor? Transfer Dedikoduları Artıyor!
  19. 12:13 Yedigöze İçme Suyu Projesiyle Adana'da Su Sorunu Tarihe Karışıyor
  20. 12:13 Nuri Şahin, Beşiktaş'ın Radarında: Yeni Teknik Direktör Arayışları Hızlanıyor
Kültür Sanat Haberleri