Üniversite Konseyleri Derneği'nden açıklama: Üniversiteler KHK’larla Yönetilemez!

Üniversite Konseyleri Derneği'nden açıklama: Üniversiteler KHK’larla Yönetilemez!

Üniversite Konseyleri Derneği'nden açıklama:... Üniversite Konseyleri Derneği konuyla ilgili yaptığı açıklamada "AKP iktidarı, darbe girişiminin arkasına sığınarak ve OHAL’den faydalanarak, üniversiteleri yeniden yapılandırmanın adımlarını atıyor" denildi.Resmi Gazete’de yayınlanan...

Üniversite Konseyleri Derneği konuyla ilgili yaptığı açıklamada "AKP iktidarı, darbe girişiminin arkasına sığınarak ve OHAL’den faydalanarak, üniversiteleri yeniden yapılandırmanın adımlarını atıyor" denildi.
Resmi Gazete’de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2 bin 346 akademisyen ihraç edildi. KHK ile cemaatçi isimlerin yanı sıra çok sayıda solcu, ilerici akademisyen için de ihraç kararı çıkarıldı. KHK'nın bir diğer önemli boyutu ise araştırma görevlilerinin iş güvencesini elinden alan 50/d düzenlemesi oldu.

Üniversite Konseyleri Derneği konuyla ilgili yaptığı açıklamada "AKP iktidarı, darbe girişiminin arkasına sığınarak ve OHAL’den faydalanarak, üniversiteleri yeniden yapılandırmanın adımlarını atıyor" denildi.  

ÜKD tarafından yapılan açıklama şu şekilde: 

Üniversiteler KHK’larla Yönetilemez!

AKP hükümeti 1 Eylül gecesi yayınlanan bir kanun hükmünde kararname ile 50 binden fazla kamu çalışanını, “Terör örgütleri veya devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğu karar verilen'' yapılarla ilişkisi olduğu iddiasıyla, kamu görevinden ihraç etti. İhraç edilenler arasında 2346 akademisyen de bulunuyor.

15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişimden sonra, Fethullah Gülen Cemaati olarak adlandırılan dinci yapılanmanın temizlenmesi gereği öne sürülerek, birçok kararname çıkarılmıştır. AKP iktidarı boyunca devletin her türden kademesine yerleştirilmiş olan ve AKP iktidarı ile oldukça girift ilişkileri olan bu yapılanmanın üyelerinin belirlenmesi oldukça zorlu bir iştir; bunun başlıca nedeni, bu üyeleri belirleyecek olan AKP kadrolarının da bu yapılanma ile ilişkileri olmasıdır. Kamu görevinden ihraç edilecek kişilerin belirlenmesinde, şüpheye açık durumlar ortaya çıkmaktadır. Kamu emekçileri hakkında bilgiler ve raporlar toplanırken, bu raporları yazanların ve bilgileri verenlerin ne kadar "masum" olduklarından asla emin olunamamaktadır.

Ancak, daha önemlisi, kamu görevinden çıkarılacak kişiler arasına, solcu olduğu bilinen, sadece Fethullah Gülen Cemaati'ne karşı değil her türlü cemaate ve AKP'ye karşı olan laik ve aydınlanmacı kişilerin de sokulmuş olmasıdır. Üniversitelerde kamu görevinden ihraç edilenler arasında, “Barış İçin Akademisyenler'' metnini imzalamış akademisyenler de bulunmaktadır. Bu yanlıştan biran önce dönülmeli ve sorumlular hesap vermelidir.

AKP iktidarı, darbe girişiminin arkasına sığınarak ve OHAL’den faydalanarak, üniversiteleri yeniden yapılandırmanın adımlarını atıyor.  Fethullah Gülen Cemaati'nin üyelerini temizlemek bahanesiyle, iktidarını kurmakta eksik kaldığı yerlerde etkisini güçlendirmek ve üniversitede kalanlara da gözdağı vermek istiyor. Bu fırsatçı yaklaşımla, ÖYP kapsamında atanmış olan araştırma görevlilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırılması da emek düşmanlığının OHAL döneminin başlıca özelliklerinden biri olduğunu gösteriyor.

Üniversite Konseyleri Derneği olarak, kamu görevinden çıkarılan tüm ilerici ve laik akademisyenlerle dayanışmamızı ilan ediyoruz. AKP'nin yıllarca kol kola olduğu ve özellikle üniversitelerde yer açtığı Gülen Cemaati’nin temizlenmesi bahanesiyle üniversitelerin sesinin kısılmasına izin vermeyeceğimizi  ilan ediyor ve  tüm üniversite emekçilerini dayanışmaya ve mücadeleye davet ediyoruz.

"Üniversite Konseyleri Derneği'nden açıklama: Üniversiteler KHK’larla Yönetilemez!" haberi, 02 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 02 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan Üniversite Konseyleri Derneği'nden açıklama: Üniversiteler KHK’larla Yönetilemez! haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Üniversite Konseyleri Derneği'nden açıklama: Üniversiteler KHK’larla Yönetilemez! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:09 CHP’li Oya Tekin’den Erdoğan’ın başdanışmanı Oktay Saral’a montajlı fotoğraf yanıtı
  2. 09:05 İzmir'de dehşet: Hastaneyi pompalı tüfekle bastı, 'Katliam yapacağım' dedi
  3. 08:55 Belediye kasası TÜGVA’ya açılmış: Vakıflara rant sağlanmış
  4. 08:51 Timur Soykan: Beşikten mezara vahşet
  5. 08:46 Renault iddialı: Yeni modeller satışları artıracak
  6. 08:41 Hülya Avşar'dan yıllar sonra Kaya Çilingiroğlu itirafı
  7. 08:38 Arif Pişkin “Gaddar”da Adnan Hoca’yı mı canlandıracak?
  8. 08:33 Bakan Bayraktar'dan net açıklama: Yaz saati uygulaması değişecek mi?
  9. 08:28 İstanbul Havalimanı’na "holding" ortak geldi
  10. 08:24 Fatih Erbakan'dan "Cumhur İttifakı'nda mısınız?" sorusuna yanıt geldi
  11. 08:16 Çadır skandalında ikinci perde: Kızılay çadırları askere diktirip satmış
  12. 08:13 AK Parti'nin kalesi: Yeşilay'ın Bilim Kurulu üyeleri tartışma yarattı
  13. 08:08 Cemil Çiçek: Şimdi partinin MR’ı çekiliyor sonra da gereğinin yapılması lazım
  14. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den Marmara ve Ege dahil birçok bölgeye toz uyarısı
  15. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  16. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  17. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  18. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  19. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  20. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
Eğitim Haberleri