Uzmanlar, Yenikapı mitingine 5 milyon kişinin katıldığı açıklamasını abartılı buluyor, gerçek sayı haberimizde

Uzmanlar, Yenikapı mitingine 5 milyon kişinin katıldığı açıklamasını abartılı buluyor, gerçek sayı haberimizde

Uzmanlar, Yenikapı mitingine 5 milyon kişini... Aanadolu Ajansı (AA), Yenikapı mitinginde 5 milyon kişinin bulunduğunu belirten bir haber geçti ve ardından da bir infografik paylaştı. Ancak hesaplamalara göre bu rakama ulaşmak için tam beş Yenikapı miting alanı kadar yer gerekiyor....

Aanadolu Ajansı (AA), Yenikapı mitinginde 5 milyon kişinin bulunduğunu belirten bir haber geçti ve ardından da bir infografik paylaştı. Ancak hesaplamalara göre bu rakama ulaşmak için tam beş Yenikapı miting alanı kadar yer gerekiyor. Yani uzmanlar bu rakamın çok abartılı olduğunu, katılımın ancak bir milyon kişinin biraz üzerinde bulunduğunu belirtiyor.

Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen ve AKP, CHP ve MHP liderlerinin de katıldığı İstanbul Yenikapı’daki “Demokrasi ve Şehitler Mitingi''ne kaç kişinin katıldığı tartışma konusu oldu. Anadolu Ajansı (AA) ve yandaş basın katılım sayısını “5 milyon'' olarak duyurdu ancak tahmini rakam bunun oldukça altında. Bu fiziki ve matematiksel gerçek, "İktidar ve yandaş basın (AA dahil) politik nedenlerle yalan mı söylüyor" sorusunu akla getirdi.  

İstanbul Yenikapı’da deniz üzerine yapılan dolgu alan toplamda yaklaşık 680 bin metrekare. Ancak mitingler için kullanılan alan bunun epey altında. Dün yapılan mitingden AA’nın geçtiği havadan çekilmiş fotoğraflardan hareketle yapılan hesaplama, alanın yaklaşık 160 bin metrekaresinin miting için ayrıldığını gösteriyor. Ne var ki AA, dün 22:16’da geçtiği ikinci haberinde alanın 270 bin metrekare olduğunu öne sürdü.  Yani miting alanını masa başında 110 bin metrekare artırdı.

Miting gibi çok fazla sayıda insanın katıldığı organizasyonlarda kaç kişinin bulunduğunu hesaplamak için kullanılan “Kalabalık Yoğunluğunun Belirlenmesi Yöntemi''ni göre hesaplama şöyle yapılıyor: Normal kalabalıklar için iki metrekarede 1 kişi, yoğun kalabalıklar için metrekarede iki kişi, çok yoğun kalabalıklar için metrekareye 4 kişinin düştüğünü kabul ediliyor.

[Haber görseli]

GERÇEK RAKAM 1 MİLYON 80 BİN

Öncelikle AA’nın geçtiği “270 bin metrekare'' rakamını kabul eder ve bu rakam üzerinden hesaplama yaparsak bile tablo şöyle: 

Miting alanın tamamının  ''çok yoğun’ dolduğunu kabul edelim. “Kalabalık Yoğunluğunun Belirlenmesi Yöntemi''ne göre, çok yoğun kalabalıklar için metrekare başına 4 kişi düştüğünü kabul edersek miting alanına en fazla 1 milyon 80 bin kişi sığabilir. Yani gerçek rakam 1 milyon 80 bin kişi. Bu durumda, 5 milyon rakamı ise iktidarın ve yandaş medyanın yalanı oluyor.

"Uzmanlar, Yenikapı mitingine 5 milyon kişinin katıldığı açıklamasını abartılı buluyor, gerçek sayı." haberi, 08 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 08 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Uzmanlar, Yenikapı mitingine 5 milyon kişinin katıldığı açıklamasını abartılı buluyor, gerçek sayı.. haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzmanlar, Yenikapı mitingine 5 milyon kişinin katıldığı açıklamasını abartılı buluyor, gerçek sayı.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:31 Onakoya'nın Satranç Rekoru: Afrika'nın Çocuklarına Destek için New York'ta 58 Saatlik Deneme
  2. 17:28 Anonymous, İsrail Savunma Kuvvetleri'ne Yönelik İddialı Siber Saldırı
  3. 17:27 Jeep sevenlere büyük müjde! Düşük fiyatlara hazır olun
  4. 17:25 Trabzonspor'un İlk 11'i Belli Oldu!
  5. 17:24 Opel Astra J kasası olanların dikkatine: Su sızıntısı hayatınızı mahvetmesin!
  6. 17:22 Cupra modellerindeki "VZ" gizemi çözüldü: 2.0 sahipleri anlamını biliyor!
  7. 17:21 Dries Mertens, Napoli'ye Ziyarette: "Artık Yavaşladım"
  8. 17:18 Serenay Sarıkaya'dan Cem Yılmaz'a Misilleme Gecikmedi!
  9. 17:18 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı: Emeklilerle ilgili yeni çalışma yolda
  10. 17:16 Bomba Tehdidi: Danimarka'daki Billund Havaalanı Tahliye Edildi, Bir Kişi Gözaltına Alındı
  11. 17:14 Türkiye'de satılan en ucuz telefon!
  12. 17:12 15 gün sonra yürürlükte: AB'den gelen posta ve kargoya vergi zammı açıkladı
  13. 17:11 Hizmet İhracatında Türkiye'nin Yol Haritası: Bolat'ın Açıklamaları
  14. 17:10 Arka Sokaklar Devam Edecek mi? İlker İnanoğlu açıklama yaptı!
  15. 17:09 Grip Virüsleri: Geleceğin Potansiyel Pandemisi Mi?
  16. 17:08 Mansur Yavaş'tan lüks belediye binaları yapılmasına tepki geldi
  17. 17:06 CHP harekete geçti: Parti aleyhine çalışan üyeler hakkında deliller toplanacağı söyleniyor
  18. 17:06 İstanbul'dan Kalkan Uçakta Kokpit Camı Çatladı: Acil İniş Yapıldı
  19. 17:02 Fahiş Fiyatlara Karşı Toplumsal Tepki: Kafe ve Restoran Boykotu
  20. 16:50 Türkiye Erkek Voleybol Milli Takımı, 2024 Milletler Ligi'ne Hazır!
Politika Haberleri