Vedat Türkali Dünya Barış Günü'nünde son yolculuğuna uğurlandı

Vedat Türkali Dünya Barış Günü'nünde son yolculuğuna uğurlandı

Vedat Türkali Dünya Barış Günü'nünde son yol... 97 yaşında vefat eden Vedat Türkali'nin Teşvikiye Camii'ndeki cenazesine HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile CHP İstanbul Milletvekilleri Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu ve Barış Yarkadaş'ın da...

97 yaşında vefat eden Vedat Türkali'nin Teşvikiye Camii'ndeki cenazesine HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile CHP İstanbul Milletvekilleri Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu ve Barış Yarkadaş'ın da aralarında olduğu çok sayıda siyasetçi katıldı. Türkali'yi uğurlayanlar arasında TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın gündeme getirdiği Devrimci Liseliler üyesi öğrenciler de vardı.

vt3.jpeg

"CHE TİŞÖRTLERİ"YLE ORDAYDILAR

Che Guevara tişörtleriyle cenazeye katılan öğrenciler, Vedat Türkali'nin tabutunun başında da sol yumruklarını havaya kaldırıp, Nazım Hikmet'in "akın var" şiirinden dörtlük okudular.

SANATÇI TORUNU CASALİNİ TAZİYELERİ KABUL ETTİ

Aile adına taziyeleri Vedat Türkali'nin kızı Deniz Türkali, sanatçı torunu Zeynep Casalini ile Casalini'nin kızı Angela Ceren kabul etti. Ufuk Uras ve Akın Birdal da aile üyelerinin yanından hiç ayrılmadı.

HDP Eş Genel Başkanları Yüksekdağ ve Demirtaş'ın yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan da cenazede yer aldı.

YÜKSEKDAĞ : ÇOK İSTEDİĞİ BARIŞI YÜKSELTECEĞİZ

"Türkali'yi Yaşama yaşatmaya inancıyla hatırlayacağız" diyen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Gururluyuz, Vedat Türkali'ye yoldaş olduğumuz için mutluyuz. Böyle bir yoldaşın bize bıraktığı miras, bizi daha güçlü kılacak. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde onu uğurluyoruz. Çok istediği Türkiye ve bölge barışı için onun sesini ve onun sözünü bugün omuz omuza vererek tekrar yükselteceğiz " diye konuştu.

vt.jpg

DEMİRTAŞ: ONLARIN HATIRINA BARIŞI MUTLAKA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Türkali'nin "Bu ülkede adaletli bir barış olacak" sözünü hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, "Bizim için bir talimat olarak kalacak. Ve inşallah ülkemizde barışı, Vedat Türkali ve onun gibi düşünenler, onun gibi mücadele edenlerin hatırına mutlaka gerçekleştireceğiz. Bu tip şahsiyetler eserleriyle, fikirleriyle her zaman toplumda var olmaya devam ederler" diye konuştu.

ÖNDER: EN ÖNEMLİ BARIŞ ELÇİSİNİ KAYBETTİK

Türkali'nin ölümünün "Türkiye toplumu açısından büyük bir kayıp" olduğunu söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, "Bir yoldaşımızı kaybettik. Türkiye halkalarının barış elçilerinden en önemlisini kaybettik, bir de meslektaşımızı kaybettik. Bütün halklarımızın, devrimcilerin başı sağolsun" dedi.

İHSAN ELİAÇIK: KURAN KERİM MEALİ HEDİYE ETTİM

İlahiyatçı İhsan Eliaçık da Türkali'ye son görevini yapmak için camiye gelen isimler arasındaydı. Türkali ile hayatının son döneminde tanışma fırsatı yakaladığını söyleyen Eliaçık, "Kendisiyle geçen sene uzun uzun sohbet etmiştik. Son zamanlarda din konularına fazlaca kafa yoruyordu. Bizim söylemlerimiz kendisinde heyecan yaratmıştı. Özellikle görüşmek istedi. 'Yıllarca dini kesimlerin içerisinden sosyal adalet fikriyatını savunan birilerinin çıkmasını biz çok bekledik' dedi. 'Siz şimdi bunu yapıyorsunuz' dedi. Hatta bana, 'keşke 20'li yaşlarımda olsaydım' dedi. Kuran-ı Kerim meali hediye ettim. Onlar üzerinde kafa yoruyordu. Epey sorular çıkarmıştı ama ömrü vefa etmedi" diye konuştu.

BESTESİYLE TÜRKALİ'NİN ŞİİRİNİ MEŞHUR ETTİ

Cenazeya katılan sanatçılar arasında Onur Akın da vardı. Akın, Vedat Türkali'nin, "Bekle bizi İstanbul" şiirini besteleyerek milyonlara uluşmasını sağlamıştı.

Akın, "1987 yılında sahaflardan eski bir kitabını bulmuştum. Orada ilk şiiriydi İstanbul şiiri, besteledim. O gün bugündür dimdik ayakta bir şarkı, ne mutlu ki böyle bir eserimiz var. Ne mutlu ki böyle bir insanı tanımışım. İnsan olmanın bütün değerlerini taşıyan, hayatı boyunca üretmiş, namuslu bir insanı kaybettik. Türkiye bugün iyi insanlar açısından bir kişi eksildi " diye konuştu.

KIŞANAK VE BULDAN DA SAF TUTTU

Cenaze namazı kılınırken HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak ile İstanbul Milletvekili Pervin Buldan da en önde saf tuttu.

vt2.jpg

CENAZE SIRASINDA OKUNDU

Cenaze namazı sırasında kalabalık içinden bir kişi , Vedat Türkali'nin "Bekle Bizi İstanbul" şiirini okudu. Bunun üzerine cenaze namazını kıldıran imam "Dua edelim diyerek" uyarıda bulundu. Namazın kılınması ve helallik alınmasının ardından Türkali'nin tabutu alkışlarla omuzlara alındı. "Yaşasın halkların kardeşliği " sloganları eşliğinde camiden çıkarılıp toprağa verilmek üzere Zincirlikuyu mezarlığına götürüldü.

CEVAHİR AVM ÖNÜNDE MÜDAHALE

Cenaze Teşvikiye Camii’nden çıkarıldıktan sonra polisle arbede yaşandı. Polis, Mecidiyeköy yönüne doğru yürüyüşe geçen grubun önünü kesmek istedi. Cenazeye katılanlar itiraz etti. Yürüyüş polis eşliğinde yapıldı. Harbiye'den Mecidiyeköy'e doğru yürüyüen kitlenin önü Şişli Camii önünde bir kez daha kesildi. Polis kitleye dağılması yönünde anons yaptı. Kilte, polis barikatını da aşarak yoluna devam etti. Grubun önü bir kez daha  Cevahir AVM'nin önünde kesildi. Polis, grubu tekrar durdurdu. Cenazeye katılanlara plastik mermi ile gruba müdahale etti. 

OĞLUNUN ADINI BARIŞ KOYDU

Türkiye'ye dair barış umudunu hiç kaybetmeyen Vedat Türkali 18 Nisan 1951 yılında doğan oğluna 'Barış' ismini koydu.

"Vedat Türkali Dünya Barış Günü'nünde son yolculuğuna uğurlandı" haberi, 01 Eylül 2016 tarihinde yazılmıştır. 01 Eylül 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Vedat Türkali Dünya Barış Günü'nünde son yolculuğuna uğurlandı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Vedat Türkali Dünya Barış Günü'nünde son yolculuğuna uğurlandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Gündem Haberleri