Vicdan da askıda: Bir kilo mercimek ile yarım kilo peynire hapis cezası

Vicdan da askıda: Bir kilo mercimek ile yarım kilo peynire hapis cezası

Vicdan da askıda: Bir kilo mercimek ile yarı... Adana'da konaklama merkezinde kalan Suriyeli sığınmacı 63 yaşındaki M.E.İ. karttaki para yetmeyince BİM adlı marketten bir kilo mercimek ve yarım kilo peyniri parasını ödemeden aldı. Hırsızlık iddiasıyla suçlanan M.E.İ. hakkında...

Adana'da konaklama merkezinde kalan Suriyeli sığınmacı 63 yaşındaki M.E.İ. karttaki para yetmeyince BİM adlı marketten bir kilo mercimek ve yarım kilo peyniri parasını ödemeden aldı. Hırsızlık iddiasıyla suçlanan M.E.İ. hakkında üç ay hapis cezası verildi. Ceza ertelendi. 

Evrensel'den Tugay Bek'in yazısı şöyle: 
Geçtiğimiz günlerde asliye ceza mahkemelerinden birinde müdafi olarak gireceğim duruşmayı beklerken başka bir yargılamaya tanık oldum. Dört jandarma eri ve bir astsubay tarafından, yaşlı bir adam elleri kelepçeli olarak mahkemeye getirildi. 

Suriyeli olan M.E.İ 4 yıldır Türkiye’de, ailesi ile birlikte Adana’da devletin mülteciler için yaptığı bir konaklama merkezinde kalmaktaymış. Sanık, yaşı kimlik tespitinde 63 olarak geçse de, nüfusa küçük yazılmasından veya zorlu yaşam koşullarından olsa gerek, en az 10 yaş daha büyük gösteriyordu.

'TOPLAM DEĞERİ 15 TL'
M.E.İ 23 Ocak tarihinde kamp alanı içinde bulunan ve Suriyeli mültecilerin tek alışveriş yapma yeri olan BİM markete gidiyor. Devletin kendisine vermiş olduğu kartla birtakım gıda ihtiyaçlarını alan M.E.İ, karttaki kredisi yeterli gelmeyince toplam değeri 15 TL olan 1 kilo mercimek ve 450 gram peyniri elbisesinin içine saklayıp ailesine götürmek istiyor. Durumu fark eden market görevlileri tarafından durdurulan M.E.İ polise teslim ediliyor.

'TUTUKLAMA KARARI VERİLİYOR'
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı M.E.İ’yi “Bina içinde muhafaza altında olan eşya hakkında hırsızlık'' suçundan tutuklama talebi ile sulh ceza hakimliğine sevk ediyor ve talep doğrultusunda M.E.İ’nin tutuklanmasına karar veriliyor.

Hakim, duruşmada hazır bulunan BİM market yetkilisine “Bu olaydan bir zararınız oldu mu, halen şikayetçi misiniz?'' diye soruyor. Market yetkilisi 37 gün önceki kininden ve öfkesinden hiçbir şey kaybetmemiş olarak söze başlayarak, “Hakim bey bu olay nedeni ile maddi bir zararımız yok. Ancak bu adam yine hırsızlık yapacak olduğundan cezalandırılmasını talep ediyorum'' diye cevap veriyor. Mahkeme Suriyeli yaşlı adam hakkında verilen 3 ay hapis cezasını erteleyip kendisini tahliye ediyor. 

Ailesinin en temel beslenme ihtiyacına, çalarak ulaşmak durumunda kalan yaşlı adamın davası, Suriyeli mültecilerin kamplarda ne denli zorlu bir hayat yaşadığı konusunda hepimize fikir vermeli.

Tayyip Erdoğan’nın, G8 zirvesinde “Suriyeliler için 30 milyar dolar para harcadık“  şeklindeki sözleri o dönem çok tartışılmıştı. Belirtilen bu rakam doğru ise ve gerçekten Suriyeli mülteciler için harcanmışsa, neden bu insanların asgari beslenme sorunu dahi giderilmiyor ve bu insanlar hırsızlık yapmak durumunda kalıyor? Diğer taraftan 30 milyar doları harcamaktan kaçınmayan devletin, 15 TL değerindeki 1 kilo mercimek ve 450 gram peynirin peşine düşmesi oldukça garip değil mi?

'NASIL BİR VİCDANDIR?'
Bütün isteği çocuklarına bir mercimek çorbası içirmek olan yaşlı adama karşı bu empati yoksunluğu ve tahammülsüzlük yargının geldiği nokta açısından son derece ürkütücü. Anayasa’nın 138. maddesinin 1. fıkrası, “Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasa’ya, kanuna ve hukuka uygun olarak, vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler'' der. 63 yaşında bir adamı 1 kilo mercimek ve 450 gram peynir için tutuklayan vicdan nasıl bir vicdandır? Anayasa, kanunlar ve hukukun uygulanamaz olduğu, OHAL’le yönetilen bir ülkede ne yazık ki vicdanın da askıda olduğunu görüyoruz.

Duruşma sonunda mahkemenin görevlendirdiği tercüman, yaşlı adama Arapça olarak tahliye olduğunu anlatmaya çalışıyor. Tahliye olan her mahkumda tanık olduğumuz ve yaşlı adamın yüzünde de olması beklenen mutluluk ifadesi bir türlü görünmüyor. Bunun yerine telaşlı bir şekilde derdini anlatmaya çalışıyor. Tercüman, hakime dönüp “Hasta olan eşinin sağlık durumunu soruyor efendim'' diyor. Ülkemizdeki devlet ve hukuk yapısından bi haber olan Suriyeli sanık, kendisini hapseden devletin ve hakimin, karısının sağlık durumu hakkında da bilgi sahibi olduğunu düşünmüş olmalı. Bu soruya yanıt verme gereği duymayan duruşma hakimi, görevli astsubaya eliyle bir işaret yaptıktan sonra jandarmalar tarafında kelepçelenen yaşlı adam tahliye edilmek üzere yeniden cezaevine götürülüyor. 

Bu duruşmanın hemen ardından müvekkilimin de üç aydır tutuklu olarak yargılandığı dosyaya sıra geliyor. Sosyal medya hesabı üzerinden çoğunluğu karikatürlerden oluşan bir dizi paylaşımda bulunması nedeni ile müvekkilim hakkında cumhurbaşkanına hakaret suçundan dava açılmıştı. 

Duruşma hakimi, paylaşımların büyük çoğunluğunda suç unsuru bulunmadığını söyleyerek, Tayyip Erdoğan’ın Suriye iç savaşında IŞİD’e destek olduğunu ima eden karikatürü kendi sosyal medya hesabından paylaşması nedeni ile müvekkilimin atılı suçtan mahkumiyetine karar verdi. Böylelikle, 1 kilo mercimek ve 450 gram peyniri bedelini ödemeden evine götürmek isteyen Suriyeli yaşlı adamı cezaevine atan yargı mekanizması, Suriye iç savaşında Türkiye’deki siyasi iktidarın da payı oluğunu ima eden karikatürün paylaşımının suç olduğu “vicdani'' kanaatine de varmış oldu.

   

"Vicdan da askıda: Bir kilo mercimek ile yarım kilo peynire hapis cezası" haberi, 06 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 06 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Vicdan da askıda: Bir kilo mercimek ile yarım kilo peynire hapis cezası haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Vicdan da askıda: Bir kilo mercimek ile yarım kilo peynire hapis cezası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  2. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  3. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  4. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  5. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  6. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  7. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  8. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  9. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  10. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  11. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  12. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  13. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  14. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  15. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  16. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  17. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  18. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  19. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  20. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
Gündem Haberleri