Yasemin Öney Cankurtaran: Türkiye'de faşizmin şöleni yaşanıyor

Yasemin Öney Cankurtaran: Türkiye'de faşizmin şöleni yaşanıyor

Yasemin Öney Cankurtaran: Türkiye'de faşizmi... Ali AVCU15 Temmuz Fethullahçı darbe girişimi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik suikast girişimi ardından genel başkan yardımcısı Bülent Tezcan'a yönelik silahlı saldırı ve peş peşe gelen provokatif saldırılar...Darbe...

Ali AVCU

15 Temmuz Fethullahçı darbe girişimi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik suikast girişimi ardından genel başkan yardımcısı Bülent Tezcan'a yönelik silahlı saldırı ve peş peşe gelen provokatif saldırılar...

Darbe girişiminin ardından özellikle MHP ile AKP'nin başkanlık sisteminde anlaşmasıyla CHP'ye yönelik saldırıların artmasını CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran'la değerlendirdik. 

Cankurtaran, 'Türkiye'de dört dörtlük bir faşizm şöleni yaşanıyor' diyerek var olan durumu özetledi. 

.CHP Genelbaşkanı dahil partililere yapılan peş peşe saldırılar, ülkenin kuruluşundan beri varlığını sürdüren Cumhuriyet Gazetesi'ne operasyon ve HDP'li vekillerin tutuklanması... Tüm bunlar bir araya geldiğinde memleketteki tablo nasıl anlatılır?

Tek cümleyle neyi çağrıştırdığını söyleyeyim: Türkiye’de dört dörtlük bir faşizm şöleni yaşanıyor. Bunun adı faşizm, başka bir şey değil. Sayın Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırı direkt CHP’ye yapılmış bir saldırıdır çünkü sayın genel başkan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurumsal temsilcisidir. Akabinde sayın Tezcan’a yapılan saldırı, ardından seçimle gelenlerin görevden alınması, halkın sesi olan basının susturulması, basın özgürlüğünün ihlali... Tamamen basının tarafsız, bağımsız olmasına karşı ciddi bir demokrasi ihlaliyle karşı karşıyayız.

MUHALİF OLAN HİÇBİR ŞEYE TAHAMMÜLLERİ YOK


Cumhuriyet Halk Partisi’ne yapılan saldırılara baktığımızda aslında direkt olarak muhalif sesin susturulması, sindirilmesi ve bastırılması için korku kültürünün Cumhuriyet Halk Partisi’ne de sirayet etmesi amacıyla yapılıyor. Özellikle sayın Tezcan’a yapılan saldırı, MHP’li oyların AKP’ye yönlendirilmesi için CHP’ye karşı bir provokasyon yapılıp bir şekilde MHP oylarının AKP’ye konsolde edilmesi amaçlanıyor. MHP ile beraber hareket etme amacıyla bir oy konsolidasyonu aslında. Zaten saldırgan tutuklanırken “Bu bana devletin bir şeref madalyasıdır, seninki şerefsizliktir. Sen Aydın’dan olacağına Kandil’den aday ol'' diye bağırıyor. Direkt MHP söylemi ile oyların yönünü değiştirmeye çalışıyor.
 

MHP'li seçmenin AKP'ye yönlendirilmesi olarak mı görüyorsunuz?

Aynen öyle. AKP bünyesinde MHP oylarını konsolde etmek bunun amacı. Bir çatıştırma ortamı yaratarak AKP buradan da oy kazanmak istiyor.

BU ÜLKE TAHRİKLERE GELMEZ

Son yaşananlar çerçevesinde Türkiye'de bir iç savaş tehdidi var demek artık komplo teorisi olmaktan oldukça uzaklaşmış durumda. Bu baskı siyasetinin neden iç savaşa tahrik etmek olabilir mi?

Ben bu ülkenin tahriklere gelmeyeceğini düşünüyorum. Biz geçmişte mezhep tartışmaları üzerinden çok büyük kanlı eylemler ve maalesef çok büyük acılar paylaştık, çok büyük sayıda canlar verdik fakat bunların hiçbiri aslında iç savaş değildi. Tamamı belli bir kesime yapılan saldırılardı. Bu topraklarda çok uzun senelerdir iç savaş olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana baktığımızda Kürtleriyle, Alevi’siyle, Sünni’siyle son derece bütüncül bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkan bir yapı vardır. Özetlersek AKP bugün Türkiye’de kutuplaştırma yaparak, biz siz ayrımını derinleştirerek oy kapma politikası güdüyor.
 

7 Haziran seçimlerinden sonra bir koalisyon ortamı oluşmuştu ama ülke genelinde bir kaos yaratıldı. Akabinde erken seçime gidildi. O zaman da “Koalisyon hükümetleri ülkeyi çatışma ortamına sürükler ve başarılı olamaz.'' dediler. Başkanlık için de Binali Yıldırım açıklamasında “Başkanlık sistemi gelmezse ülke bölünür, çatışmalar devam eder'' diyor. Bu sözleri tehdit olarak mı algılıyorsunuz, başkanlık sistemi için ülkeyi tekrar bir kaos ortamına mı sürükleyecekler?

Bunu iki şekilde cevaplamak istiyorum. İlk olarak 7 Haziran-1 Kasım arasında Türkiye’de, aynen sizin de dediğiniz gibi, bir algı yönetimi yapıldı. Bu algı yönetimlerinde en önemli zemin kaos, belirsizlik ve krizdir. AKP o dönemde bunların hangisini eksik yaptı? Kaos yarattı, belirsizlik çıkardı, kriz ortaya çıktı. Ekonomide de bildiğiniz gibi bir kriz söz konusuydu, Güneydoğu’da da hendek meseleleri ve terörün hortlamasıyla tamamen bir belirsizlik ortamına soktu. Bu bilinçli yapılan bir şeydi.
 

KEMAL SUNAL FİLMİ GİBİ

Gelelim bugüne. Şu an aynı şekilde “Başkanlık sistemi olmazsa Türkiye bölünür'' diyor. Şimdi soruyorum: “1923’ten beri bölünmeyen Türkiye neden son 1 yılda bu söylemi kullanmaya başladı? Siz 14 yıldır parlamenter sistemle ülkeyi yönetirken, sizden önce de 1908’den itibaren yönetilirken bir şey yoktu. Demek ki siz yarattınız bu krizi. 14 yıldır bu ülkeyi yöneten sizsiniz, demek ki siz yarattınız.

Yapay olarak siz sistemi kullanılmaz hale getirip tıkıyorsunuz. Ardından da bu tıkanıklığı açmaya çalışıyorsunuz. Kemal Sunal’ın filmi gibi: Camcı sürekli sevdiği kızın camını kırıp daha sonra da gidip tamir ediyordu. AKP de aynısını yapıyor aslında. Önce sistemi tıkıyor, sonra açacak olan benim diyor. Parlamenter sistemin ne tıkanıklığı vardı? 1923’ten beri bölünme kelimesini kullandık mı hiç? Madem istikrarsız bir ortamdayız, 14 yıldır istikrarsız olduğunuzu da kabul ediyorsunuz siz. Binali Yıldırım’ın bu sözü resmen aslında kendi kendilerini deşifre etmedir. Siz Türkiye’yi bölünme noktasına mı getirdiniz diye soralım. Binali Yıldırım önce başbakan olarak söylemlerine dikkat etsin. Sakın halkı yanlış yönlendirmelere gitmesin.


Cumhurbaşkanının önce Lozan’ı, sonra Misak-ı Milli sınırlarını tartışmaya açması nedir?

Büyük bir hayal peşinde koşmak, maceraperestliktir. Başta cumhurbaşkanı olmak üzere hükümet büyük bir maceraperestliğin peşindedir. Acaba “Birinci cumhuriyetle, misak-ı milliyle, Lozan’la biz sınırları çok dar tuttuk. Bakın ben sınır ötesinde de olacağım, buraları da alacağım, ikinci cumhuriyeti kuracağım, yepyeni bir devlet yapacağım'' demek mi istiyor? Neyi yok saymaya çalışıyor.
Lozan küçük görülecek, aşağılanacak bir antlaşma değildir. Lozan o günün şartlarında imzalanabilecek bir onur belgesidir aslında. İmzalanabilecek en iyi belgedir, onurumuzdur, gururumuzdur. Kaldı ki Dünya’nın en uzun süre yürürlükte kalan antlaşmasıdır Lozan. Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusudur.

FETÖ soruşturması sizce sulandırıldı mı?

Darbe yapanlara, içinde bulunanlara terörist diyen ilk partiyiz biz. FETÖ kelimesini de ilk biz kullandık, bu konuda hiç taviz vermiyoruz. Fakat AKP FETÖ’cü darbe girişimi soruşturmalarını tamamen kendi lehine kullanmaya başladı. Öyle bir noktaya getirdi ki, KHK’larla OHAL’i ilan etme sebebi olan tehlikeye karşı mücadele etmekle beraber onun yanında muhalif olan her gruba ve özellikle Solcuları da aynı potada eritmeye başlıyor. Kanun “OHAL süresince, OHAL’i gerektiren tehditler ve sebeplere uygun, bunları ortadan kaldırmaya yönelik şekilde KHK çıkarılır'' der. Bugün binlerce öğretmeni görevden alırken Eğitim-Sen’e üye olanları alıyorsun. Bunun FETÖ’cülükle ne ilgisi var? Bu sefer sen KHK’yı, Anayasa’nın vermiş olduğu yetkiyi kötüye kullanıyorsun. KHK’lar dediğim gibi OHAL’in sebeplerine uygun, onu engelleyici olarak çıkarılır ve belirli bir süre içindir. Sen öyle KHK’lar çıkarıyorsun ki OHAL bitse de sürekli devam edecek şekilde oluyor.

OHAL’in bir sivil darbeye doğru evirildiği mi söylüyorsunuz?

Biz başta da söyledik, ne dikta, ne sivil darbe. Ancak AKP darbecilerin yapmadığını yapıyor adeta. Darbecilerin darbe yaptıklarında gerçekleştirecekleri şeyleri şimdi AKP devraldı. Cuhuriyet Gazetesi’ne yapılan budur. Eğer darbe başarılı olsaydı, yine Cumhuriyet Gazetesi’ne gelinecekti, yine solculara gelinecekti, yine muhaliflere gelinecekti. Şimdi darbe engellendi, yine aynısı. Darbeyi millet engelledi, demokrasiye herkes sahip çıktı diyorlar. Şimdi sen demokrasiye sahip çıkan bu halkı, kendine muhalif olanı, solcuları, basın özgürlüğünü hedef alıyorsun.
 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Türkiye korku ülkesi olarak sindirilmeye çalışılıyor. Türkiye rıza yönetimine tabii tutulmak isteniyor. Binali Yıldırım’ın kadınlar nezdinde tüm halk için söylediği şey gibi: Biat et, rahat et. Türkiye’ye bunu vermeye çalışıyorlar. “Bana biat et, rahat et. Aksini görüyorsun bak...'' Yani rıza yönetimine tabii tutup toplumun buna karşı bir tepki oluşturmasını engelliyorsun.
 

O YILAN BİR GÜN GELİR SİZE SALDIRIR

Biz tüm topluma “Sakın tepki üretimi yapmaktan kaçınmayın'' mesajı vermeliyiz. “Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın demeyin, o yılan gelir bir gün size saldırır'' diyen Aziz Nesin’i de anıyorum. Alman şairin de dediği gibi: “Yahudileri almaya geldiler, Yahudi değildim, ses çıkarmadım. Çingeneleri aldılar, çingene değildim, ses çıkarmadım. Solcuları götürdüler, solcu değildim, ses çıkarmadım. Beni götürmeye geldiklerinde ses çıkaracak kimse kalmamıştı.''

Biz solcuyuz, sosyal demokrat bir partiyiz, solu temsil ediyoruz. Bizler ateşe dokunmaktan korkmayız. Aksine biz ateş yanan yerden bir ateş alıp onu yüreğimizde yakıp, direncimizi o alevden alıp devam ederiz. Susmayacağız diyoruz.
 

"Yasemin Öney Cankurtaran: Türkiye'de faşizmin şöleni yaşanıyor" haberi, 06 Kasım 2016 tarihinde yazılmıştır. 06 Kasım 2016 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Yasemin Öney Cankurtaran: Türkiye'de faşizmin şöleni yaşanıyor haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yasemin Öney Cankurtaran: Türkiye'de faşizmin şöleni yaşanıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  2. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  3. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  4. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
  5. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
  6. 10:16 Avcılar’da dehşet: Eşini çocuklarının gözü önünde öldürdü
  7. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  8. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  9. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  10. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  11. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  12. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  13. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  14. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  15. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  16. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  17. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  18. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  19. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  20. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
ABC Kritik Haberleri