Yeni eğitim müfredatında neler değişecek?

Yeni eğitim müfredatında neler değişecek?

Yeni eğitim müfredatında neler değişecek? Çalışmalara 20 Şubat’ta son şekli verilerek kitap yazımı başlayacak. 2017-2018 döneminde geçilecek yeni müfredat 1., 5. ve 9. sınıflardan itibaren uygulanacak. Hürriyet'ten Gönül Koca ve Önder Öndeş'in haberine göre, müfredatta...

Çalışmalara 20 Şubat’ta son şekli verilerek kitap yazımı başlayacak. 2017-2018 döneminde geçilecek yeni müfredat 1., 5. ve 9. sınıflardan itibaren uygulanacak. Hürriyet'ten Gönül Koca ve Önder Öndeş'in haberine göre, müfredatta ön çıkan yenilikler özetle şöyle:

Yeni müfredata geçiş, 1., 5. ve 9. sınıflar hariç, diğer sınıflarda kademeli olacak. Yeni müfredata geçiş kademeli olacağı için TEOG, YGS ve LYS’ye girecek öğrenciler, yapılan değişikliklerden etkilenmeyecek. 5. sınıfa konulacak yabancı dil hazırlık sınıfının pilot uygulamasına, önümüzdeki eylülden itibaren 81 ildeki 500 okulda başlanacak, sonraki yıl yaygınlaştırılacak. Matematik içinde hayat bilgisi, Türkçe ve tarih dersleri için kodlama kazanımı sağlanacak. Kodlama dersi 1. sınıftan 4. sınıfa kadar verilen tüm derslerin içine yerleştirildi. Yeni müfredatta Finlandiya modeli benimsendi. Kitaplarda az bilgi, çok kazanım olacak.

KONU DAĞILIMI YAPARKEN PISA DA MÜFREDAT KAPSAMINA ALINDI

Türk öğrencilerin ortalamanın altında kaldığı PISA ve TIMSS sınavları da kapsama alındı. Bu sınavlardaki kazanımlar dikkate alınarak konu dağılımı yapıldı. Girişimcilik, finansal okuryazarlık, siber güvenlik, iş sağlığı ve güvenliği, verimlilik stratejisi, ulusal fikri haklar, çölleşme, vergi bilinci gibi konular müfredata girdi. Tarih kitaplarında ilk kez yakın tarihe yer verildi. Mevcut tarih kitaplarında 2. Dünya Savaşı’na kadar anlatılan Türkiye Cumhuriyeti tarihi, 2016’ya uzatılacak. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinde 1950-2016 arasındaki Türkiye Cumhuriyeti yakın tarihi de işlenecek. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi, 1960-1980 darbeleri, AB üyelik süreci ve Kıbrıs müzakereleri gibi yakın tarihe ilişkin gelişmeler de okutulacak. 15 Temmuz darbe girişimi ilk kez 6. sınıfta okutulan sosyal bilgiler dersinde yer alacak. Akademik bilgi yoğunluğu azaltıldı.

ATATÜRKÇÜLÜK, ''ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR’ İLE BİRLEŞTİ

1. sınıfta Mustafa Kemal Atatürk’ün sadece hayatı hakkında bilgi, beceri ve değer sahibi olmaları hedefleniyor. Daha önce birinci sınıfta değinilen, ''Atatürk’ün çocukluğunun araştırılması’ 2. sınıf, ''Atatürk’ün kişilik özelliklerinin araştırılması’ ise 3. sınıf kazanımı olarak yer aldı. Taslakta ''Atatürk’ün hayatını bilir’ başlığında, ''Görsel ve işitsel materyallerle Atatürk’ün sadece doğum yeri, anne ve babasının adı, ölüm yeri ve Anıtkabir üzerinde durulur’ denildi. 8. sınıfta okutulan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programında da önemli değişiklikler yapıldı. Eski müfredatta 5. ünite olarak yer alan ''Atatürkçülük’, ''Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar’ ünitesiyle birleştirildi. İki ünitenin adı taslak programda, ''Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye’ adıyla yer aldı. Eskiden olduğu gibi yedi üniteden oluşacak derse ''Demokratikleşme Çabaları’ konuları eklendi. ''Atatürk’ten Sonra Türkiye: II. Dünya Savaşı ve Sonrası’ ünitesinin başlığı da ''Atatürk’ün Ölümü ve Sonrası’ olarak değiştirildi.

AİHM’E KONU OLAN ŞİKAYETLER DİKKATE ALINACAK

Müfredatı hazırlanan ancak henüz askıya çıkarılmayan din dersi kapsamında, İslamiyet haricindeki diğer dinlere ve mezheplere ayrılan konular genişletilecek. Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde konu yoğunluğu azaltılacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) konu olan Hıristiyanlık, Yahudilik, Alevilik konularının az anlatılması şikâyetleri dikkate alınacak.

EVRİM GİTTİ, CANLILAR VE ÇEVRE GELDİ

Yeni müfredata göre, lise son sınıf biyoloji dersinin müfredatında yer alan, ''Hayatın başlangıcı ve evrim’ ünitesi çıkarıldı. Evrim ünitesi, ''Canlılar ve çevre’ başlıklı bir ünite ile değiştirildi. Ünitede öğrencilere çevre şartlarının genetik değişimlerin sürekliliğine olan etkisi açıklanacak.

UZMANLAR NE DİYOR?

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın dün Ankara’da açıkladığı yeni müfredatla ilgili Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Batuhan Aydagül’ün görüşleri şöyle: “Sürecin sonunda bakanlığın hangi görüşlerin geldiğini ve hangilerinden yararlanıldığını kamuoyuyla paylaşması şeffaflık adına önemli. İncelediğimizde, insan hakları ve yurttaşlık dersi Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’ni ele alıyor. Taslağın sosyal vatandaşlık, dijital yetkinlik, anadilde iletişim referans alınarak hazırlandığı belirtiliyor. Bu içerik ve referans açısından önemli. Ama bu tür bir dersin nasıl uygulanacağı daha büyük bir sorun. Hayat bilgisi dersinde ise toplumsal cinsiyet eşitliğinin anılan değerler arasında olmaması önemli bir eksiklik.''

"Yeni eğitim müfredatında neler değişecek?" haberi, 14 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 14 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan Yeni eğitim müfredatında neler değişecek? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni eğitim müfredatında neler değişecek? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  2. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  3. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  4. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  5. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  6. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  7. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  8. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  9. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  10. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  11. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  12. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  13. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  14. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  15. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  16. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  17. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  18. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  19. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  20. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
Eğitim Haberleri