YPG'li kadın komutandan Rakka'da IŞİD'e ağır darbe

YPG'li kadın komutandan Rakka'da IŞİD'e ağır darbe

YPG'li kadın komutandan Rakka'da IŞİD'e ağır... Rakka'da başlayan operasyon kapsamında Ayn İsa kasabasının güneyindeki 2 köy ve 2 mezranın IŞİD'den temizlendiği bildirildi.Suriye’de IŞİD’in ’Başkent’ ilan edip merkez olarak kullandığı Rakka kentini, geri almak...

Rakka'da başlayan operasyon kapsamında Ayn İsa kasabasının güneyindeki 2 köy ve 2 mezranın IŞİD'den temizlendiği bildirildi.

Suriye’de IŞİD’in ’Başkent’ ilan edip merkez olarak kullandığı Rakka kentini, geri almak için uzun süredir hazırlığı yapılan ve dün başlatılan büyük Rakka operasyonu sürüyor.

DHA'nın haberine göre Aralarında PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin de bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) öncülüğünde yapılan operasyon kapsamında Ayn İsa kasabasının güneyinde bulunan 2 köy ve 2 mezra IŞİD’ten temizlendiği öne sürüldü.

galeri-099.jpg

IŞİD’in Suriye’de merkez olarak kullandığı Raka’nın IŞİD’ten alınması için dün öğleden sonra başlatılan operasyon devam ederken, operasyon kapsamında Ayn İsa kasabasının güneyinde bulunan ve IŞİD denetiminde olan Kırtaca ve Nemrudiye köyleri ile 2 mezranın yaşanan çatışmalar ve IŞİD’lilerin kaçması sonucu geri alındığı belirtildi. PYD ve Irak’taki Kürt kaynaklarına göre, aralarında YPG’nin de bulunduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) öncülüğünde yürütülen operasyona havadankoalisyon uçaklarının destek verdiği ve bugün çatışmaların Eyn İsa kasabasının 5 kilometre güneydoğusunda bulunan Metmerşice köyüne devam ettiği belirtildi. DGSyetkilileri şimdiye kadar çıkan çatışmalarda 23 IŞİD’linin öldürüldüğünü belirtirken, Rakka operasyonunun başlaması ile 2014 yılından bu yana IŞİD’in elinde olan ve başkent ilan ettikleri Rakka’dan insanların Deyra zor kentine kaçmaya çalıştığını öne sürdü.

IŞİD, 29 Haziran 2014’te Suriye’nin Rakka kentinde "Hilafet" ilan ederken, Koalisyon güçleri de, 23 Eylül 2014’ten beri aralıklarla Rakka’ya hava saldırısı gerçekleştiriyordu.

RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Sputnik Türkiye'nin haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rakka operasyonunun daha hızlı sonuçlanması için hava saldırılarını ABD'yle koordine etmek istediklerini söyledi.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteğini alan Demokratik Suriye Güçleri'nin Rakka'yı IŞİD'den geri almak için başlattığı operasyon hakkında açıklamalar yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rakka'nın geri alınması aynı Irak'ın Musul kentinin geri alınması gibi uluslararası terör karşıtı koalisyonun hedeflerinden biri" dedi.

Rus ve ABD'nin hava güçlerinin eylemlerini koordine etmesi halinde bu kentlerin daha etkili ve çabuk bir biçimde geri alınacağına inandıklarının altını çizen Lavrov, "Böyle bir koordinasyonun gerçekleşmesi için şans var" vurgusunu yaparak şunları söyledi: "Rus hava güçleri ve ABD öncülüğündeki koalisyonun hava kuvvetlerinin senkronize ve koordine olmuş bir biçimde çalışıp sahada terörist gruplarla gerçekten mücadele edenlere yardım etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunlar da öncelikle Suriye ordusu ve PYD'nin silahlı kanadının (YPG) da aralarında olduğu farklı Kürt gruplar."

OPERASYONU KADIN KOMUTAN YÖNETİYOR

Suriye'de IŞİD'in merkez olarak kullandığı Rakka kentine Suriye Demokratik Güçleri operasyon başlattı. YPG'li kadın komutanın yönettiği operasyona ABD havadan destek veriyor.

YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), dün IŞİD'in başkenti saydığı Rakka'ya yönelik üç koldan operasyon başlattı. Arap güçlerinin de olduğu 12 bin savaşçının katıldığı operasyona, koalisyon uçakları da hava desteği sağlıyor.

3 KOLDAN SALDIRI BAŞLATILDI

Suriye'de PKK ile bağlantısından ötürü Türkiye'nin terör örgütü kabul ettiği PYD'nin silahlı kanadı YPG ile Arap müttefiklerinin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD'in iki yıl önce "hilafetin başkenti" ilan ettiği Rakka kentinin kuzeyine operasyon başlattı.

SDG'den yapılan açıklamaya göre, 'Rakka'nın Kuzeyini Özgürleştirme Hamlesi' adlı operasyon, dün 14.00 sıralarında Tel Abyad'a bağlı YPG'nin kontrolündeki Ayn İsa kasabasından 3 koldan başlatıldı. Operasyona, SDG bünyesindeki, Rakkalılardan oluşan Ahrar Rakka ve Liva Tahrir Tugayları öncülüğünde 12 bin savaşçının katıldığı belirtiliyor.

OPERASYONU YÖNETEN KADIN KOMUTAN: ZAFERE ULAŞACAĞIZ

Rakka merkezine yaklaşık 50 km öteden başlatılan operasyon aşamalı olacak. Operasyonun, 4 km uzunluğunda, 15 km genişliğindeki bir alanı kapsadığı belirtildi. SDG'nin kadın komutanlarından Rojda Felat, gazetecilere yaptığı açıklamada Rakka ve çevresinde yaşayan halkların isteği üzerine hamleyi başlattıklarını söylerken "Koalisyonun hava desteği ve önemli oranda bir gücümüzle zafere ulaşacağız." dedi.

ABD TEMKİNLİ

Öte yandan ABD'nin IŞİD'e karşı yürüttüğü Öz Kararlılık Operasyonu'nun sözcüsü Steve Warren "SDG, Rakka'nın kuzeyinde kırsal bölgeyi kurtarmak için operasyonlara başladığını duyurdu. IŞİD'i Rakka'dan çıkartma bizim her zaman odaklandığımız bir konu ve kenti daha fazla izole edecek kara operasyonları düzenledikleri sürece SDG'ye destek olmaya devam edeceğiz" dedi.

Bir Pentagon kaynağı ise, operasyonun ana unsurunun YPG olması nedeniyle Türkiye'nin nasıl reaksiyon göstereceğiyle ilgili soruya, "Bu konuda bir sorun olacağını zannetmiyorum. Türklerin kaygıları Fırat Nehri'nin batısını içeriyor ve bu bölge Fırat'ın doğusunda kalıyor" cevabını verdi.

ABD: KÜRTLERLE İŞBİRLİĞİ VAR FEDERASYONU TANIMA YOK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, PKK ile bağlantısından ötürüTürkiye'nin terör örgütü saydığı PYD ile IŞİD'e karşı mücadele için görüşmeler yaptıklarını ancak bunun Suriyeli Kürtlerin öncülüğünde ülkenin kuzeyinde tek taraflı ilan edilen federasyonu tanıdıkları anlamına gelmediğini açıkladı. Öte yandan operasyonla ilgili net bilgileri olmadığını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ancak Rusya olarakABD koalisyonu ve Kürtlerle şehrin kurtarılması için birlikte çalışmaya hazırız" dedi.

YPG İLE İŞBİRLİĞİNE TEPKİ

Suriye'nin kuzeyine giderek SDG yetkilileriyle görüşen ve daha sonra Ankara'ya gelen ABD'li General Joseph Votel'in önceki gün Ankara'da görüştüğü Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler tarafından YPG ile işbirliği konusunda uyarıldığı öğrenildi. Görüşme Genelkurmay Karargâhı'nda yaklaşık iki saat sürdü. Edinilen bilgiye göre, Orgeneral Güler ABD'nin YPG ile işbirliği yapma eğiliminden ciddi şekilde rahatsızlık duyulduğunu iletirken, "IŞİD'le mücadelede yarın zora düştüğünüzde YPG sizi yolda bırakırsa şaşırmayın" dedi. Güler, uluslararası bir karar olmadan Türk askerinin Suriye'ye girme gibi bir düşüncesinin olmadığını son derece net ifadelerle aktardı.

RUSYA'DAN DESTEK GELDİ

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteğini alan Demokratik Suriye Güçleri'nin Rakka'yı IŞİD'den geri almak için başlattığı operasyon hakkında bir açıklamada RusyaDışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi. Lavrov, "Rakka'nın geri alınması aynı Irak'ın Musul kentinin geri alınması gibi uluslararası terör karşıtı koalisyonun hedeflerinden biri" dedi.

"HAVA EYLEMLERİNİ KOORDİNE EDEBİLİRİZ"

Rus ve ABD'nin hava güçlerinin eylemlerini koordine etmesi halinde bu kentlerin daha etkili ve çabuk bir biçimde geri alınacağına inandıklarının altını çizen Lavrov, "Böyle bir koordinasyonun gerçekleşmesi için şans var" vurgusunu yaparak şunları söyledi: "Rus hava güçleri ve ABD öncülüğündeki koalisyonun hava kuvvetlerinin senkronize ve koordine olmuş bir biçimde çalışıp sahada terörist gruplarla gerçekten mücadele edenlere yardım etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunlar da öncelikle Suriye ordusu vePYD'nin silahlı kanadının (YPG) da aralarında olduğu farklı Kürt gruplar."

"YPG'li kadın komutandan Rakka'da IŞİD'e ağır darbe" haberi, 25 Mayıs 2016 tarihinde yazılmıştır. 25 Mayıs 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan YPG'li kadın komutandan Rakka'da IŞİD'e ağır darbe haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. YPG'li kadın komutandan Rakka'da IŞİD'e ağır darbe 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Dünya Haberleri