Yurttaşın ''kimlik’ sorunu

Yurttaşın ''kimlik’ sorunu

Yurttaşın ''kimlik’ sorunu Kimlikler değişiyor ama çipli yeni kimlik kartını almak hiç de kolay değil. Yoğun ilgiden dolayı internetten yakın zamana randevu almak imkânsız. Telefonla randevu sistemi de sürekli meşgul''İşimi Nüfus Müdürlüğü’nde...

Kimlikler değişiyor ama çipli yeni kimlik kartını almak hiç de kolay değil. Yoğun ilgiden dolayı internetten yakın zamana randevu almak imkânsız. Telefonla randevu sistemi de sürekli meşgul

''İşimi Nüfus Müdürlüğü’nde hallederim’ diyenler de birkaç gün müdürlüğün kapısını aşındırmak zorunda. Talebe yetişmek için başka kurumlardan nüfus müdürlüklerine memur transfer edilmiş...

Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni çipli kimlik kartlarının dağıtımı 2 Ocak itibariyle tüm yurtta başladı. Başvuruların başladığı günden itibaren nüfus müdürlüklerinde alışılmışın dışında bir yoğunluk yaşanıyor.

Çipli kimlik kartı başvuru sürecine dahil olurken ilk önce internetteki kimlik kartı randevu sisteminden randevu almaya çalıştık fakat önümüzdeki 3 hafta için İstanbul’un 39 ilçesinin hiçbirinde boş randevu yoktu. Daha sonra Alo 199 hattı üzerinden de randevu almayı denedik ancak saatlerce meşgul yanıtı alınca soluğu nüfus müdürlüklerinde aldık. İlk durağımız Zeytinburnu Nüfus Müdürlüğü’nde bizi karşılayan kalabalık randevu alamama nedenimizi açıkça gösterdi.

''BİLET ÜRETİLEMEDİ’

Hemen sıraya girmek adına girişte bulunan numaratöre yöneldik fakat makineden aldığımız sonuç; ''Bilet üretilemedi, lütfen görevliye haber veriniz’ oldu. Kapının hemen yanındaki danışma masasına yöneldiğimizde de aldığımız cevap, “Yoğunluktan dolayı bugün işlem yapamıyoruz'' oldu. Başka bir nüfus müdürlüğüne gitmek için kurumdan çıkarken merdivenlerde oturan 47 yaşındaki Adnan Yılmaz’a rastladık. Yılmaz, yaklaşık bir saat önce randevu almayı başarabilmiş ama sıradan dolayı işlemini yaptırabileceği konusunda umutsuz. Yılmaz, büyüklüğünden dolayı şikâyetçi olduğu eski kimliğini değiştirmek istemiş. Yine sıranın kendisine gelmesini bekleyenlerden 43 yaşındaki Muhammed Adalı da değişimin zorunlu tutulaması nedeniyle kalabalığa kalmamak sıra beklediğini anlattı.

''TELEFONU AÇMIYORLAR’

Beşiktaş Nüfus Müdürlüğü’nde de durum aynı... Günlerdir bekleyen vatandaşlardan bazıları görevlilerle tartışıyor. Yetkililer, randevusuz gelenlerin çokluğundan yakınırken, 2 gündür yen kimlik mücadelesi veren 69 yaşındaki İ.A. da, “Randevusuz geliyorum çünkü randevu almak imkânsız, telefonları açmıyorlar. Dün akşamüstü geldiğimde bu Sabah gelmemi bu sabah geldiğimde de akşamüstü gelmem gerektiğini söylediler'' diye dert yanıyor.

Şişli Nüfus Müdürlüğü ise kimlik değişimi için yeni bir bina açarak ''Kimlik Kartı Bürosu’ oluşturmuş. Vatandaşlar kimlik kartı için işlemlerini burada gerçekleştiriyor. Böylece nüfus müdürlüğündeki kalabalık bir nebze azaltılmış ama orada da sıra var.

''MERAK İÇİN KUYRUKTALAR’

Beyoğlu Nüfus Müdürlüğü de oldukça yoğun. Kimlik kartına ilgi gösterenlerin çoğu öğrenciler ve 50 yaş üstü vatandaşlar.  Üniversite öğrencileri kimlik fotoğraflarıyla alakalı tedirginlik nedeniyle sınav başvurusu öncesi gelmiş.

50 yaş üstü olanlar da boş zamanlarının olması ve yeni kimliği merak ettikleri için kuyrukta. Nüfus Müdürlüğü yetkilileri, “En büyük sıkıntımız insanların biyometrik fotoğrafı bilmemeleri. Normal fotoğrafı kabul etmeyince tatsızlık çıkıyor'' diyor.

''DİN HANESİ’ SÖZLÜ BEYANLA DOLDURULUYOR

Yetkililer nüfus idarelerindeki sıraların kadro sıkıntısından da kaynaklandığını belirterek, “İstanbul genelinde 358 boş kadro var. Beyoğlu’nun 22 kişilik kadrosunun 10’u boş. Açığı kapatmak adına farklı kamu kurumlarından yardım istedik fakat gelenler sistemi bilmedikleri için deneme yanılma yoluyla öğrenme aşamaları oluyor ve haliyle işler aksıyor. Bazı insanlar için biyometrik verilerin alınması 45 dakikayı bulabiliyor. Günlük ortalama 300 başvuru alıyoruz, Bağcılar, Esenyurt gibi kalabalık ilçelerde ise bu sayı 1000’e kadar çıkabiliyor'' diyor. Yeni kimlik kartına kan grubunu belirtmek isteyenlerin herhangi bir hastaneden kan gruplarını belirten bir belge ile gelmeleri gerektiğini anlatan yetkililer, dini inanç bölümünün de başvuru sırasında sözlü beyanla doldurulduğunu anlatıyor. 

"Yurttaşın ''kimlik’ sorunu" haberi, 23 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 23 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Yurttaşın ''kimlik’ sorunu haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yurttaşın ''kimlik’ sorunu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Yaşam Haberleri