Asgari ücretli fitreye muhtaç

Asgari ücretli fitreye muhtaç

Asgari ücretli fitreye muhtaç Diyanet ramazan ayı için fitre tutarını 23 TL olarak açıkladı. Prof. Karatepe, “Fitre hesabına göre dört kişilik bir ailenin aylık asgari gıda ihtiyacı 2 bin 760 TL. Bu hesapla 2 bin 20 TL olan asgari ücrete mahkûm edilenler...

Diyanet ramazan ayı için fitre tutarını 23 TL olarak açıkladı. Prof. Karatepe, “Fitre hesabına göre dört kişilik bir ailenin aylık asgari gıda ihtiyacı 2 bin 760 TL. Bu hesapla 2 bin 20 TL olan asgari ücrete mahkûm edilenler fitreye muhtaç” dedi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ramazan fitre bedelinin günlük 23 TL olduğunu açıkladı. Bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak belirlenen fitre hesabına göre, belirlenen tutar asgari ücretin yüzde 35’inden fazla. Dört kişilik bir ailenin aylık asgari gıda ihtiyacının 2 bin 760 TL olduğuna dikkat çeken iktisatçı Prof.Dr. Yalçın Karatepe, “2 bin 20 TL alan milyonlarca asgari ücretli fitreye muhtaç” dedi.

Asgari ücretin Diyanet’in fitre hesabının bile altında kaldığını vurgulayan Karatepe, “2 bin 20 TL asgari ücret alan dört kişilik bir ailenin günlük beslenme bedeli kişi başına 16,83 TL. Diyanet’in hesabına göre ise günlük beslenme bedeli 23 TL. Günlük 23 TL’den dört kişilik bir aileyi düşündüğümüzde, aylık beslenme tutarı 2 bin 760 TL olarak gerçekleşiyor. Kira, fatura ve diğer harcamalar bu tutarın dışında tutulduğunda asgari ücret ile geçinmek zorunda kalan milyonlarca insanın açlığa mahkum edildiği görülüyor” dedi.

ENFLASYON DİKKATE ALINMADI

2019 fitre tutarının 2018 yılı için belirlenenden sadece 4 TL fazla olduğuna da dikkat çeken Karetepe, “Yapılan zamlar düşünüldüğünde 4 TL’lik bir artışın da ne kadar yetersiz olduğu görülür. BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, TÜİK’in mart ayı için açıkladığı enflasyon verilerine göre son bir yıl içerisinde gıda fiyatları yaklaşık yüzde 30 arttı. 2019 yılı fitre miktarı, gıdada yaşanan enflasyon dikkate alınarak artırılsaydı günlük 25 lira olmalıydı” dedi.

Akademisyen Serkan Öngel de yoksullara ödenecek fitrenin asgari ücretin üstünde belirlenmesinin dikkat çekici olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye, asgari ücretle çalışanların oranının son derece yüksek olduğu bir ülke. Tüm veriler somut bir gerçeği ortaya koyuyor. Ücretliler ekonomik bir krizin içinde. Hayat pahalılığı aldı başını gitti. Ücretler enflasyon canavarının karşısında küçüldükçe küçülüyor. Hedeflenen enflasyon esas alınarak yapılan ücret artışları gerçekleşen enflasyonun altında eziliyor. Kriz dönemleri ücretler üzerindeki baskının arttığı, ücretlerin yüksek enflasyon ortamında düşük ücret artışları karşısında eridiği dönemler oluyor.

Böyle bir süreçte asgari ücret ister istemez tartışmaların merkezine oturuyor. Asgari ücret, işçinin ailesi ile birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, insan onuruna yakışan bir düzeyde tespit edilmesi gerekir. Buna rağmen asgari ücret sendikal örgütlenmenin etkisizleştiği bir süreçte, işçinin neredeyse tek tutunma noktası haline gelmiştir.”

"Asgari ücretli fitreye muhtaç" haberi, 01 Mayıs 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Asgari ücretli fitreye muhtaç haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Asgari ücretli fitreye muhtaç 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  2. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  3. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  4. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  5. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  6. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  7. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  8. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  9. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  10. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  11. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  12. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  13. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  14. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  15. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  16. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  17. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  18. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  19. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  20. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
Haberleri