Bahriye Üçok ve Cevat Yurdakul unutulmadı

Bahriye Üçok ve Cevat Yurdakul unutulmadı

Bahriye Üçok ve Cevat Yurdakul unutulmadı İstanbul Demokrat Ordulular Platformu (İDOP) faşist çeteler tarafından katledilen Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul ve Doçent Dr. Bahriye Üçok’u

İstanbul Demokrat Ordulular Platformu (İDOP) faşist çeteler tarafından katledilen Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul ve Doçent Dr. Bahriye Üçok’u unutmadı. Aydınların anısına düzenlenen panelde konuşan gazeteci Merdan Yanardağ, "Ülkücüler bu ülkede bir emniyet müdürünü şehit ettiler. Ülkücüler öyle asker öldürmez polis öldürmez efsanesini bir kenara bırakalım" dedi.

6 Ekim 1990’da evine kargoyla yollanan bombalı paketle öldürülen ilahiyatçı Doç. Dr. Bahriye Üçok ile Emniyet Müdürü olarak görev yaptığı Adana’da faşist çetenin çapraz ateşi ile 28 Eylül 1979’da katledilen Cevat Yurdakul panelle anıldı. İstanbul Demokrat Ordulular Platformu’nun (İDOP) düzenlediği panelde panelistler her iki cinayeti hafızalarda tazeleyip katillerin kimliğine dikkat çekti.

Şişli’deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele avukat Ayhan Erdoğan; gazeteci yazar Merdan Yanardağ, yazar Elfin Tataroğlu ve televizyon programcısı Ayşenur Arslan katıldı. Panelin açış konuşmasını CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu yaptı. Panelistler her iki cinayete ilişkin kitaplarında da yer alan önemli bilgileri izleyenlere aktardı. İlgiyle izlenen panele CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu çelenk yolladı. Pek çok partili de panel salonunda yer aldı.

'ÜLKÜCÜLER BU ÜLKEDE BİR EMNİYET MÜDÜRÜNÜ ŞEHİT ETTİLER'

Panelde konuşmacı olarak yer alan TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Yurdakul’un katilinin ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganını en çok atan ülkücü faşistler olduğunu söyledi. Türkiye'nin NATO'ye girişiyle birlikte kendi devrimine, Cumhuriyete ihanet sürecine girdiğini, sağcı siyaset sınıfı ile asker ve sivil yüksek bürokrasinin bu ihanetin öncülüğünü yaptığını belirten Yanardağ şöyle devam etti:

“Türkiye'nin NATO'ya girişi, siyasal olduğu kadar tarihsel bir kırılma noktasıdır. NATO ile birlikte genel adı "Süper ya da İnter Nato olan ve 'derin devlet' diye bildiğimiz yasadışı, bir yapılanma da oluşturuldu. İslamcılar ve ülkücüler bu yasadışı yapılanmanın sokak gücü olarak kullanıldı. Kanlı Pazar'ın 16 şubat 1969'daki tertibin faillerine bakın.. İsmail Kahraman'lar daha sonra bu ülkede bakan oldu, Meclis başkanlığı yaptı. Bunun kavramadığımız sürece bu ülkede ne olup bittiğini anlayamayız. Ülkücüler bu ülkede bir emniyet müdürünü şehit ettiler. Ülkücüler öyle asker öldürmez polis öldürmez efsanesini bir kenara bırakalım. Öldürdüler. yurtsever, halkçı bir emniyet müdürünü şehit ettiler. İslamcılar bu ülkede ilahiyatçı öldürdüler. Aydın cinayetlerinden Maraş'a kadar bütün katliam ve siyasal cinayetlerde onların izi var. Ama nedense hep onlar mağdur... Türban vs.. Bu algıyı nasıl oluşturdular? Medya aracılığıyla... Yandaş medya luşturarak, medyayı teslim alarak, ele geçirerek yaptılar.

"Cevat Yurdakul gibi önde gelen isimleri neden öldürdüklerine bir bakmak gerekiyor. Bunu ancak 1980 askeri darbesine bakarak anlayabiliriz. Bu darbenin koşullarını olgunlaştırmak için, kimsenin bu darbeye itiraz etmemesini sağlamak amacıyla bu cinayetleri işleyip, katliamları tertiplediler. Bu operasyonların tümünde de 12 Eylül öncesinde başta ülkücüler olmak üzere faşistleri ve islamcıları kullandılar. Türkiye’nin NATO'ye girişiyle birlikte nasıl kendi değerlerine, tarihine ve kendi devrimine ihanet eden bir çizgiye oturduğunu görmek lazım. Cumhuriyet devriminin kadrolarının bir bölümünün nasıl kendi devrimlerine ihanet ederek Türkiye’yi nasıl feda ettiklerini saptamak gerekiyor… Sol korkusu nedeniyle asker sivil Cumhuriyet bürokrasisinin, Türkiye sermayesinin nasıl kendi kendilerini zehirleyerek Türkiye’yi nasıl getirip bugünkü AKP iktidarına teslim ettiklerini, tarihsel bir akış içinde ve nedensellik bağlarıyla birlikte kavramak lazım. Cumhuriyeti terk edilen bir bebek gibi cami avlusuna bıraktılar. Onu savunmak da bize düştü.”

"Bahriye Üçok ve Cevat Yurdakul unutulmadı" haberi, 07 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Bahriye Üçok ve Cevat Yurdakul unutulmadı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bahriye Üçok ve Cevat Yurdakul unutulmadı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  2. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  3. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  4. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  5. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  6. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  7. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  8. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  9. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  10. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  11. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  12. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  13. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  14. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  15. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  16. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  17. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  18. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  19. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  20. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
Politika Haberleri