Balıkların hafızası 5 saniye midir

Balıkların hafızası 5 saniye midir

Balıkların hafızası 5 saniye midir Bir beyni ve sinir sistemi bulunan her canlıda belli bir zeka, algı, duygular, hafıza ve bilinç bulunmaktadır. Türden türe bunun miktarı değişmekle birlikte, belli bir skala üzerinde her hayvanın mutlaka bir değeri bulunmaktadır.

İDDIA

Zayıf hafızalı olan insanlara "balık hafızalı" denir, çünkü balıkların 4-5 saniyelik hafızaları vardır. Sonra her şeyi unuturlar.

GERÇEK NE?

Balıkların da, diğer tüm hayvanlar gibi kendilerine yetecek kadar uzun bir hafıza kapasiteleri vardır ve bu kapasite, hiçbir türde saniyelerle ölçülemez. Balıkların, aylardan yıllara kadar sürebilen hafızaları bulunmaktadır ve tüm balıklar için geçerli olabilecek, ortak, tek bir sayıdan bahsetmek mümkün değildir.

İDDIANIN KÖKENI

Bir beyni ve sinir sistemi bulunan her canlıda belli bir zeka, algı, duygular, hafıza ve bilinç bulunmaktadır. Türden türe bunun miktarı değişmekle birlikte, belli bir skala üzerinde her hayvanın mutlaka bir değeri bulunmaktadır. Dolayısıyla sırf evcil hayvan olarak beslenen bazı hayvanların, eğitimsiz gözler tarafından değerlendirilip yargılanması sonucu bu tip mitler doğmaktadır. Halbuki tüm bu konular, detaylı bilimsel araştırmalar ve arkaplana ihtiyaç duyan konulardır.

BILGILER

Uzun süre, özellikle Japon Balıkları'nın hafızalarının 3 ila 5 saniye arasında değiştiğine dair bir mit ortalıkta dolanmaktaydı. Bunu pek doğru bulmayan ve bu iddiadan şüphelenen Technion Teknoloji Enstitüsü uzmanları Japon Balıkları üzerinde bir araştırma yapmaya karar verdiler. Balıkları belli bir ses verildiğinde, yiyecek verileceğini sanacakları şekilde şartlandırdılar. Bu şartlanmaya göre, belli düzeydeki bir ses her çalındığında, doğal ortamlarındaki balıklar yemek bulmak amacıyla araştırma merkezinin iskelesine gelmektelerdi. Bu şekilde 1 aylık antremandan sonra doğal ortamlarına saldılar. 4-5 ay sonra, balıklar olgunlaştılar ve üreme çağına geldiler. Bu kadar zaman sonra ses tekrar çalındığında, balıklar yine üsse dönebildiler. Dolayısıyla bu balıkların en azından 4-5 aylık bir hafızaları olduğundan eminiz.

Dr. Mike Webster'ın yaptığı araştırmalar sonucunda, karşılaşılan sorunlara çözümler üretmek konusunda golyan balıklarının, dikenli balıkların ve benzeri balıkların fareler gibi memeliler ve hatta bazı kuşlar kadar yüksek başarıya sahip oldukları tespit edildi. Bu balıkların labirentleri çözebildiği, kendi türünden olan diğer balıkları tanıyabildiği, tanıştırıldığı yeni balıkları hatırlayıp ayırt edebildiği ve hatta hangi bireylerin doğal mücadelede daha başarılı olabileceklerini tespit edebildikleri bilinmektedir. Tüm bunlar, yüksek hafıza ve algı becerisi ile sağlanabilmektedir.

Balıklar, sadece zihinsel (sinirsel) bir hafızaya değil, aynı zamanda kimyasal bir hafızaya da sahip olarak diğer hayvanlara üstünlük bile sağlayabilirler. Örneğin somon balıklarında bulunan koku hafızası, onların aldıkları bir kokunun geometrik uzaydaki tam yerini, hatasıza yakın olarak hatırlamasını ve tekrar bulmasını sağlayabilir. Bu sayede somon balıkları sadece hafızalarına güvenerek yüzlerce, binlerce kilometrelik yollar kat edebilirler.

EVDE DENEYIN!

Evinde akvaryumu olanların aşina olacakları bir konuya değinmek gerekirse, balıklar düzenli olarak verildiği müddetçe yemek saatlerini akıllarında tutabilirler ve yemek saati geldiğinde, akvaryumun yüzeyine çıkarak yem arayabilirler. Bunun haricinde, sürekli aynı şekilde yem verdiğiniz için (akvaryumun karşısına geçip, yemin kapağını açıp, akvaryumun -varsa- kapağını açıp, yemi attığınız ve balıkların yemesini izlediğiniz için), akvaryumun önüne her geçtiğinizde, yem vermeseniz bile balıklar yem verileceğini sanarak yüzeye çıkmaktadırlar. Bu da balıkların diğer hayvanlar kadar koşullandırılıp, bunları hatırladığını gösteren güzel bir "ev deneyi"dir.

"Balıkların hafızası 5 saniye midir" haberi, 06 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Bilgi kategorisi altında bulunan Balıkların hafızası 5 saniye midir haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Balıkların hafızası 5 saniye midir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Bilgi konusunda 05 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Evrim Ağacı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:23 Masrafı yok diye bol bol ekildi: Sarı altında hasat erken başladı!
  2. 04:18 Hızlı kilo vermek istiyorsanız 3 beyazdan uzak durun!
  3. 04:16 En sevilen iki ürün birleşti ortaya şaheser çıktı: İşte gelin çantası tarifi
  4. 04:15 Şipşak kurabiye: Tahinli kurabiye tarifi
  5. 04:13 Ustaların tarifi: 15 dakikada orjinali aratmayan su böreği
  6. 04:11 Bu şekilde saklayan muzu 1 ay taptaze tutuyor!
  7. 03:18 5 Mayıs 2024 Günlük burç yorumu
  8. 02:47 Restoranlarda tepki çeken uygulama! Uzmanı uyardı: Ödemeyin
  9. 02:44 iPhone'da bulunan kilit ekranı özelliği Android'e de geliyor
  10. 02:43 Amazon'un satışları ilk çeyrekte arttı!
  11. 02:41 Kan grubuna göre hastalık riskleri neler? En şanslılar o kan grubuna sahip olanlar çıktı
  12. 02:40 On milyonlarca kişi WhatsApp'a gizlice giriyor!
  13. 02:37 Teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar dünya genelinde devam ediyor!
  14. 02:35 Üniversite-sanayi arasındaki dijital köprüyü kuracak uygulama: JobSocial
  15. 02:33 Araştırma üniversitelerine AR-GE için 503,9 milyon lira bütçe
  16. 02:32 Google yapay zekanın verimli kullanımı için eğitim veriyor
  17. 02:28 Türk mühendisler devletlerin sakladığı sırrı keşfetti!
  18. 02:26 Sevgilinizin sizi aldattığını nasıl anlarsınız? Sosyal medyada "Bunu deneyin" diyerek paylaştı!
  19. 02:24 Bu besinler mutluluk hormonlarını tavan yaptırıyor!
  20. 02:19 5 Mayıs 2024: Tarihte bugün
Bilgi Haberleri