Başbuğ’un açıklamasıyla başlayan tartışma büyüyor… CHP, iddiaları reddetti

Başbuğ’un açıklamasıyla başlayan tartışma büyüyor… CHP, iddiaları reddetti

Başbuğ’un açıklamasıyla başlayan tartışma bü... CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un açıklamasıyla gündeme gelen, asker kişilerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan kanun teklifinde CHP ile mutabakat olduğu iddialarını...

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un açıklamasıyla gündeme gelen, asker kişilerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan kanun teklifinde CHP ile mutabakat olduğu iddialarını yalanladı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İlker Başbuğ’un askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan kanun teklifiyle ilgili açıklamasıyla başlayan ve Erdoğan’ın da dahil olduğu tartışmaya dair, "Mutabakat var diyorlar, altında CHP’nin imzası yok, oyu yok. Anayasa Mahkemesi'ne götürmüşüz bu maddeyi" açıklamasında bulundu.

Meclis'te düzenlediği basın toplantısında konuşan Özel, "FETÖ yıllardır hazırlandığı devleti ele geçime çabalarında en uygun ortamı son 17 yılda bulmuştu. Zaten ‘ne istedilerse verdik’ dediler, bunu direkt Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı söyledi. Başbakan Yardımcılığı yapmış Bülent Arınç, eleştirel bir şekilde bir büyükşehir belediye başkanını başkenti parsel parsel FETÖ’ye satmakla suçladı. 17-25 Aralık’ta Fethullah cemaati bu iktidarın nasırına basana kadar etle tırnak gibiydiler" dedi.

'DARBE ARAŞTIRILSIN İSTEDİK, MECLİS REDDETTİ'

Erdoğan'ın, 'Biz aynı menzile farklı yollarda yürüyorduk' sözlerine değinen Özel, darbenin siyasi ayağının araştırılmasını istediklerini ancak bunun Meclis’te gerçekleşmediğini belirtti.

Özel, şöyle devam etti: "Doping araştırma komisyonuna yetmeyen 3 ay, darbe araştırma komisyonuna yetti. Erdoğan bir talimat verdi ve komisyon kapandı. Yazılan raporu basmadılar. Şimdi FETÖ’nün siyasi ayağı tartışılıyor. Bu konuda elbette en çok eleştiriyi alacak olan son 17 yılın iktidarı iken eleştiri yapanlara saldırıyorlar. İlker Başbuğ, bu ülkenin genelkurmay başkanı iken FETÖ kumpası ile tutuklandı ve cezaevinde 780 gün yattı. Haftalık olağan görüşmelerde Başbakan’ı FETÖ konusunda en çok uyaran kişi odur."

15 Temmuz’da Genelkurmay Başkanı olan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a işaret eden Özel, “Partili genelkurmay başkanının silah arkadaşları diyor ki, su uyur Hulusi Akar. Kim başta olursa olsun Hulusi Akar ilerler, diyorlar. Öyle de oldu. FETÖ’cülerle birlikte yürüdü, büyüdü, büyüttü ama Başbuğ FETÖ’cülerin hedefi oldu” diye konuştu.

'BAŞBUĞ’A KUMPASIN ARACI OLDUNUZ'

Erdoğan'ın Başbuğ'a dava açmaları için milletvekillerine talimat verdiğini hatırlatan Özel, “İnsanda biraz sıkılma utanma olur. Başbuğ sizden 780 gün alacaklı. FETÖ’cüler Başbuğ’a kumpas kurmuşlar, sen de bu kumpasın aleti olmuşsun. Yalana doymayan siyaset yürütüyorlar” dedi.

Başbuğ’un bahsettiği kanun teklifinin nasıl meclisten geçtiğini anlatan Özel, 25 Haziran 2009 tarihinde, gece saatlerinde bir kanun teklifi görüşülürken AKP Grup Başkanvekillerinin bir önerge sunduklarını söyledi.

İDDİALARI YALANLADI

“Grup Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, onun vekilleri önerge veriyor. Kanun teklifini veren Recep Tayyip Erdoğan. Araya sokuşturulan önergede de grup başkanvekillerinin imzası var” diyen Özel, kanun teklifinin CHP ile mutabakat halinde çıkarıldığı ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun da o görüşmede yer aldığı iddialarını yalanladı.

Erdoğan’ın hedefindeki İlker Başbuğ ne dedi, AKP ne yanıt verdi? Erdoğan’ın hedefindeki İlker Başbuğ ne dedi, AKP ne yanıt verdi?

'MADDEYİ ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖTÜRDÜK'

Kılıçdaroğlu’nun o dönem grup başkanvekili olsa da nöbetçi olmadığı için Genel Kurul’da olmadığını söyleyen Özel, salonda bulunan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay’ın ise ertesi gün “mutabakat yok” açıklaması yaptığını aktardı. Özel, “Mutabakat var diyorlar, altında CHP’nin imzası yok, oyu yok. CHP grubu ret oyu veriyor. Anayasa Mahkemesine götürmüşüz bu maddeyi, iptal istemiyle. Anayasa Mahkemesi reddetmiş" dedi.

Asker kişilere sivil yargı yolunu açan bu önergeden 3 yıl sonra Başbuğ’un tutuklandığını hatırlatan Özel, “Bunun mağduru İlker Başbuğ. Aracı, önergeyi verenler. Bugün hiç sıkılmadan dava açacağız diyor. İlker Başbuğ’a ceza verilse bir kere daha 780 gün hapiste mi yatıracaksınız?" diye sordu.

Ömer Çelik’e çağrı yaparak, “Gelsin istediği yerde, bir o konuşsun bir ben konuşayım bakalım" diyen Özel, Ömer Çelik’in “Deniz Baykal’ın başbakanı göreve çağırdığı açıklaması”nın da çarpıtıldığına işaret etti. Özgür Özel, Baykal’ın darbelerle hesaplaşılacaksa Anayasa’nın 15. Maddesini değiştirin şeklinde açıklaması olduğunu, bununla 12 Eylül ile hesaplaşmaktan bahsettiğini söyledi.

"FETÖ’nün yasama organı üzerindeki faaliyetleri sadece bu önerge ile sınırlı değil" diyen Özel, Ergenekon savcıları için meclisten koruma yasası çıkarıldığını, yargıya dair kanunlar değiştirilerek yüksek yargıya militan yargıçların atandığını söyledi.

"İlker Başbuğ’a dava açacaksan biz yine avukatız” diyen Özel, ekledi: "Siz yine FETÖ’cü savcıları savunduğunuz tarafta durun."

NE OLMUŞTU?

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, asker kişilerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan kanun teklifiyle ilgili “26 Haziran 2009’daki kanun teklifini getiren siyasiler araştırılsın. FETÖ’nün siyasi ayağı yok dersek gerçek inkar olur” açıklaması yapmıştı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, bu kanun teklifinin CHP ile mutabakat halinde çıkarıldığını belirtirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da milletvekillerine Başbuğ’a dava açmaları çağrısında bulunmuştu.

"Başbuğ’un açıklamasıyla başlayan tartışma büyüyor… CHP, iddiaları reddetti" haberi, 05 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Başbuğ’un açıklamasıyla başlayan tartışma büyüyor… CHP, iddiaları reddetti haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Başbuğ’un açıklamasıyla başlayan tartışma büyüyor… CHP, iddiaları reddetti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Politika Haberleri