Başlığı atan Yunan gazeteci konuştu: Yunancada ‘Pontuslu’ demek ‘Karadeniz kıyısından’ demektir

Başlığı atan Yunan gazeteci konuştu: Yunancada ‘Pontuslu’ demek ‘Karadeniz kıyısından’ demektir

Başlığı atan Yunan gazeteci konuştu: Yunanca... Ioanna Kleftogianni, “Yunanca’da Pontuslu demek, Karadeniz kıyısından demektir asla İmamoğlu’nun Yunan kökenli olduğunu ima etmedim” dedi.CHP İstanbul Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu hakkında Yunan basınında “İstanbul’u...

Ioanna Kleftogianni, “Yunanca’da Pontuslu demek, Karadeniz kıyısından demektir asla İmamoğlu’nun Yunan kökenli olduğunu ima etmedim” dedi.

CHP İstanbul Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu hakkında Yunan basınında “İstanbul’u fetheden Yunanlı” yazıldığı iddialarına haberi yazan gazeteci ve yayımlayan gazeteden yalanlama geldi.

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, katıldığı bir Ramazan etkinliğinde Ekrem İmamoğlu hakkında Yunanistan basınında “İstanbul’u fetheden Yunanlı” diye manşet atıldığını öne sürerek, “Efendim ne dedi Yunan medyası? Bu arkadaş nereli, CHP’li aday nereli? Nasıl oldu da Yunan medyası ‘İstanbul’u Yunan kazandı’ diyor da bir ses çıkmıyor” demişti. Göksu’nun sözlerinin ardından konu Türkiye medyasında gündem olmuştu.

“Tamamen coğrafi bir tanım”

Independent Türkçe, söylentilere kaynak gösterilen haberi yapan Ioanna Kleftogianni’ye ulaştı. Kleftogianni, “Benim haberime gazetenin koyduğu başlık; Şehri Erdoğan’ın ‘elinden alan’ Karadenizliyle (Pontuslu) bir gün, şeklinde. Burada geçen Pontus ifadesi tamamen coğrafidir.

Haberde Sayın İmamoğlu’nun Yunan, Rum kökenli olabileceğine dair en ufak bir ifadem bir imam söz konusu bile değil, olamaz da. Yunanca Karadeniz efxinos pontos’tur (Εύξεινος Πόντος ) dolayısıyla o çevrede doğan ya da yaşayan herkese Yunanca’da Pontius (Pontuslu) denir. Bu etnik ya da dini değil coğrafi bir ifadedir” diye konuştu.

Yunanistan’ın tanınmış dış habercilerinden olan Kleftogianni, “Rusya’dan Venezuela’ya kadar geniş bir coğrafyada nerede sıcak bir gelişme varsa takip etmeye çalışan bir gazeteciyim. Türkiye’deki seçimleri de defalarca takip ettim. 31 Mart Belediye başkanlığı seçimlerini takip ederken Sn. İmamoğlu’yla bir gün geçirerek kampanyasını yakından izleme fırsatı buldum ve buraya dair izlenimlerimi yazdım. İmamoğlu Trabzon doğumlu olduğundan Karadeniz’den söz etmesem kendisine dair çizeceğim portre eksik kalacaktı. Karadenizli olan herhangi bir siyasetçi ya da başka birinden bahsetsem Yunanca yine aynı terimleri kullanırdım” dedi.

“Olan biten haberimin tamamen çarpıtılması ve politik nedenlerle istismar edilmesidir. Bunu gazetecilik açısından tamamen skandal olarak görüyorum” sözleriyle şaşkınlığı belirten  Kleftogianni, haberi yayımlayan Ethnos’un da bu konuda açıklama yapacağını belirtti.

haber sayfa 2.jpg

Ethnos: Asılsız iddialar, yanlış çeviriler

Kleftogianni’yle görüşmemizin ardından Yunanistan’ın tirajı en yüksek gazetelerinden olan 1930’dan beri yayımlanan Ethnos’tan da açıklama gecikmedi. Konunun Türkiye’de gündeme gelmesinin ardından Yeniçağ yazarı Murat Ağırel "Ekrem İmamoğlu’na Yunan gazetesi tarafından yapılan kumpasın ayrıntılarını anlatma vakti geldi değil mi?" diyerek Twitter’dan iddialarda bulunmuş, Yunan Ethnos gazetesinin sahibiyle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun “samimi” fotoğraflarını paylaşmıştı.

Bu iddialara da yanıt veren gazete, “Ethnos’un Türk yayınlarına yanıtıdır” başlıklı açıklamasında, “Komşumuz Türkiye’deki marjinal çevrelerin haber olarak yayımlamayı seçtikleri, asılsız iddialar, ‘kirli’ seçim oyunları, ispatlanmamış suçlamalar ve yanlış çevirilerden ibarettir” dendi.

Açıklamada köşe yazılarındaki yorumlar kastedilerek, “Türkiye’nin ‘hevesli’ gazetecileri, ‘Ethnos’un Sn. Ekrem İmamoğlu’nu ‘Yunanlı’ olarak tanımladığını iddia etti” ifadelerine yer verilen açıklamada “Gazetemiz 6 Nisan’daki haberinin başlığında İmamoğlu için ‘Ponsiyen kökenli’ tanımını kullanmıştır. Başlık ‘Şehri Erdoğan’ın elinden alan Pontusluyla bir gün şeklindedir’” vurgusunda bulunuldu.

ethnos haber.jpg

Vikipedi ne diyor?

Haberi yazan gazeteci ve yayımlayan gazetenin “Pontus coğrafi terimdir” açıklaması referans kaynakları tarafından da destekleniyor. Wikipedia’daki Pontus maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

Pontus (Yunanca: Πόντος, Pontos) antik Yunanca "deniz" anlamına gelmesi ve Yunan mitolojisinde Gaia'nın oğlunun adı olmasının yanı sıra Amasyalı Strabon'dan itibaren antik yazarlarca Karadeniz'in güney kıyısında Halys ırmağının (Kızılırmak) doğusunda yer alan Kuzey Anadolu sahillerini hinterlandıyla birlikte tanımlamak için kullanılmıştır. Yine aynı dönemden itibaren bu topraklarda yaşayanlar ve Pontus kıyısında doğan kişiler için Pontuslu anlamına gelen Pontikos terimi kullanılmıştır[1] Pontus günümüz Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesine denk düşmektedir. Bu yüzden siyasi bir terim olmaktan çok coğrafik ve kültürel bir terimdir.

ethnos imamoglu haber ic sayfa.jpg

"Başlığı atan Yunan gazeteci konuştu: Yunancada ‘Pontuslu’ demek ‘Karadeniz kıyısından’ demektir" haberi, 22 Mayıs 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Başlığı atan Yunan gazeteci konuştu: Yunancada ‘Pontuslu’ demek ‘Karadeniz kıyısından’ demektir haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Başlığı atan Yunan gazeteci konuştu: Yunancada ‘Pontuslu’ demek ‘Karadeniz kıyısından’ demektir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
    2. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
    3. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
    4. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
    5. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
    6. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
    7. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
    8. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
    9. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
    10. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
    11. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
    12. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
    13. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
    14. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
    15. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
    16. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
    17. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
    18. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
    19. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
    20. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
    Politika Haberleri