Bolivya’da protestolar devam ediyor: 39 yaralı

Bolivya’da protestolar devam ediyor: 39 yaralı

Bolivya’da protestolar devam ediyor: 39 yaralı Bolivya'da Devlet Başkanlığı seçimlerinin ardından seçimlerde hile olduğunu öne süren muhalifler ile seçimi kazanan Morales'i destekleyenlerin...

Bolivya'da Devlet Başkanlığı seçimlerinin ardından seçimlerde hile olduğunu öne süren muhalifler ile seçimi kazanan Morales'i destekleyenlerin gösterilerinin sürdüğü Bolivya'da taraflar arasında yaşanan arbede ve çatışmalarda 39 kişi yaralandı.

Bolivya'daki seçimleri kazanan Devlet Başkanı Evo Morales'in destekçileri ile sonuçları kabul etmeyen muhalifler arasında farklı kentlerde çıkan arbede ve çatışmalarda 39 kişi yaralandı.

Güney Amerika'da And Dağları'nın zirvesindeki ülke Bolivya'da, 20 Ekim Pazar günü yapılan Devlet Başkanı Morales'in kazandığı, rakibi Carlos Mesa'nın ise hile yapıldığını iddia ettiği seçimler nedeniyle başlayan protestolar ve Morales'e destek gösterileri devam ediyor.

Amerikan Devletleri Örgütünün (OAS), Morales'in başvurusu ile sonuçları denetlemesini dahi kabul etmeyen ve seçimlerin iptali ya da ikinci tura götürülmesi için ısrar eden muhalifler, başkent La Paz'ın yanı sıra Santa Cruz ve Cochabamba gibi büyük kentlerde de gösterilerini sürdürüyor.

Aynı kentlerde Morales'e destek için düzenlenen gösterilere katılan hükümet destekçileri ile Mesa yanlıları arasında ise zaman zaman arbede ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke basınındaki haberlere göre, her iki tarafın da yoğun gösterilerine sahne olan Santa Cruz kentinin Plan Tres Mil, Cotoca ve La Guardia semtlerinde taraflar arasında çıkan arbede ve çatışmalarda 30 kişi yaralandı.

Bolivya Suçla Mücadele Özel Kuvvetleri (FELCC), bu kişilerden 5'inin ateşli silahla yaralandığını duyurdu. Bolivya Sağlık Bakanı Gabriela Montano, olaylara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, karnından vurulan bir yaralının durumunun ağır olduğunu kaydetti.

Cochabamba kentindeki bazı yolları barikatlarla kapatan muhalifler ve bu barikatları kaldırmak isteyen nakliyeciler arasında yaşanan arbede de 3 kişi yaralandı.

Yine her iki tarafın geniş katılımla gösterilerine devam ettiği La Paz'ın farklı bölgelerinde yaşanan taşlı ve sopalı çatışmalarda 6 Bolivyalı yaralandı.

Bu arada Devlet Başkanı Morales'i desteklemek için farklı bölgelerden yola çıkan maden işçileri de La Paz'a ulaştı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde bazı madencilerin grubun ilerleyişi sırasında ses bombaları atmaları dikkati çekti.

OAS sonuçları inceleyecek

Öte yandan Bolivya Adalet Bakanı Hector Arce, Morales'in seçim sonuçlarının incelenmesi için yaptığı teklife olumlu yanıt veren OAS'nin kısa sürede çalışmalarına başlayacağını belirtti.

Denetimin hükümetin şeffaflığının bir kanıtı olduğunu vurgulayan Arce, sürecin Bolivya anayasasına uygun şekilde ilerleyeceğini ifade etti.

Ülkede iki hafta önce düzenlenen seçimleri Devlet Başkanı Morales yüzde 47,8 ile ilk turda kazanmış, rakibi eski Devlet Başkanı Mesa ise yüzde 36,51'de kalmıştı.

Bolivya'da yasalara göre, bir adayın devlet başkanı olabilmesi için geçerli oyların yüzde 50'sini alması veya yüzde 40 oy alarak en yakın rakibine yüzde 10 fark atması gerekiyor. Bu sonuçların çıkmaması durumunda seçimler en yüksek oy alan iki adayın yarışacağı ikinci tura kalıyor.

"Bolivya’da protestolar devam ediyor: 39 yaralı" haberi, 29 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Bolivya’da protestolar devam ediyor: 39 yaralı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bolivya’da protestolar devam ediyor: 39 yaralı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:28 2023'te Trafikteki araç sayısı 2,3 milyon arttığı gözlemlendi
  2. 00:26 Gözler BTK'da: X platformuna ceza yolda
  3. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
  4. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
  5. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
  6. 00:13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladığını açıkladı
  7. 00:12 Dünya Bankası'nın Türkiye için yeni CPF planı: 18 milyar dolarlık yatırım paketi
  8. 00:09 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek? İşte tüm detaylar
  9. 00:08 Erdoğan: "Sayın Özgür Özel'e kapımız açık, ele alacağımız konu başlıklarımız çok"
  10. 00:06 Cep telefonlarında geliştirilen erken uyarı sistemlerine tepki: 'Depremden daha fazla zarar verir'
  11. 00:04 Tarım sektöründe büyük bir iflas! Herkes iş arayışına girdi
  12. 00:04 UEFA Şampiyonlar Ligi'nde muhteşem bir gece yaşandı
  13. 00:04 Türkiye'de 16 mağazası bulunan sevilen kozmetik markası iflasın eşiğinde!
  14. 00:03 İsrail, İran'a nasıl karşılık verecek? İsrail basını açıkladı
  15. 00:01 AB, İran'a yönelik yaptırımları genişleteceğini açıkladı
  16. 00:00 Yeni virüs korkutuyor! Günde 3500 kişi ölüyor, ölümler artıyor
  17. 23:52 Karahan açıkladı: "Enflasyonla mücadele önceliğimizdir
  18. 23:22 Emeklilere kötü haber geldi! Çalışan emeklinin maaşından ek kesinti yapılacak
  19. 23:22 Ürdün ve Almanya'dan Ortak Açıklama: İsrail-İran Gerilimi Ele Alındı
  20. 23:17 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Gerginlikleri Görüştü
Dünya Haberleri