Malatya’da 17 depremzede işten çıkarıldı

Malatya’da 17 depremzede işten çıkarıldı

Malatya’da 17 depremzede işten çıkarıldı Malatya’da Battalgazi Sulama Birliği’nde çalışan 17 işçi ‘ mevsim bitimi’ gerekçesiyle işten çıkarıldı. Sendika Başkanı işçilerin aynı zamanda...

Malatya’da Battalgazi Sulama Birliği’nde çalışan 17 işçi ‘mevsim bitimi’ gerekçesiyle işten çıkarıldı. Sendika Başkanı işçilerin aynı zamanda depremzede olduğunu vurguladı.

Malatya’da Battalgazi Sulama Birliği’nde çalışan 17 işçi mevsim bitimi olduğu gerekçesiyle iş akitleri askıya alındı. Ancak 16 yıl ile 21 yıl arasında çalışan işçilerin tamamı daimi işçi kadrosunda yer alıyor. İşçilere sözlü olarak mali sıkıntı gerekçesi açıklanırken, yazılı tebligatta ise mevsimlik işçi muamelesi yapıldı.

Artı Gerçek'ten İsa Uğur Erdoğan'ın haberine göre, Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası(TES-İŞ) Malatya Şube Başkanı Erdeniz Erdim ise işçilerin depremzede olduğunu vurgulayarak, sözlü olarak ifade edilen mali sorunlara ilişkin, yönetmelikteki ödeneğin yüzde 30’unun personele ayrılması gerektiğini vurguladı.

KADROLU İŞÇİYE MEVSİMLİK İŞÇİ GEREKÇESİ

Battal Gazi Sulama Birliği’nde çalışan TES- İŞ’li 17 işçi geçtiğimiz yıl sonu 3 Aralık’ta işten birlik başkanı İlhami Tangüner’in kararı ile çıkarıldı. Malatya Valisi, DSİ Bölge ve Şube müdürleri ve Malatya milletvekilleriyle ve parti il başkanları ile görüşmelerinden de bir sonuç alamayan, altı aydır işe dönmeyi bekleyen işçiler işe iade davası açtı.

Artı Gerçek’e konuşan 21 yıllık işçi Ali Gelgeç süresi belirsiz olarak iş akitlerinin askıya alındığını kendilerinin mevsimlik olarak çalışan işçilerden değil daimi çalışan işçi statüsünde, kadrolu olarak çalıştıklarını söyledi.

2018 öncesine kadar sulama birliği yönetiminin seçimle iş başı yaptıklarını fakat devlet tarafından atama yoluyla birlik başkanlarının belirlendiğini vurgulayan Gelgeç, “DSİ tarafından atanan birlik başkanının işçilerin haklarını elinden almaya çalıştı. Fiili olarak işle ilgili zorluklar çıkarıldı. Bununla olmayınca bu defa iş aktimizi askıya alındı. Bu aynı zamanda kadro hakkımızın fesih edilmesi demek. Ne zaman çalışacağımız belli değil. Yüzümüze söylenen cümle, ‘ Ben sizi hiç işe almayabilirim, hiç çalıştırmayabilirim’ şeklinde. Şifahi olarak mali krizin söz konusu olduğunu söyledi" şeklinde ifade etti.

Altı aylık süre içerisinde geçimlerini nasıl sağladıklarını sorduğumuz Ali Gelgeç geçinemiyoruz dedikten sonra, “6 nüfusuz, yatalak bir annem, askerde bir oğlum ve okuyan bir çocuğum var. Nerdeyse tüm işçiler benimle aynı durumda. Üç beş dönüm arazimiz var. Kışın Malatya koşullarında ekip biçmemiz de zor.”

'DEPREMZEDEYİ İŞTEN ÇIKARMAK MERHAMETSİZLİK'

TES- İŞ Malatya Şube Başkanı Erdeniz Erdim ise işçilerin aynı zamanda depremzede olduğunu belirtti.

Erdim, “Çıkıp bu depremde, bu felakette 17 işçinin işten çıkarılması gerçekten vicdansızlıktır, merhametsizliktir. En üst makamlara da gidip ifade ettik, çözüm bekliyoruz. Deprem felaketi geçirilmiş ve bu durumda işsiz” dedi.

İşçilere sözlü olarak sunulan ‘mali kriz’ gerekçesinin doğru olmadığını vurgulayan Erdim, “Birliğin Battal Gazi Belediyesi’nden 1 trilyon, çiftçilerden 15 trilyon alacağı var. Buralardan alacağını tahsil etmiyor, işçilere faturayı kesiyor. Sulama birliğinin bütçesinin yüzde otuzunun yasal olarak personel gideri olarak kullanabilirsin deniliyor kanunen. 15 trilyonu sen belediyeden almamışsın tabiki bütçen düşük olacak. Sen bu parayı kasaya koy bakalım bütçenin yüzde otuzu ne yapıyor" şeklinde sordu..

"Malatya’da 17 depremzede işten çıkarıldı" haberi, 13 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Malatya’da 17 depremzede işten çıkarıldı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Malatya’da 17 depremzede işten çıkarıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  3. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  4. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  5. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  6. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  7. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  8. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  9. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  10. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  11. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  12. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  13. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  14. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  15. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  16. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  17. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  18. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  19. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  20. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
Haberleri