Büyükada davasında karar günü

Büyükada davasında karar günü

Büyükada davasında karar günü "Terör örgütüne üye" olma suçlamasıyla haklarında 15 yıla kadar hapis cezası istenen 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı, kamuoyunda Büyükada davası olarak bilinen davanın 11'inci duruşması bugün İstanbul 35. Ağır...

"Terör örgütüne üye" olma suçlamasıyla haklarında 15 yıla kadar hapis cezası istenen 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı, kamuoyunda Büyükada davası olarak bilinen davanın 11'inci duruşması bugün İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Duruşma da esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yapan insan hakları savunucuları, dava ile insan haklarının yargılandığı kaydetti.

5 Temmuz 2017'de İstanbul Büyükada'daki bir otelde insan hakları savunucularının düzenledikleri, "İnsan Hakları Savunucularının Korunması Dijital Güvenliği” başlıklı toplantı basan polis, 10 insan hakları savunucusunu gözaltına almıştı. Gözaltına alınan 8 hak savunucusu tutuklanmış, ardından 25 Ekim 2017'de görülen ilk duruşmada ise tümü serbest kalmıştı. İlk duruşmada, telefonunda ByLock bulunduğu iddiasıyla Haziran 2017'de tutuklanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nden Taner Kılıç'ın dosyasını da bu davayla birleştirmişti.

KARARIN AÇIKLANMASI BEKLENİYOR

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği'nden Nejat Taştan, İnsan Hakları Gündemi Derneği'nden Veli Acu ve Günal Kurşun, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ile Helsinki Yurttaşlık Derneği'nden Özlem Dalkıran'ın da "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan yine 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenen dava da mahkeme heyetinin bugün kararını açıklaması bekleniyor.

SALONA SIĞMADILAR

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Ahmet Şık, birçok elçilik görevlisi, çok sayıda yabancı gözlemci ve insan hakları savunucuların katıldığı duruşmanın yapıldığı salonun küçük olmasından dolayı bir çok kişi dışarıda kaldı. Saat 10.30'da başlayan duruşma da sanıklardan Taner Kılıç, Nejat Taştan, İlknur Üstün, Günal Kurşun ve Veli Acu önceki celse sunulan esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yapmak üzere hazır bulundu.

'YANLIŞ TESPİTLE BİRÇOK KİŞİYİ ETKİLEDİ'

Duruşmada savunma yapan Taner Kılıç, iddia edilenin aksine telefonuna ByLock programını kurmadığını, uzman kişilerin raporlarıyla da bunun teyit edildiğini söyleyerek, "ByLock programını 15 Temmuz’dan önce adını bile duymamıştım. Bylock ile ilgili yapılan teknik tespitler yetersizdir. Yapılan yanlış tespitler sadece beni değil, Türkiye'de birçok kişiyi etkilemiştir. Terör örgütü üyesi olma suçlamasına delil olarak Bank Asya'ya para yatırmam gösteriliyor. 2014'de Bank Asya'ya para yatırma kampanyasında tam tersi olarak paramı çektim. Büyükada toplantısının suç teşkil eden bir durumu olmadığı çok aşikardır, biz insan hakları savunucuları toplumsal ahlakı yüksek, saygın insanlarız, bu davayla bizi itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar" dedi.

'O ZAMAN KALIN'A DA DAVA AÇILMASI GEREKİYOR'

Günal Kurşun ise dava ile insan haklarının yargılandığını kaydederek, "Dava Büyükada davası olarak biliniyor ama bizim 10-15 yıldır yaptıklarımızın, insan haklarının yargılandığı bir davaya dönüştü. Savcı, 'Zaman gazetesinde yazı yazarsan, bu örgüte üyesindir' demek istiyor. O zaman savcının şu an Cumhurbaşkanı sözcüsü olan İbrahim Kalın'a da dava açması gerekiyor. O da bu gazetede yazı yazdı, eğer ücretsiz yazmamış ise o da para aldı. Bizler sadece insan haklarını savunuyoruz, bunun karşılığında hiçbir şey almıyoruz ve sayımız da az. Burada kokteyl bir örgüt ile olamayacak bir şekilde yargılanıyoruz. Bizler yalnızca kendi insan hakları örgütlerimizin üyeleriyiz. Bu ülkenin gurur duyması gereken insanlarıyız. Beklentimiz rahat bırakılmamız, işimizi yapmamıza izin verilmesi” ifadelerinde bulundu.

'İNSAN HAKLARINI SAVUNDUĞUM İÇİN YARGILANIYORUM'

Veli Acu'da beraatini talep ederek, "Bir davada yargılanan kuzenim ile görüşmem, konuşmam suç ise bu salonda oturan herkese soruşturma açılması gerekir. Çünkü hepsinin benimle iletişimi var. Suçların ve cezaların şahsiliği ilkesine aykırıdır. İnsan haklarını savunduğum için yargılanıyorum" diye konuştu.

"Büyükada davasında karar günü" haberi, 19 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Büyükada davasında karar günü haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Büyükada davasında karar günü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  2. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  3. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  4. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  5. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  6. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  7. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  8. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  9. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  10. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  11. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  12. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  13. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  14. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  15. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  16. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  17. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  18. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  19. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  20. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
Politika Haberleri