Cemal Çağlı | Teknoloji üretmek mi yoksa tüketmek mi?

Cemal Çağlı | Teknoloji üretmek mi yoksa tüketmek mi?

Cemal Çağlı | Teknoloji üretmek mi yoksa tük... Gelişmiş ülkelerin eğitim sistemleri teknoloji geliştirmek üzerine kurulurken, gelişmemiş ülkelerin eğitim sistemleri ise teknolojiyi tüketme üzerine kurulmuştur.Gelişmiş ülkelerin bir çoğunda ilköğretimde bilgisayar teknolojisi...

Gelişmiş ülkelerin eğitim sistemleri teknoloji geliştirmek üzerine kurulurken, gelişmemiş ülkelerin eğitim sistemleri ise teknolojiyi tüketme üzerine kurulmuştur.

Gelişmiş ülkelerin bir çoğunda ilköğretimde bilgisayar teknolojisi kullanılmazken bizim gibi ülkelerde “her çocuğa bir tablet” kampanyası yapılıyor.

Gelişmiş ülkelerde yaratıcı öykü yazma ve anlatma, müzik, dans, spor, tiyatro gibi faaliyetlerin duygu, düşünce ve davranış gelişimi için hayati önem taşıdığını öngören okullar yaygınlaştırılırken, bizim gibi ülkelerde ise müzik, sanat, spor gibi etkinlikler gereksizleştirilip bunların yerine yaratıcılığı öldüren, çocukların yeteneklerini körelten, ezberciliği körükleyen, deneme ve keşfetme duygusunu zedeleyen, yaşama sevinçlerini azaltan gereksiz kavram ve bilgilerden oluşan dersler konuluyor.

Gelişmiş ülkelerde çocuklara oyuncaklar yaptırılıp onlarla oyun oynamaları, dolayısıyla sürekli hareket içinde olmaları sağlanarak, bedenin ve zihnin sağlıklı gelişimi sağlanırken; bizim gibi ülkelerde bebekler, çocuklar ve gençler bilgisayar , televizyon, cep telefonu gibi teknolojik araçların karşısına oturtulup robotlaştırılıyor, hareketsizlik yüzünden hantallaştırılıyorlar, bedensel ve zihinsel gelişimleri kesintiye uğratılıyor.

Gelişmiş ülkelerde “Woldrof Okulları gibi, yoğun fiziksel ve kültürel aktivite yaptıran, hayatın içinden örneklerle, deneysel eğitim veren kurumlar” yaygınlaştırılırken, bizim ülkemizde bahçesi, yeşili, oyun sahaları, laboratuvarları ve çok amaçlı atölyeleri olmayan, olsa da vitrin görevini gören, ana caddere bitişik konumlarda, trafiğin ortasında, adına “özel okul” dedikleri binalarda, sıralara bağımlı, gün boyu not alan, soru çözen; bütün bunlar yetmezmiş gibi akşamları ve hafta sonları eve bir dizi ödevle dönen çağdışı bir eğitim sürüyor.

Yapılan araştırmaların sonucunda, “televizyon, akıllı telefon, bilgisayar, video oyunları ve tablet gibi araçların sürekli hareket eden görsellerin, çocuk ve gençlerin dikkat süresini çok kısalttığını, internetten kopyalanan bilgilerle yapılan ödevlerin, gerçek araştırmayı ve öğrenmeyi engellediğini” ortaya çıkmıştır.

Bu durum sadece yaratıcı düşünmeyi ve odaklanmayı engellemekle kalmıyor, beraberinde “uykusuzluk, unutkanlık, can sıkıntısı, bencillik, empati yoksunluğu, yalnızlık, kabalık, endişe, depresyon, bağımlılık, kendini başkalarıyla karşılaştırma, takıntı bozukluğu, uyuşturucu, sağlıksız cinsellik, riskli ilişkiler ve otizm gibi sorunlara, şişmanlık ve şeker hastalığı gibi hastalıklara da yol açıyor.”

Sizce her geçen gün daha az kitap okunması, odaklanamama, okuduğunu zihninde canlandıramama, sessizce oturabilme becerilerine sahip olamama; bedensel oyunlara dalan çocukların oyun bitince durabilirken, teknolojik araçlara adeta transa geçen çocukların ekrandan koparılamamaları nedensiz mi?

Teknolojinin yanlış kullanılması ve yanlış eğitim politikalarının sonucunda ortaya çıkan bu trajik durumu kapsamlı bir şekilde masaya yatıran Doc..Dr. Şafak Nakajima’nın sorduğu iki soruyu sorarak bitirelim bu yazıyı:

Ne yapmalıyız?”

Tamamen çaresiz miyiz bu salgın karşısında?”

Ne dersiniz dostlar, her salgının bir tedavisi yok mudur?

Varsa, nedir bunun yöntemi?

***

Kaynak: Doc.Dr. Şafak Nakajima/Aklın Kutsal Kitabı

"Cemal Çağlı | Teknoloji üretmek mi yoksa tüketmek mi?" haberi, 21 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Cemal Çağlı | Teknoloji üretmek mi yoksa tüketmek mi? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cemal Çağlı | Teknoloji üretmek mi yoksa tüketmek mi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  2. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  3. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  4. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
  5. 00:54 Fenerbahçe'de İrfan Can Kahveci ve İsmail Yüksek'in transferi gündemde!
  6. 00:52 Resmi Gazete’de yayımlandı: Sağlık alanında 36 bin personel alınacak
  7. 00:50 TikTok resmen yasaklanıyor!
  8. 00:46 Akıllı telefon aklınıza bile gelmeyecek özellik: En az radyasyon yayan 20 telefon!
  9. 00:45 Emeklilere Sevindirici Haber: Kadir Aydar'dan 5 Bin Lira İkramiye Müjdesi!
  10. 00:40 Uyarı: Ünlü Sosis Markasında Salmonella! Hemen Toplama Kararı Alındı!
  11. 00:40 Çete Şiddeti Haiti'de Yankılanıyor: Başbakan Ariel Henry İstifa Etti!
  12. 00:39 Borsada 3,7 milyar TL'lik dev bir para girişi yaşandı! İşte en popüler hisseler ve hedefler
  13. 00:36 New York Borsası, düşüşle kapanış gerçekleştirdi
  14. 00:35 Süleyman Soylu, Kabindeki Yerine Geri Mi Dönüyor? İşte Son Durum
  15. 00:34 Beşiktaş Defans Sorununu Çözdü! 6 Milyon Euroluk İspanyol Yıldız İmzaya Yakın!
  16. 00:17 Koton ve Lila Kağıt Sanayi Halka Arz Edilecek!
  17. 00:03 Yenilenen Dev Renault Duster, Türkiye Yollarına Çıkıyor! Ne Zaman Satışa Çıkacak?
  18. 00:03 Kunduracının Tuzağına Düşen Adam: Her Şey Karısının Ayakkabılarını Götürmesiyle Başladı!
  19. 00:03 Mobilya Devleri El Değiştiriyor! İstikbal ve Bellona'nın Yeni Sahibi Belli Oldu: O Grup Alıyor!
  20. 00:02 AYM Başkanı Özkaya: Yüksek yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki yok
ABC Kritik Haberleri