CHP ikinci kez YSK kapısını çalacak: İşte Hatay’daki iddialar

CHP ikinci kez YSK kapısını çalacak: İşte Hatay’daki iddialar

CHP ikinci kez YSK kapısını çalacak: İşte Ha... 31 Mart seçimlerinden hemen sonra Hatay’da araştırmalar yapan Avukat Mustafa Zafer, CHP’nin ikinci kez YSK kapısını çalacağını söyledi.

Avukat Zafer, "Ölü seçmenler, sandık kurulların kanuna aykırı oluşturulması gibi iddialar var. İlçe seçim kurulu sırf bu nedenle bile oyların yeniden sayılmasına karar vermesi gerekiyordu" dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Hatay adayı Lütfü Savaş ve CHP heyeti, Hatay’da mazbatanın AKP adayı Mehmet Öntürk’e verilmesinin peşinden Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önüne gitmişti. CHP, Hatay’da geçersiz oy sayısı 38 bin 899 olurken AKP ve CHP adayları arasında oy farkının ise 2 bin 569 olmasına dikkat çekmiş, geçersiz oyların yeniden sayılması yönünde başvuruda bulunmuştu. YSK, CHP’nin yaptığı itiraz hakkında ret kararı verdi. Böylece Mehmet Öntürk’ün adaylığı kesinleşmişti.

Seçim hukukuna hakim Avukat Mustafa Zafer, Hatay’da patlak veren ölü seçmenlerle ilgili yaptıkları araştırmanın detaylarını MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’e söyledi. Mustafa Zafer, Hatay’da seçimlerin yenilenmesini gerektirecek hususları şu şekilde açıkladı:

"SADECE ÖLÜ SEÇMEN IDDIASI IÇIN BILE OY ÇUVALLARININ AÇILMASI GEREKIRDI"

"Hatay'da CHP’nin yapmış olduğu tespitlere göre 3 bin 389 vefat eden seçmen yerine oy kullanıldığı ileri sürülmekte. Başka bir bağımsız araştırma şirketinin seçim sonuçlarına ilişkin veri değerlendirilmesinde ise 2.040 vefat eden seçmene oy kullandırılmış. Seçim sonuçlarına müessir olarak yalnız bu iddianın doğru olup olmadığı değerlendirmek için bile oy çuvallarının açılması ve bu durumun tespit edilmesi gerekirdi.

"İLÇE SEÇIM KURULLARI BU ITIRAZLARI NEDEN REDDETTI DOĞRUSU ANLAMAK MÜMKÜN DEĞIL"

İlçe seçim kurulları bu itirazları neden reddetti doğrusu anlamak mümkün değil. Sandık seçmen listeleri en geç seçimden iki gün önce bastırılmakta bu kapsamda gerçekten öldüğü halde sandık seçmen sıralamasında bir kaydın bulunması halinde hemen karşısında oy kullanamaz şerhinin bulunması gerekir. Ölü seçmenlerin yerine oy kullandırıldı iddiasını çürütmek aslına bakarsak çok kolaydı ama ilçe seçim kurullarının ve ilin bu reddetmesi isabetli olmamıştır.

USULE UYGUN OLMAYAN SANDIK KURULLARI

Sandık kurullarına görev yapamayacak öğrenici, işçi, askeri ya da sivil personelin sandık kurul başkanı olarak görevlendirilmesi doğu olmaz. Hatay Barosu Avukatı Eyüp Hoca’dan edinilen bilgiye göre ise İskenderun Merkez’de onlarca sandık kurulu bu şekilde oluşturulmuş. Samandağ ilçesi Seldiren Mahallesinde 2 Sandık başkanının göreve gitmemesi üzerine bir siyasi parti teşkilatına mensup kişilerce sandık başkanlıklarının oluşturulması. Reyhanlı İlçesi, Özkurtuluş Mahallesinde bir kısım oy pusulalarının toptan geçersiz sayılması, Kırıkhan ilçesinde sandık sonuç tutanaklarında çıkan oy sayısının seçmen sayısından fazla olması, Kırıkhan ilçesinde gene oy kullanma işleminin bir ara durdurulması ve daha sonra seçime yeniden başlanması gibi seçimin sonucuna doğrudan müessir olayların yaşanması seçimlerin yenilenmesini gerektirir.

"HATAY’DAKI GEÇERSIZ OY SAYISI, ADAYLAR ARASINDAKI OY FARKININ TAM 15 KATI"

Sahadan gelen ilk verilere göre; AKP’nin Adayı Mehmet Öntürk 346 bin 60 oy CHP‘nin adayı Lütfü Savaş’ın ise 342.699 arada 3 bin 361 oy fakı varken daha sonra yapılan itirazlarla birlikte aradaki farkın 2 bin 569’a kadar gerilediğine dikkati çeken Avukat Zafer, "Hatay’daki geçersiz oy sayısı 38 bin 888, bu da demek oluyor adaylar arasındaki oy farkının tam 15 katı kadar geçersiz oy var. Sadece geçersiz oyların ve ölü seçmene oy kullandırıldığı iddia edilen sandıklar yeniden sayılsaydı. Bugün belki de böyle bir uyuşmazlığı hiç konuşmayacaktır" dedi.

"CHP ikinci kez YSK kapısını çalacak: İşte Hatay’daki iddialar" haberi, 15 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP ikinci kez YSK kapısını çalacak: İşte Hatay’daki iddialar haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP ikinci kez YSK kapısını çalacak: İşte Hatay’daki iddialar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:MedyaRadar

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
(1) Yorum
SON HABERLER
  1. 20:55 CHP vatandaşlara çağrıda bulundu: "1 Mayıs'ta Taksim'e!"
  2. 20:54 MHP’li Ersoy’dan Özel’e eleştiri: “Yoksa Amedspor taraftarı mısınız?”
  3. 20:54 Dervişoğlu: "Tek adamlığı kökleştirecek bir revizyon arayışına izin vermeyiz"
  4. 20:42 Ahu Tuğba, ABD'de trafik kazası geçirdi!
  5. 20:37 Nihal Candan'ın Annesi Damadına Sitem Etti!
  6. 19:57 Çin istihbarat yetkilisi, Tayvan'ın bağımsızlık girişimleriyle mücadele etme konusunda mesaj verdi
  7. 19:57 Dina’nın babası Guy Serge Ibouanga konuştu: "Kızım için adalet istiyorum"
  8. 19:57 TSSF Paletli Yüzme Kulüplerarası Büyükler Türkiye Şampiyonası'nda 3 Türkiye rekoru kırıldı
  9. 19:48 ABD'li akademisyenler, New York Times'ı 7 Ekim'deki "cinsel saldırı" haberlerini incelemeye çağırdı
  10. 19:46 Ayvalık Sahilinde Yunanistan'a Kaçmaya Çalışan 19 Kaçak Göçmen Yakalandı
  11. 19:41 İslam Memiş’ten altına yönelik yeni uyarı: "Sert dalgaya hazır olun"
  12. 19:41 Borsa İstanbul günü rekor seviyede tamamlamış oldu
  13. 19:41 Mehmet Begit istifasını duyurdu: "Dışarıdan yönetme baskıları oluştu "
  14. 19:41 Korkutucu bir tahmin: Enflasyonun 18 ayın en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor
  15. 19:41 Altın sahiplerine kötü haber geldi: "Yalnızca 2 gününüz Kaldı, hazırlanın"
  16. 19:41 Lexus LBX Türkiye'de satışa sunuluyor: Fiyatlar ve özellikler açıklandı!
  17. 19:41 Çin, ABD'nin Tayvan'a Askeri Yardımına Tepki Verirken Şi Jinping'in Avrupa Ziyaretleri Gündemde
  18. 19:40 Serenay Sarıkaya'nın Eski ve Yeni Aşkı Aynı Karede Yer Aldı!
  19. 19:36 Genç Kalp Nakil Bekleyen Esila, Ameliyat Sonrası Yaşamını Yitirdi: Rize'de Büyük Üzüntü
  20. 19:29 Kenya'da Şiddetli Yağışlar: Baraj Çökmesi, 42 Can Kaybı
Politika Haberleri