CHP-İYİ Parti-IMF toplantısı gizli miydi? Toplantıda neler konuşuldu?

CHP-İYİ Parti-IMF toplantısı gizli miydi? Toplantıda neler konuşuldu?

CHP-İYİ Parti-IMF toplantısı gizli miydi? To... İYİ Parti Milletvekili ve Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti ile yaptıkları toplantının gizli olmadığını, kendilerinin heyet tarafından davet edildiğini ve toplantıda Türk Lirası’nın...

İYİ Parti Milletvekili ve Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti ile yaptıkları toplantının gizli olmadığını, kendilerinin heyet tarafından davet edildiğini ve toplantıda Türk Lirası’nın durumunun gündeme geldiğini söyledi

Independent Türkçe'den Gökçen Tuncer'in haberine göre; Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz’ın Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle yaptığı görüşmeye yönelik eleştiriler sürerken Merkez Bankası’nın eski başkanı Durmuş Yılmaz, 21 Eylül’de Ankara Hilton Oteli’nde gerçekleşen toplantının detaylarını anlattı.

Görüşmenin prosedüre uygun ve gizli olmadığını aktaran Yılmaz, görüşme talebinin IMF heyetinden geldiğini söyledi.

Türkiye’nin “Dördüncü Madde Konsültasyonu” çerçevesinde IMF’yi davet ettiğini hatırlatan Durmuş Yılmaz, 12 Eylül’de Türkiye’ye gelen heyetin ziyareti hakkında şunları anlattı:

Türkiye’deki ekonominin genel durumunu tespit edip diğer 186 üye ülkesiyle paylaşmak üzere yapılan bir ziyaret bu.

Bunu yaparken önce ülkenin ekonomi politikasından sorumlu resmi makamlarla ve hükümetle görüşüyorlar. Arkasından Türkiye’deki sivil toplum örgütleriyle, sermayenin temsilcileriyle ve diğer ilgililerle bir görüşme yapıyorlar.

Muhalefet olarak bizimle de görüşmek istediler. Dolayısıyla teklif onlardan geldi.

Biz gizli bir toplantıya gitmedik. Bizim adımız, sanımız, kurumumuz belli. Bize sorulan soruları kendi perspektifimizden namuslu dürüst şekilde yanıt verdik.

Kendilerinden ekonominin genel bir değerlendirmesini istediklerini aktaran Yılmaz, “ Ben kendi açımdan bu değerlendirmeyi yaptım. Bu değerlendirme de şu zamana kadar gerek parlamentoda kanun teklif tasarıları görüşülürken, gerek bütçe görüşmelerinde, gerek sosyal medyada, televizyonda vs. yaptığım, kamuoyunca bilinen görüşlerimi tekrar ettim” ifadelerini kullandı.

Toplantıda ne konuşuldu?

Yılmaz ve Öztrak’ın ekonomi hakkındaki genel değerlendirmesinin yanı sıra bazı spesifik soruların olduğunu da aktaran İYİ Parti Ankara Milletvekili, bunlardan birkaçını şöyle anlattı:

'Faiz indirimine rağmen Türk Lirası neden bu kadar istikrarsız?' sorusu soruldu. Ardından ‘İçinde bulunduğunuz durumdan çıkmak için önerileriniz var mı?’ denildi. Bizim söylediklerimiz üzerine yorum yapmadılar. Sadece dinlediler ve not aldılar.

Gerçek rakamları bilmediğimiz için bizim somut öneri sunmamız doğru değil.

'Kamu çalışanlarına ilk yıl için yüzde 4+4, ikinci yıl için yüzde 3+3 zam yapıldı. İç talebin canlanabilmesi için bunun daha yüksek olması lazım.

Merkezi hükümet borcunun milli gelire oranına baktığımızda yüzde 32 civarında. Dolayısıyla burada bir mâli alan var. Ama biz kamu-özel işbirliğinden, yap-işlet-devret’ten ne kadar yükümlülük ortaya çıktığını bilmediğimiz için bir şey söyleyemeyiz. Dolayısıyla elimizde bilgi belge yok’ dedik.

Yılmaz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 17 Eylül'de açıkladığı 46 milyar liralık sorunlu kredinin gündeme gelmediğini aktardı.

BDDK'dan yapılan açıklamada "Kurumumuz tarafından yapılan güncel mali bünye değerlendirme çalışmaları neticesinde bankacılık sektöründe takip hesaplarına aktarılması gereken, ağırlıklı olarak inşaat ve enerji sektörlerine kullandırılmış, toplam 46 milyar Türk Lirası büyüklüğünde kredi tespit edilmiştir" denilmişti.

Toplantıda kimler vardı?

HABERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

"CHP-İYİ Parti-IMF toplantısı gizli miydi? Toplantıda neler konuşuldu?" haberi, 23 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan CHP-İYİ Parti-IMF toplantısı gizli miydi? Toplantıda neler konuşuldu? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP-İYİ Parti-IMF toplantısı gizli miydi? Toplantıda neler konuşuldu? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:30 30 Mart günlük burç yorumları!
  2. 18:26 Adana'da Bit Pazarından Satın Aldığı Montun İçinden Çıkan Not ve Para, Duygusal Anlar Yarattı
  3. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  4. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  5. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  6. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  7. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  8. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  9. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  10. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  11. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  12. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  13. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  14. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  15. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  16. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  17. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  18. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  19. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  20. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
Politika Haberleri