CHP’li Ağbaba ‘Küçük ölçekli işletmeler yükü artık kaldıramıyor’

CHP’li Ağbaba ‘Küçük ölçekli işletmeler yükü artık kaldıramıyor’

CHP’li Ağbaba ‘Küçük ölçekli işletmeler yükü... CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Tekel bayilerine yazılan cezalarda indirimi ve daha önce yazılmış cezaların bir defaya

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Tekel bayilerine yazılan cezalarda indirimi ve daha önce yazılmış cezaların bir defaya mahsus alarak silinmesini öngören kanun teklifini TBMM’ye sundu.

Ekonomik krizle boğuşan bayilerin 10 Bin TL’den 100 bin TL’ye kadar yazılan cezaları ödemesinin mümkün olmadığını ve cezalar nedeniyle pek çok Tekel bayisinin kapandığını belirten Ağbaba, bu cezaların ikincil nitelikteki delillerle ve şüphe üzerine yazılmasını da eleştirdi. Ağbaba, bundan sonra yazılacak cezaların bin TL’den 10 Bin TL’ye kadar yazılması gerektiğini söyledi.

'Ekonomik kriz en çok küçük işletmeleri vurdu'

Ekonomik krizin etkilerinin her geçen gün daha şiddetli hissedildiğini belirten Ağbaba şöyle konuştu: “Küçük ölçekli işletmelerin önemli bir kısmı bu krizin yükünü artık kaldıramamaktadır. TOBB tarafından açıklanan kapanan ve açılan şirket sayılarındaki değişim bu durumun göstergesi niteliğindedir.

Nitekim kurulan şirket sayısı ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13, 14 azalarak, 35 bin 392, kapanan şirket sayısı ise yüzde 1,37 artarak 4 bin 796 olmuştur. Kapanmayan şirketlerin ise her geçen gün borç yükleri artmaktadır. TL’deki değer kaybı ve hane halkının alım gücündeki sert düşüş trendi, küçük işletmeleri olumsuz etkilemektedir. Alkollü içeceklerdeki vergi yükünün %250’lere yükselmesi Tekel bayilerinin kar paylarını düşürmektedir. Yükselen giderler ve düşen kâr marjı nedeniyle Tekel bayileri ekonomik olarak zor bir dönem yaşamaktadır.” dedi.

'50 bin TL’yi geçen cezalar ‘şüphe’ ile yazılıyor'

Cezaların haddinden fazla ağır olduğunu belirten Ağbaba, “Tekel bayileri bu cezaları ödeyebilecek durumda değillerdir. Üstelik bu cezalar büyük çoğunlukla şüphe üzerine yazılmaktadır. İlk ihlalin oluştuğuna dair yoğun şüphe oluştuğu durumlarda yazılı bir uyarı verilmeksizin 50 Bin TL’yi aşan cezaların yazılması, yasanın ortaya çıkmasındaki mantıkla bağdaşmamaktadır. Zira ikincil nitelikteki delillerle bu ağır cezalar yazılabilmektedir. Kademeli bir ceza yükselişinin olmaması hukukun temel ilkelerine ters düşmektedir.

'Cezalara itiraz mekanizması işlemiyor'

Cezaların iptali için itiraz yollarının işlevsiz olduğunu söyleyen Ağbaba şöyle konuştu: “Cezalara itiraz yollarında da ciddi sıkıntılar yaşanmakta ve hatta itiraz dilekçeleri dikkate dahi alınmamaktadır. İtiraz sürecindeki bu adaletsiz uygulamalar, hakkını arayan vatandaşların hak mücadelelerinin sonuçsuz kalmasına ve adaletin tecelli edememesine neden olmaktadır. Bu sorunlu itiraz mekanizması, vatandaşın yargı sistemine olan güveni zedeleyecek derecede ciddi eksiklikleri barındırmaktadır.” dedi.

'Cezalarda üst sınır 10 bin TL olmalı ve daha önce yazılmış cezalar silinmelidir'

Hukukun gelişen ve değişen bir organizma olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Ağbaba, “Hakkaniyetsizliği doğuran, toplumun geniş kesimlerini olumsuz etkileyen ve ekonomik krizin etkilerini daha da derinleştiren uygulamalarda ısrar edilmemelidir. Cezaların 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar yazılabiliyor olmasının mantıklı bir açıklaması olmadığı süreç içerisinde anlaşılmıştır. Bu nedenle cezaların bin TL ile 10 bin TL arasında olması gerekmektedir. Bu cezalar da son derece caydırıcı olacaktır.” Dedi. Ağbaba ayrıca daha önceki cezaların da silinmesi gerektiğini belirti. Ağbaba: “Tekel bayilerine şimdiye kadar yazılmış cezaların silinmesi, Tekel bayilerinin yaşadıkları hukuki ve ekonomik sıkıntıları önemli ölçüde azaltacak ve ekonomik krizle mücadele eden bu işletmelere ciddi bir destek sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

"CHP’li Ağbaba ‘Küçük ölçekli işletmeler yükü artık kaldıramıyor’" haberi, 30 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan CHP’li Ağbaba ‘Küçük ölçekli işletmeler yükü artık kaldıramıyor’ haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP’li Ağbaba ‘Küçük ölçekli işletmeler yükü artık kaldıramıyor’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:58 Hazine İki Tahvil İhalesiyle Toplamda 31.7 Milyar TL Borçlandı
  2. 13:50 Halil Umut Meler, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yer alacak!
  3. 13:31 Balıkesir'de Mahzen-31 Operasyonuyla 8 Şüpheli Yakalandı!
  4. 13:20 İsrail Ordusunun Batı Şeria'ya Baskını
  5. 13:16 Balıkesir'in Büyüleyici Köyleri: Doğanın ve Tarihin İç İçe Geçtiği Bir Tatil Deneyimi
  6. 13:13 Savaşın Masum Kurbanı: Gazze'de Bir Anne, Bir Bebek ve Yürek Burkan Dram
  7. 13:10 Netflix Türkiye'nin kararı şaşırttı: Ferzan Özpetek'in filmi neden yayınlanmadı?
  8. 13:09 Elektrikli Araçlar: Sektördeki Yükseliş ve Rekabetin Getirdiği Heyecan
  9. 13:08 Tasarruf çabaları boşa mı gidiyor? Kamuda kiralık araçlara ödenen rakamlar dudak uçuklattı
  10. 13:06 Doğal Şifa Deposu: Sarımsak ve Limon Kürüyle Sağlıklı Yaşam!
  11. 13:03 Türkiye ve Irak Arasında İmzalanan 26 Anlaşma: Bağdat Ziyaretinin Önemli Sonuçları
  12. 13:00 ABD'de Ölü Bulunan Yağmur Taktaş, Son Yolculuğuna Uğurlandı
  13. 12:57 Tahinin Sağlıkta Yeni Kahramanı: Canan Karatay'ın Önerisiyle Keşfedilen Mucizevi Faydaları!
  14. 12:54 Sosyal Medyada Altın ve Parayla Dolu Oda Görüntüleri: "Oturduğum Yerde Haftalık Kazancım"
  15. 12:53 Bu Nadir Ürünün Fiyatı Rekor Kırdı: Tazesi 1500 Lira, Kurutulmuşu 10 Bin Liraya Satılıyor!
  16. 12:52 Evde Sirke Kullanarak Pirinci Karıncalardan Temizlemenin Kolay Yolu!
  17. 12:48 Bulaşık Makinenizin Ferah Kokması İçin Pratik Çözüm
  18. 12:42 Inter Milano Derbisinde Milan'ı Mağlup Ederek Serie A Şampiyonluğunu İlan Etti
  19. 12:41 Beklenen açıklama geldi! Restoran boykotuna ve fahiş fiyatlara ceza yolda mı?
  20. 12:40 Euro 2024'te Türk hakemler görev başında: İşte kadroda yer alan o isimler!
Haberleri