CHP'li Çakırözer: Gazetecileri hedef gösterme, sansür devam ediyor

CHP'li Çakırözer: Gazetecileri hedef gösterme, sansür devam ediyor

CHP'li Çakırözer: Gazetecileri hedef gösterm... CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 24 Temmuz Basın Bayramı’nda, basın ve ifade özgürlüğünün baskıdan, tehditten,

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 24 Temmuz Basın Bayramı’nda, basın ve ifade özgürlüğünün baskıdan, tehditten, hedef gösterilmekten, yargılanmaktan, hapishanelere atılmaktan, sansürden ve akreditasyon uygulamalarından kurtarılamadığını söyledi.

Çakırözer, “Fişlenme, hedef gösterme ve sansür gazetecilerin üzerindeki baskıyı daha da arttırıyor. Kaldırılışının yıldönümünde sansür uygulaması devam ediyor. Sansürün, akreditasyon ayıbının bir örneği kısa süre önce gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın düzenlediği toplantıda gerçek gazetecilere akreditasyon uygulandı. Fox TV’nin, Halk TV’nin, Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Evrensel gazetelerinin vatandaşları yakından ilgilendiren konularla ilgili Erdoğan’a soru sorması istenmedi.

Ancak yine kısa bir süre önce gerçek gazetecileri fişleyen, hedef gösteren raporu ile gündeme gelen SETA Vakfı’nın başkanı aynı toplantıda Erdoğan’ın yanında boy gösterdi. Gazetecileri fişleyen vakfın gazetecilerin alınmadığı toplantıya davet edilmesi fişlemeye sahip çıkıldığını, akreditasyon ayıbından da vazgeçilmediğini gösteriyor” dedi.

HAPİS, YARGILANMA, DAYAK, İŞSİZLİK

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, basında sansürün kaldırılışının 101. yılında tüm medya dünyasının 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutladı, ancak basın ve ifade özgürlüğünde yaşanan sorunların gazetecilerin bugününü, dününü ve geleceklerini bayram olmaktan çıkardığını belirtti. Basın ve ifade özgürlüğünün üzerindeki baskının her 24 Temmuz’da daha da arttığını belirten Çakırözer, “Türkiye’de sadece görevlerini yapan, düşündüklerini kaleme alan gazeteciler hapishanelere atılıyor. Veya gazeteciler her gün adliye koridorlarında görevleri gereği yaptıkları haberleri, yazdıkları yazıları, yorumlarını savunmak durumunda bırakılıyor. Haksız, hukuksuz yargılamalara son verilmeli, gazeteciler yazarlar bir an önce özgürlüklerine kavuşmalıdır. Gerçek gazeteciler ya işsiz, ya da işsizlik tehlikesi ile karşı karşıya. Hükümet, basın sektörünün giderek küçülmesi karışısında hiçbir önlem almıyor. Medyanın yüzde 95’i zaten iktidarın kontrolü, etkisi altında. Gazetecilik görevini yerine getirmenin koşullarından biri haline getirilen basın kartları ya iptal ediliyor, ya da hiç verilmiyor. Gazetecilerin hakları olan basın kartları bir an önce dağıtılmalıdır. Gazeteciler haber takibi sırasında, köşe yazıları yayınlandıktan sonra veya televizyon yayınlarının ardından sokak ortasında dayak yiyor. Bunlarla ilgili etkin soruşturma yürütülmeli, sorumluları cezalandırılmalıdır” dedi.

AKREDİTE EDİLMEYEN KURUMLARIN İZLEYİCİLERİ VERGİ VERMİYOR MU?

Çakırözer, “Fişleme ve hedef gösterilme gazetecilerin üzerindeki baskıyı daha da arttırıyor. Sansürün kaldırılışının yıldönümünde sansür de akreditasyon uygulaması da sürüyor. Hem fişleme hem de akreditasyon ayıbının bir örneği kısa süre önce gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın S400 füze savunma sistemleri ile ilgili bilgilendirme toplantısında gerçek gazetecilere akreditasyon uygulandı. Fox TV’nin, Halk TV’nin, Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Evrensel gazetelerinin vatandaşları yakından ilgilendiren konularla ilgili Erdoğan’a soru sorması istenmedi. Ama yine kısa bir süre önce gerçek gazetecileri fişleyen, hedef gösteren raporu ile gündeme gelen SETA Vakfı’nın başkanı gerçek gazetecilere akreditasyon uygulanan toplantıda Erdoğan’ın yanında boy gösterdi.

Gazetecileri fişleyen vergiden muaf vakfın, gazetecilerin alınmadığı toplantıya davet edilmesi fişlemeye sahip çıkıldığını, akreditasyon ayıbından da vazgeçilmediğini gösteriyor. Toplantıda yapılan açıklamaların o kurumların okurları, izleyicilerini ilgilendirmediği mi düşünülüyor?

Bu toplantıların masrafları her bir vatandaşın ödediği vergilerle karşılanmıyor mu? Toplantıya davet edilmeyen basın yayın kuruluşlarının okurları veya izleyicilerinin vergileri toplantının düzenlendiği Vahdettin Köşkü için kullanılmıyor mu? Cumhurbaşkanlığı’nın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın bütçesi akreditasyon uygulanan basın kurumlarının okuyucuları, izleyicilerinin vergileriyle oluşmuyor mu?” dedi.

AKREDİTASYON AYIBI MECLİS’TE

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 14 Temmuz’da İstanbul’da S400 füze savunma sistemlerinin alımı ile ilgili önemli bir konuda gazetecilere, yazarlara açıklama yaptığını anımsatan Çakırözer, bu toplantıya  Fox TV’nin, Halk TV’nin, Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Evrensel gibi muhalif çizgileri ile bilinen gazetelerinin muhabirleri ve yazarlarına akreditasyon uygulandığını belirtti. Konuyu hazırladığı soru önergesi ile Meclis gündemine taşıyan Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:

“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 14 Temmuz 2019’da İstanbul Vahdettin Köşkü’nde gazeteciler, yazarlar ve akademisyenlerle düzenlediği toplantının katılımcıları hangi kritere göre belirlenmiştir? Çok sayıda gazeteci, yazar ve akademisyenin davet edildiği toplantıya; Fox TV, Halk TV, KRT, Cumhuriyet Gazetesi, Sözcü Gazetesi, Birgün Gazetesi, Evrensel Gazetesi gibi basın yayın kuruluşlarının davet edilmeme gerekçesi nedir? Davet kriteri tiraj veya izlenme oranı ise Sözcü Gazetesi veya Fox TV neden davet edilmemiştir? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2014-2019 yılları arasında yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere kaç geziye çıkmıştır? 2014-2019 yılları arasında düzerlenen gezilerin kaçına gazeteciler, yazarlar uçağa davet edilmiştir? 2014 - 2019 yılları arasında hangi basın yayın kuruluşunun temsilcisi kaç seyahate davet edilmiştir?”

"CHP'li Çakırözer: Gazetecileri hedef gösterme, sansür devam ediyor" haberi, 24 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li Çakırözer: Gazetecileri hedef gösterme, sansür devam ediyor haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Çakırözer: Gazetecileri hedef gösterme, sansür devam ediyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
    2. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
    3. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
    4. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
    5. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
    6. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
    7. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
    8. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
    9. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
    10. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
    11. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
    12. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
    13. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
    14. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
    15. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
    16. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
    17. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
    18. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
    19. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
    20. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
    Politika Haberleri