Çukurören köyünde ÇED toplantısına geçit verilmedi

Çukurören köyünde ÇED toplantısına geçit verilmedi

Çukurören köyünde ÇED toplantısına geçit ver... Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Çukurören köyünde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü yetkilileri toplantıya alınmadı.Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Çukurören köyünde 36 ruhsat numaralı antimuan maden ocağı, antimuan...

Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Çukurören köyünde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü yetkilileri toplantıya alınmadı.

Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı Çukurören köyünde 36 ruhsat numaralı antimuan maden ocağı, antimuan flotasyon, antimuan tiroksit ve metal antimuan üretim tesisinin kapasite artırımı için proje sahibi Üç Yıldız Antimon Madencilik İthalat-İhracat San. ve Tic. A.Ş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurmuştu.

Şirketin başvurusundan sonra Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED sürecini başlattığını duyurmuştu. Dün saat 14.30’da Çukurören Köyü Kalkınma Kooperatifinde halkın katılım toplantısı yapılması planlandı. Çukurörenliler ise şirket yetkililerini ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerini toplantı salonuna almadı.

KÖYLÜLER TOPLANTI SALONUNU KİLİTLEDİ

Daha önce altın madeni çıkarılması ile gündeme gelen ve yaşam savunucuları tarafından kararlılıkla savunulan Murat Dağı’nın yamacında ki köylerden olan Çukurören, maden ocaklarının çözelti havuzlarında kullanılan, ağır kimyasalların çevrede ölümleri arttırdığından ve ekolojik dengeye zarar vermesinden dolayı antimuan üretim tesisinin kapasite artırımına tepki gösterdi. Daha önceden Çukurören Köyü Kalkınma Kooperatifinde yapılması planlanan ÇED toplantısına köylülerin yanı Murat Dağı için mücadele eden Murat Dağı Yok Olmasın Platformu, Gediz Nehri Havzası Fırdan Çevre Koruma Derneği ve CHP Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Akbaz Şahbaz katıldı. ÇED toplantısı başlamadan hemen önce Murat Dağı Yok Olmasın Platformu’nun toplantı salonunda bir köylü bile bulunsa halkın bilgilendirilmiş sayılacağı uyarısı üzerine “burada maden istemiyoruz” diyen köy sakinleri toplantının yapılacağı salonunu boşaltarak kapısını kilitledi.

HALK BİLGİLENDİRMEDEN TOPLANTI OLMAYACAK

Halkın katılım toplantısı için toplantı salonu önünde karşılanan şirket yetkilileri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekibi kapısı kilitlenen toplantı salonuna alınmadı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü olduğu anlaşılan yetkili kendilerinin devlet adına Çukurören’de ÇED toplantısı yapmak üzere bulunduklarının altını çizdi. Ardından Murat Dağı Yok Olmasın Platformu’nun sözcüsü Funda Öz Akcura araya girerek; “Kahveye bir kişi bile girerse bu toplantı yapılmış sayılıyor ve bu yüzden şirket önünde yeni bir sayfa açmış oluyor.” ifadelerini kullandı. Daha sonra köylülerin ‘Köy halkı bilgilenmek istememiştir bu sebeple toplantı yapılamamıştır.’ talebi tutanak altına alındı. Toplantı salonuna giremeyeceğine ikna olan yetkililer dışarda tutanaklarını tuttuktan sonra köyden ayrıldı.

DAHA ÖNCE 70 KÖYLÜ KANSERDEN HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Dokuz8habere konuşan Çukurören köyü muhtarı Fazıl Akdemir daha önce antimuan maden ocağında çalışan 70 köy sakininin kanser yüzünden vefat ettiğini belirterek şunları söyledi: “Ölen arkadaşlarımızın hepsi gençti. Birçoğu henüz 40 yaşını bile göremedi. Hala tedavi gören birçok arkadaşımız mevcut.

Bizim amacımız bu noktada maden çıkmasın maden çıkarttırmamak değil. Burada ki kapasite artışı Uğurluca, Göynük ve Çukurören köylerini doğrudan etkileyip zehirleyecek. Yine burada en önemli nokta kapasite artışı yapılmak istenen bölge köye 500 metre civarı biz kesinlikle bunu kabul etmiyoruz. Şuan köyün doğusunda aktif antimuan maden ocağı var, kuzeyde antimuan var, batımızda antimuan, güneyimizde yine antimuan maden ocağı var. Dört yanımız maden ocakları ile sarıldı biz sağlıklı bir yaşam için gelecek için torunlarımız için burada maden istemiyoruz. Buraya yine gelecekler yine ÇED toplantısı yaptırmayacağız.”

"Çukurören köyünde ÇED toplantısına geçit verilmedi" haberi, 07 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Çukurören köyünde ÇED toplantısına geçit verilmedi haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çukurören köyünde ÇED toplantısına geçit verilmedi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  7. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  8. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  9. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  10. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  11. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  12. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  13. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  14. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  15. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  16. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  17. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  18. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  19. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  20. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
Politika Haberleri