Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan 'NATO' açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan 'NATO' açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan 'NATO' aç... Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasına ilişkin konuşarak, ABD'nin tepkilerini değerlendirdi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasına ilişkin konuşarak, ABD'nin tepkilerini değerlendirdi. Kalın, 'Yine de biz NATO ittifakını ve bu ittifaktaki konumumuzu sorgulamıyoruz. Rusya ile ilişkilerimiz ya da S-400 satın alım ittifakı nedeniyle de diğer ülkelerin NATO'daki konumumuzu sorgulamasına izin vermeyeceğiz' ifadelerini kullandı.

<>

Hindistan temasları kapsamında bulunduğu Yeni Delhi'de Gözlemci Araştırma Vakfı (ORF) isimli kuruluşun düzenlediği konferansta konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarında Türkiye ve Hindistan'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkeleri kapsayan muafiyeti kaldırmasına ilişkin konuşan Kalın, "Avrupalılar (ABD'nin İran yaptırımlarını bypass edebilmek amacıyla) işlem ve ödeme mekanizması kurdular. Biz de şimdi mekanizmaya dahil olabilir miyiz, ya da kendimiz böyle bir mekanizma oluşturabilir miyiz buna bakıyoruz" dedi.

'İRANLILAR ZOR KOŞULLAR ALTINDA YAŞAMAYI ÖĞRENDİ'

Muafiyetin sonlanacağı tarihten itibaren Hindistan'ın İran'dan petrol ithalatını sonlandıracağı ilan edilirken, Türkiye ve Çin bunu uygulamayı reddetmişti.

Farklı seçenekleri incelediklerini belirten Kalın, Türkiye'nin İran ile ticaretini sürdüreceğinin de altını çizdi.

İran'a yönelik yaptırımların ters tepeceğini dile getiren Kalın, "İranlılar oldukça dirençliler ve 1979'dan bu yana zor koşullar altında nasıl yaşayacaklarını öğrendiler" dedi.

'İHANET EDİYOR GİBİ GÖRÜYORLAR'

Konferansta önemli başlıklardan bir diğeri de hem Hindistan'ın hem de Türkiye'nin gündeminde olan Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımı konusu oldu.

Türkiye Rusya'dan iki S-400 bataryasının Temmuz ayında ulaşmasını beklerken, Hindistan da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ekim ayında yaptığı ziyaret sırasında S-400 hava savunma sistemlerinin satın alınmasına imza attı. Her iki ülke de ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında Washington'ın yaptırım tehditleri ile karşı karşıya.

Konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede ABD'de ve Batı ülkelerinde "Rus düşmanlığının güçlenmekte olduğunu" savunan Kalın, "Rusya'yla iyi ilişkileri olan herkesi ihanet ediyor gibi görüyorlar" dedi.

'ABD S-400 SİPARİŞİMİZİ İPTAL ETMEMİZİ VE KENDİSİNDEN PATRİOT ALMAMIZI BEKLİYOR'

Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın alma kararının, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ülkedeki Patriot sistemlerini geri çekmesi sonucu alındığını belirten Kalın, Türkiye'nin ABD'den 10 yıldır Patriot füze sistemi satın almaya çalıştığını ancak bunun sağlanamadığını ifade etti. Kalın şöyle devam etti:

"CAATSA'dan gelen tehditle ilgili olarak, uluslararası ilişkilerde bu tür davranışlar için bir terim var… ABD, S-400 siparişini iptal etmemizi ve ardından kendisinden Patriot füzelerini almamızı bekliyor."

'NATO İTTİFAKINI SORGULAMIYORUZ'

Türkiye'nin IŞİD ile mücadelede Kürtlerin rolü ve Fethullah Gülen ile ilgili endişelerini diğer NATO ülkelerinin anlamadığını dile getiren Kalın, "Yine de biz NATO ittifakını ve bu ittifaktaki konumumuzu sorgulamıyoruz. Rusya ile ilişkilerimiz ya da S-400 satın alım ittifakı nedeniyle de diğer ülkelerin NATO'daki konumumuzu sorgulamasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

<>

"Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan 'NATO' açıklaması" haberi, 28 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan 'NATO' açıklaması haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan 'NATO' açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  2. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  3. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  4. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  5. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  6. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  7. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  8. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  9. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  10. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  11. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  12. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  13. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  14. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  15. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  16. 14:20 Tarım Bakanı Müjdeyi Verdi: Bugün Üreticilere 363 Milyon Lira Değerinde Destek Dağıtılacak!
  17. 14:20 Hz. Meryem olduğunu iddia eden kişiden açıklama geldl!
  18. 14:20 Fenerbahçe'ye La Liga Şoku! İspanyol Basını: "Hukuki Engel Var!"
  19. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  20. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
Politika Haberleri