Cumhuriyet Halk Partisi 96 yaşında, Anıtkabir’de

Cumhuriyet Halk Partisi 96 yaşında, Anıtkabir’de

Cumhuriyet Halk Partisi 96 yaşında, Anıtkabi... Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde 9 Eylül 1923'te siyasi faaliyetlerine başlayan CHP, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk siyasi partisi olarak 96 yıldır varlığını sürdürüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, beraberindeki...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde 9 Eylül 1923'te siyasi faaliyetlerine başlayan CHP, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk siyasi partisi olarak 96 yıldır varlığını sürdürüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, beraberindeki heyetle birlikte, Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Anıtkabir'i ziyaret etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 9 Eylül 1923’te siyasi faaliyetlerine başlayan CHP, 96 yıldır Türk siyasetindeki varlığını sürdürüyor.

Kurtuluş Savaşı sonrasında ulusal egemenliğe dayalı, tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak isteyen Atatürk, ülkeyi hem yeni bir yönetim şekli hem de siyasi partilerle tanıştırdı.

Bu kapsamda, ülkenin ilk siyasi partisi olan “Halk Fırkası”, Atatürk tarafından kuruldu. Adının başına 1924’te “Cumhuriyet” sözcüğü eklenen parti, 1935’teki 4’üncü kurultayda “Cumhuriyet Halk Partisi” adını aldı.

Cumhuriyetin ilk yıllarında “Cumhuriyetçilik”, “Halkçılık”, “Milliyetçilik” ve “Laiklik”i dört temel ilke olarak benimseyen CHP, 1935’te buna “Devletçilik” ve “Devrimcilik” ilkelerini de ekledi. Bu ilkeler, partinin amblemine de yansıtılarak “altı ok” simgesi benimsendi.

CHP heyeti Anıtkabir’i ziyaret etti

Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyet, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine geldi. Kılıçdaroğlu’nun kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Kılıçdaroğlu, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Büyük Atatürk, Sayın Genel Başkanım, silah arkadaşlarınızla birlikte 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığınız Milli Mücadele’nin ve sizin kararınızla partimizin ilk kurultayı olarak da kabul ettiğimiz Sivas Kongresi’nin 100. yıl dönümlerini gururla kutladık. Bugün ise 9 Eylül 1923’te Halk Fırkası adıyla kurduğunuz partimizin 96. yıldönümü nedeniyle huzurunuzdayız. CHP, ulusumuzun birliğine ve bütünlüğüne, vatanımızın bağımsızlığı ile ‘Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesine kararlılıkla bağlı olanların partisidir. Bu kararlılığın verdiği güçle ifade etmek isterim ki ‘iki büyük eserim’ olarak nitelendirdiğiniz Türkiye Cumhuriyeti’nin ve partimizin kuruluşunun 100. yılında karşınıza Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmış kadrolar olarak çıkacağız. Kimseyi ötekileştirmeyen, tüm yurttaşlarımızı kucaklayan, demokrasi ve adalet mücadelemiz ilke ve devrimlerinizin yol göstericiliğinde hedefine ulaşacak. Bu düşüncelerle size ve silah arkadaşlarınıza, hayatını kaybetmiş tüm CHP’lilere, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirmiş yurttaşlarımıza şükranlarımızı sunuyor, aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ruhun şad olsun.”

"Cumhuriyet Halk Partisi 96 yaşında, Anıtkabir’de" haberi, 09 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Cumhuriyet Halk Partisi 96 yaşında, Anıtkabir’de haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cumhuriyet Halk Partisi 96 yaşında, Anıtkabir’de 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:04 Ahu Tuğba Amerika'da trafik kazası geçirdi! Durumu nasıl?
  2. 14:00 Yusuf Güney'den şok açıklama: Kenan Işık, astral seyahatten gelmek istemiyor!
  3. 13:55 Son dakika! Korhan Berzeg muamması'nda son dakika!
  4. 13:49 Nihal Candan tahliye edildi! Son dakika!
  5. 13:46 Korhan Berzeg'e ait yeni izleri tespit etme çabaları devam ediyor
  6. 13:36 Yılın en Etkili İsimleri Time 100 Galasında Buluştu!
  7. 13:28 TikTok Türkiye'de Yasaklanacak mı? AKP'li Vekilden Açıklama
  8. 13:27 4,4 Milyar Lira Yardım Hesaplara Yatıyor! Kimlik Numaralarınızı Kontrol Edin!
  9. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  10. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  11. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  12. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  13. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  14. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  15. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  16. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  17. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  18. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  19. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  20. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
Politika Haberleri