Cumhuriyet Kitap’ta kitaba sansür

Cumhuriyet Kitap’ta kitaba sansür

Cumhuriyet Kitap’ta kitaba sansür Gazeteci yazar Faruk Eren'in gözaltında kaybedilen ağabeyi Hayrettin Eren ile geçirdiği yılları anlattığı, "Kayıp Bir Devrimin Hikâyesi-Bir Zamanlar

Cumhuriyet davası süresince gazete içinde yaşanan sarsıntılara bugün bir yenisi eklendi. Cumhuriyet'ten atılan eski yazı işleri müdürü Faruk Eren'in kitabına Cumhuriyet Kitap tarafından sansür uygulandı.

Cumhuriyet’ten atılan isimlerden biri de gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Faruk Eren’di. Faruk Eren 12 Eylül askeri darbesi sonrasında gözaltında kaybedilen ağabeyi Hayrettin Eren’i anlatan bir kitap yazdı. “Kayıp Bir Devrimin Hikayesi/Bir Zamanlar Hasköy’de” adlı kitap 8 Mart’ta İletişim yayınları tarafından yayınlandı.

Cumhuriyet Kitap editörleri kitabın tanıtımı için Hayrettin Eren’le aynı dönemde sol hareket içinde yer alan eski Dev-Genç başkanı Bülent Forta’dan bir yazı istedi. Kitap için bir tanıtım yazısı kaleme alan Bülent Forta’ya yazının bu hafta kitap ekinde yer alacağı bildirildi. Ancak bugün yayınlanan Cumhuriyet Kitap’ta söz konusu tanıtım yazısı yer almadı.

Cumhuriyet Kitap’ın yayın yönetmeni Turgay Fişekçi’nin giriş yazısında ise şu duyuru yayınlandı:  “Faruk Eren, Kayıp Bir Devrimin Hikâyesi-Bir Zamanlar Hasköy’de kitabında ağabeyi Hayrettin Eren’in kişiliğinde, 12 Mart askeri darbesinin katledip darağaçlarına gönderdiklerinin izinden giden kuşağın, trajik öyküsünü anlatıyor. Kitabı aynı kuşağın temsilcilerinden Bülent Forta değerlendirdi.” Bu duyuruya rağmen Forta’nın yazısı ekte yer almadı.

Bunun nedenini soran Bülent Forta’ya her hangi bir gerekçe sunulmaması, kitabın yazarının Cumhuriyet yöneticilerini rahatsız ettiği yorumlarına neden oldu. Gazetenin eski yazı işleri müdürü ve kitabın yazarı Faruk Eren, “Benim böyle bir talebim zaten yoktu. Cumhuriyet yöneticilerinin bu sansürü bana değil. Sansür Bülent Forta’ya, Türkiye’nin sol hafızasına, Cumartesi Anneleri’ne ve insan hakları mücadelesinedir. Çok ayıp bir durum. Ne diyeceğimi bilemiyorum” dedi.

Faruk Eren geçtiğimiz hafta Cumhuriyet gazetesindeki yazı işleri müdürlüğü nedeniyle açılan bir davada Mehmet Özhaseki’ye 84 bin TL tazminat ödemeye mahkum edilmiş, bu mahkumiyet de Cumhuriyet’te haber olarak yer almamıştı.

Cumhuriyet yönetici ve yazarları hakkında istinaf mahkemesinin onama kararı da uzun süre gazetenin internet sitesinde yer almaması sosyal medyada tepkilere neden olmuştu.

Uzun bir süre cezaevinde kalan Cumhuriyet Kitap’ın Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay iki ay önce bu görevinden ayrılmış, yerine edebiyatçı Turgay Fişekçi getirilmişti.

"Cumhuriyet Kitap’ta kitaba sansür" haberi, 28 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Cumhuriyet Kitap’ta kitaba sansür haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cumhuriyet Kitap’ta kitaba sansür 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  2. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  3. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  4. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  5. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  6. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  7. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  8. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  9. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  10. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  11. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  12. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  13. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  14. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  15. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  16. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  17. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  18. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  19. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  20. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
Kültür Sanat Haberleri