Demirtaş: KCK görüşmeleri hükümetin bilgisi, desteği ve onayıyla gerçekleşti

Demirtaş: KCK görüşmeleri hükümetin bilgisi, desteği ve onayıyla gerçekleşti

Demirtaş: KCK görüşmeleri hükümetin bilgisi,... Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, SEGBİS aracılığıyla katıldığı duruşmanın ikinci gününde savunma yapıyor.

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, SEGBİS aracılığıyla katıldığı duruşmanın ikinci gününde savunma yapıyor.

HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı davanın duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü'nde devam ediyor.

Demirtaş bugünkü duruşmaya da Edirne Cezaevinden SEGBİS aracılığıyla bağlandı.

Dünkü duruşmada hakkında düzenlenen fezlekelerdeki çelişkilere ve hukuka aykırılıklara dikkat çeken Demirtaş başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Süleyman Soylu olmak üzere hükümet yetkililerinin kendisine yönelik ifadelerine cevap vermişti. Demirtaş bugünkü duruşmada sözlerine "2010-2011'de çok sayıda parti üyemiz AKP-Cemaat ortaklığıyla tutuklanmıştı. Onlara sahip çıkma faaliyetlerimiz nedeniyle, aynı Cemaat savcıları tarafından biz de terör örgütü üyesi olarak suçlandık ve 9 yıl sonra bu defa da ben yargılanıyorum" diyerek başladı.

'10 YILDIR BİZE YAPILAN HER ŞEYİN ARKASINDA AKP VAR'

Demirtaş savunmasına devam ediyor:

"Devlet içinden bize yönelen Cemaatçi yapı bizlere saldırdıkça AKP bunu alkışladı. Çünkü biz, AKP'ye karşı etkili bir muhalefet yapıyorduk. Son seçimde de gücümüz ortaya çıktı. AKP, bize yönelen o saldırıların siyasi parçası oldu her zaman. Bugün olduğu gibi. 10 yıldır bize yapılan her şeyin arkasında AKP vardır. Neden? Türkiye'nin çıkarları için mi? Toplumun çıkarları için mi? Hayır. Koltukları için. Rant için. Çıkarları için.

'BİZİ İMRALI'YA 23 DEFA DEVLETİN SAHİL GÜVENLİK GÜÇLERİ GÖTÜRDÜ'

Beni, 'Sayın Öcalan' dediğim için, 'Onunla görüşülsün' dediğim için yargılıyorsunuz ama devletin sahil güvenlik güçleri, partimin heyetini 23 defa Marmara'daki İmralı Adasına götürdü. Bunların sekizinde bizzat ben vardım.

'DEFALARCA KANDİL'E HÜKÜMETİN BİLGİSİ, DESTEĞİ VE ONAYIYLA GİTTİK'

Defalarca Kandil'de KCK üst yönetimiyle görüşmeye gittik. Tamamı da Hükümetin bilgisi, desteği ve onayıyla gerçekleşti. Kara yoluyla gidişlerimizde, Sınıra kadar da İçişleri Bakanlığı’na bağlı güvenlik personelinin korumasında gittik. Dönüşte de Hükümet ile görüştük. Şimdi de, İmralı'da ve Kandil'de dafalarca görümeler yaptığımız kişilere 2010'da, 2011'de ‘sayın’ demişim diye, ‘onlarla görüşülsün’ demişim diye yargılanıyorum. İşte ilkesizlik budur.

'BÜROKRATLAR SICAK YATAKLARINDAYKEN BİZ CANIMIZI ORTAYA KOYDUK VE BUNDAN DOLAYI YARGILANIYORUZ'

Çözüm sürecine karşı olan bir çok milletvekili ve bürokrat sıcak yataklarında yatarken bizler, yüz binlerce kilometre yol kat ediyorduk. Canımızı ortaya koyuyorduk. Ve bugün bizi, bundan dolayı yargılıyorsunuz.

'BARIŞ GÖRÜŞMELERİ ÇÖKÜNCE TERÖRİST OLARAK TUTUKLANDIM'

Daha önce de söyledim; barış sağlansaydı herhalde duruşma salonunda olmazdım. Fakat barış görüşmeleri çökünce, terörist olarak tutuklanıp içeri alındım. Peki bu durum Türkiye Cumhuriyeti Devletinin çıkarlarına uygun mudur? Hayır. AKP'nin çıkarlarına uygundur.

'ELÇİYE ZEVAL OLMAZ' TABİRİNE İNSANLIK BOYUNCA DİKKAT EDİLDİ, ELÇİYE YÖNELİRSEN İTİBARINI YİTİRİRSİN

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, yaptığı işe, verdiği söze sadık olduğunu gösteremediği sürece, yeni olası barış girişimlerinde saygınlığını yitirmiş olacak. Çünkü bu tür barış görüşmelerinde, sürecin içinde olan kişiler 'elçi'dir. Arabulucudur. Akil insandır. 'Elçiye zeval olmaz' tabiri vardır. Bu, insanlık tarihi boyunca dikkat edilmiş bir diplomatik, ahlaki ve etik bir kuraldır. Düşmanın bile olsa barış görüşmeleri yapan elçilere yönelirse saygınlığını, itibarını yitirirsin. Bundan sonra temasa geçecek uluslararası çevrelerin akıllarında hep, 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu konularda güvenilir değil. Barış görüşmelerinde rol alan kişileri terörist yaftasıya içeri atmış' notu olacaktır. Hükümetler geçicidir. Fakat devletler büyük, güçlü ve itibarlı olduklarını, özellikle bu tür işlerde göstermek zorundadırlar. Devlet demokratik bir devlet mi? Değil. Faşizan uygulamalar var, idamlar var, katliamlar var, köy yakmalar var. Var da var. Yapılmayan zulüm yok. Ama en nihayetinde devlet, son noktaya gelindiğinde kendi iç tutarlılığını korumak zorundadır.

'DEVLET İTİBARI OLMAYAN BİR DEVLETE DÖNÜŞTÜ'

İtibarın sarsılmasının etkisini önümüzdeki dönemlerde daha net göreceğiz. Devlet kredi bulamıyor dışarıda. Bunun tek sebebinin ekonomik göstergeler olduğunu mu düşünüyorsunuz? Hayır. Devlet, itibarı olmayan bir devlete dönüştü.

'VERİLMEYECEK HİÇ BİR HESABIMIZ YOK'

Yargıda, hukukta, siyasette cesaret dediğimiz şey; geleceği görerek, günlük kaygılara düşmeden ülkenin, çocuklarımızın geleceğini düşünerek risk almaktır. Biz bu riski aldık. Başımıza bunların gelme ihtimali çok yüksekti. 'Çözüm süreci çökerse biz direkt hapisteyiz. Ya da karanlık güçler tarafından ortadan kaldırılacağız' diye düşündük. Buna da hazırdık. Denendi. İki üç defa suikast girişimi de oldu. Bizden hesap isteniyor. Yaptıklarımızın hesabı. Verilmeyecek hiçbir hesabımız yok. Biz terörist değiliz. Eminim, vicdanı olan herkes bunu anlamaya çalışıyordur. Biz terör faaliyeti yürütmedik. Şiddeti de silahı da desteklemedik. En akılcı, bildiğimiz, inandığımız yolla, bu sorunların çözümü için uğraştık. Sizler (mahkeme heyeti) bunu 'terörist faaliyet' olarak değerlendirmeye devam ediyorsunuz, ben de anlatmaya devam edeceğim.

'AMAÇ ÇÖZÜM SÜRECİNİ YÜRÜTÜLEMEZ KILMAKTI'

13 no'lu fezlekede 'suçu ve suçluyu övdüğüm' suçlaması var. Fezlekeyi hazırlayan savcı FETÖ'den ihraç ve tutuklu. Bir savcı niye rahatsız olur, ülkesine barış gelme ihtimalini siyasetçiler konuşuyorsa? Görünen o ki, o günlerin bazı güçleri bunu engellemek için canla başla çalışıyordu. Amaç, çözüm sürecini yürütülemez kılmaktı Bu fezlekenin altında yatan siyasi amacı anlatmaya çalışıyorum da, peki yapılan hukuken doğru mudur? Bir milletvekilinin, kendi görüşünü açıkladı diye cezalandırılmasını, nasıl bu kadar rahat isteyebilirsin? Bu, yargı gücünün kötüye kullanılmasıdır.

'KİME SAYIN DEYİP DEMEYECEĞİME SAVCI KARAR VEREMEZ'

13 no'lu fezlekeye konu olan sözlerde suç unsuru yoktur. Bunlar benim siyasi görüşlerimdir. Kime 'sayın' deyip demeyeceğime de savcılar karar veremez.

'KILIÇDAROĞLU'NA SALDIRANIN ELİNİ ÖPEN HAKKINDA İŞLEM YAPILACAK MI?'

Kılıçdaroğlu'na yumruk atan adamın elinin öpülerek fotoğraflarının ve videolarının çekilmesi, 'milli kahraman' denilerek paylaşılması hakkında bir işlem yapılacak mı? Suçu ve suçluyu övme var mıdır orada? Kim barış için, akan kanın durması için, yangının sönmesi için bir damla su taşıyabiliyorsa tutumu saygındır. Öcalan da, barışa sunduğu katkılar nedeniyle saygın bir iş yapmıştır. Umarım fırsatı olur, daha fazla da yapar.

Duruşmaya ara verildi.

Selahattin Demirtaş verilen aranın ardından 14 No'lu fezlekedeki Newroz konuşması üzerine yapılan suçlamalara ilişkin konuşuyor:

"Konuşma 18 Mart 2012 tarihinde, fezleke ise 1 Ekim 2015'te hazırlanmış. Ben bu fezlekede, 2012 Diyarbakır Newroz konuşmam sırasında yapmadıklarımla suçlanıyorum; Atılan sloganları engellememek. Beni kendi memuru zannetmek, savcının haddi değildir.

'SAVCI HADDİNİ AŞMIŞTIR'

Mazlum Doğan'ı anarak terörü övmüşüm. Mazlum Doğan, işkenceye karşı sembolleşmiş bir isim. Aslında ben vicdanlı, ahlaklı bir savcı olsam bu soruşturmayı açan savcı hakkında, işkenceyi övdüğü için soruşturma açardım. 'Mazlum Doğan şiddet kullanmış, o yüzden kahramandır' mı demişim? Mazlum Doğan'ın, Diyarbakır Cezaevindeki işkenceler karşı duruşundan söz etmişim. Savcı niye bundan rahatsız? Savcı burada da kendini zorlamış, haddini aşmıştır. Suç uydurabilmek için kanun, hukuk, ahlak dinlememiştir.

"Demirtaş: KCK görüşmeleri hükümetin bilgisi, desteği ve onayıyla gerçekleşti" haberi, 25 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Demirtaş: KCK görüşmeleri hükümetin bilgisi, desteği ve onayıyla gerçekleşti haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Demirtaş: KCK görüşmeleri hükümetin bilgisi, desteği ve onayıyla gerçekleşti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:24 Erdoğan’dan iftarda operasyon sinyali: Yarım kalan işimizi tamamlayacağız
  2. 09:18 Murat Ağırel: Hangi belediyeyi araştırırsanız araştırın tek bir “kanun” var, o da kanunsuzluk
  3. 09:13 Vatandaşın cebinden 500 milyar çıkabilir
  4. 09:08 'Para sayma' görüntüleriyle ilgili ifadeler ortaya; "Kaftancıoğlu ile noterde sözleşme imzalandı"
  5. 09:03 CHP'li Hüseyin Avni Sipahi'nin oğlu AK Parti'den aday oldu, yurtdışı çıkış yasağı kalktı
  6. 08:52 Ankaralılar dikkat: Bugün bazı yollar trafiğe kapalı
  7. 08:48 MAK Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat yanıtladı: İmamoğlu - Kurum yarışında kim önde
  8. 08:41 Elektrikli Peugeot 208 Türkiye'de satışta: İşte fiyat listesi
  9. 08:37 Cem Yılmaz eski eşi Ahu Yağtu'ya ödediği nafakayı tiye aldı
  10. 08:35 Emel Müftüoğlu, Sezen Aksu'nun son halini paylaştı: Hastane künyesi dikkat çekti
  11. 08:26 Gökhan Zan: Boyun eğmeyeceğim çekilmiyorum
  12. 08:22 MHP’de 43 ismin üstü çizildi
  13. 08:20 Erkan Baş: Gökhan Zan, arkadaşlarımıza ‘Kendi geleceğimi düşünmem gerekir’ demiş
  14. 08:14 Aziz Yıldırım: Devlet 2015’te yaşanan kurşunlanma olayını çözmezse bu olaylar yaşanır
  15. 08:10 İsmail Saymaz: Gökhan, ‘Zan’ altında
  16. 08:07 Trabzon’da oynanan maç sonrasında çıkan çatışmacı ortam üzerinde düşünürken aklıma gelenler
  17. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sarı ve turuncu kodlu kar yağışı uyarısı
  18. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  19. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  20. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
Politika Haberleri