Digital Key ile artık kontak anahtarına ihtiyaç kalmayacak!

Digital Key ile artık kontak anahtarına ihtiyaç kalmayacak!

Digital Key ile artık kontak anahtarına ihti... Güney Koreli otomotiv devi Hyundai, sürücülerin araçlarını akıllı telefonlarıyla açıp-kapamalarını ve çalıştırmalarını sağlayan ‘ Digital Key

Güney Koreli otomotiv devi Hyundai, sürücülerin araçlarını akıllı telefonlarıyla açıp-kapamalarını ve çalıştırmalarını sağlayan ‘ Digital Key ’ teknolojisini yeni nesil Sonata sedanda denedi ve seri üretimi için onay verdi. İşte detaylar.

Her insan ev ya da araba anahtarlarını kaybetmeye meyillidir; ancak bazı insanlar daha meyillidir. Bu durum bazen çok can sıkıcı bir durumlara yol açabilir. Evimizin tek anahtarını kaybettiğimizi düşünelim; en kötü çilingir çağırıp kapı kilidini komple değiştirebiliriz. Bu bize en fazla birkaç yüzlüğe patlar. Peki ya araba anahtarını kaybedersek ne olur? Bir de yedeği yoksa!

Bu durumda yetkili servise giderek arabanızın üretildiği fabrikadan immobilizer kodunu istemek zorunda kalırız, ki yeni anahtarınız yapılabilsin. İşin kötüsü bu fabrika Almanya’da, ABD’de ya da Japonya’da bile olabilir. İkinci bir seçenek ise sıfırdan bir anahtar ürettirmek; bu da aracımızın kontak kilidi ile tüm kapı ve bagaj kilitlerinin yenisi ile değiştirilmesi demek. Yani bu iş uzun sürer, bir süre arabasız kalırız ve işin sonunda yetkili servis tarafından verilen yüklü bir fatura ile karşıya kalırız. Yine de karamsar olmayalım, çünkü otomotiv devleri bu işi kökten çözmeye niyetli gibi görünüyor.

Digital Key

Hyundai, tarafından geliştirildi

Hyundai öncülüğünde ve Kia iştiraki ile geliştirilen dijital anahtar teknolojisi sürücülerin akıllı telefonları birer araba anahtarına dönüştürüyor. Bu da sürücülerin kontak anahtarlarına ihtiyaç duymadan Hyundai ve Kia marka otomobillerine anahtarsız erişim sağlayabilmesine olanak tanıyor.

Akıllı telefonlara kolayca indirilebilen basit ama bir o kadar da güvenli bir uygulama ile çalışan ‘Digital Key’ sistemi aynı otomobil için dört farklı sürücüye erişim hakkı sağlıyor.

NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojisine sahip bu sistem; radyo frekanslarını tanımlama özelliği sayesinde yakın çevresindeki dijital anahtar uygulamasında yetkili bir akıllı telefonun varlığını rahatlıkla tespit edebiliyor.

Sürücü akıllı telefonundan ‘Digital Key’ uygulamasını açtıktan sonra aracın sürücü kapısına birkaç cm yaklaşıp kilit aç butonuna tıklayarak fiziksel bir anahtara gerek kalmaksızın otomobilinin kapısını açabiliyor. Daha sonra telefonunu orta konsolda yer alan kablosuz şarj etme pedine koyduktan sonra start/stop butonuna basarak aracının motorunu çalıştırabiliyor. Bununla birlikte Dijital Key teknolojisi farklı farklı sürücülerin sürüş tercihlerini kaydedebiliyor; sistem araca binen sürücüyü tanıdığında aynalar, koltuk, direksiyon, ses ve navigasyon ayarları sürücü tipine göre otomatik olarak değiştiriliyor.

Sonata modelinde denendi

‘Digital Key’ teknolojisi ilk kez geçtiğimiz ay Hyundai’nin yeni nesil Sonata modelinde denendi ve kusursuz işleyişi ile seri üretim için onay aldı. Güney Koreli otomotiv devi, önümüzdeki yıldan itibaren tüm yeni nesil Hyundai ve Kia modellerinde bu dijital anahtar teknolojisini kullanma kararı aldı.

Aslında ‘Digital Key’ ilk kez Hyundai tarafından geliştirilen bir teknoloji değil. Bu türden başka bir teknoloji Alman teknoloji devi Robert Bosch tarafından daha önce geliştirildi ve dünyanın en büyük rent a car şirketlerinden biri olan Zipcar’ın kısa dönem araç kiralama hizmetlerinde uzun bir süredir başarıyla kullanılıyor.

Öte yandan ülkemizin en büyük rent a car şirketlerinden Garenta’nın saatlik araç kiralama hizmeti Garenta Moov’da buna benzer bir teknoloji kullanıyor. Birkaç saatliğine araç kiralamak isteyen kullanıcılar kiraladıkları aracın yanına gidip mobil uygulama üzerinden kapılarını açtıktan sonra torpidodan kontak anahtarını alıp aracı kullanabiliyor. İşi bittiğinde ise aracı uygun yere park edip aynı şekilde kontak anahtarını torpidoya bırakarak aracın kapılarını mobil uygulama üzerinden kilitleyebiliyor.

Sonuç olarak, Hyundai tarafından geliştirilen ‘Digital Key’ teknolojisi sektörde bir ilk değil; ancak işin doğrusu bu tür teknolojiler çeşitli markalar tarafından geliştirilmeye devam ettikçe araç paylaşımı gittikçe yaygınlaşıyor; bu paylaşım ve kiralama süreci herkes için büyük ölçüde daha sorunsuz bir deneyime dönüşüyor.

Samsung Galaxy A50 inceleme

"Digital Key ile artık kontak anahtarına ihtiyaç kalmayacak!" haberi, 11 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan Digital Key ile artık kontak anahtarına ihtiyaç kalmayacak! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Digital Key ile artık kontak anahtarına ihtiyaç kalmayacak! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  2. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  3. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  4. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
  5. 20:58 Kendini En Çok Beğenen 3 Burç Belli Oldu! İşte En Kibirli Burçlar!
  6. 20:57 UAD, İsrail'e karşı açılan soykırım davasında yeni önlemler aldı
  7. 20:52 ABD: "İsrail'in Refah'a saldırmasını görüşmeler olmadan beklemiyoruz"
  8. 20:52 Erbakan AKP'ye 3 koşul sundu: "Yapılırsa seçimlerden çekilmeye hazırız"
  9. 20:52 Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştiriler: "Parti İhanete Uğradı"
  10. 20:51 İmamoğlu, Erdoğan'a yönelik "haddini bilecek" diyerek seslendi: "O iş bitti kardeş"
  11. 20:48 Moskova'daki Crocus City Hall'da Gerçekleşen Terör Saldırısı İçin ABD Rusya'yı Uyardığını Belirtti!
  12. 20:46 Birleşmiş Milletler: "Gazze'de siviller için güvenli hiçbir yer kalmadı."
  13. 20:41 Edirne'de Jandarma Operasyonu: FETÖ ve PKK-KCK Üyeleri Yakalandı
  14. 20:22 ABD, IŞİD saldırısından önce Rusya'ya uyarı gönderdi
  15. 20:22 İpek Kıraç, bir haftada elde ettiği 174 milyon dolarlık gelirle Türkiye'nin en zengin kadını oldu
  16. 20:22 Altın sahiplerini endişelendiren uyarı: 200 lira düşüş yolda!
  17. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  18. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  19. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  20. 19:20 Ekonomistler uyarıyor: Seçim sonrası dolar kurunda tsunami riski!
Teknoloji Haberleri