Dijital Hizmet Vergisi ile ilgili detaylar belli oldu

Dijital Hizmet Vergisi ile ilgili detaylar belli oldu

Dijital Hizmet Vergisi ile ilgili detaylar b... Yeni verginin duyurulması ile birlikte internetteki oyun, müzik, film, uygulama, e-ticaret ve benzeri tüm hizmetlere yüzde 7.5’lik Dijital Hizmet Vergisi

Son dönemde vergi tarafında radikal kararlar alınıyor. Bu kararlardan birisi de geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Dijital Hizmet Vergisi oldu. Bu yeni verginin duyurulması ile birlikte internet üzerinden sunulan, oyun, müzik, film, uygulama, e-ticaret ve benzeri tüm hizmetlere yüzde 7.5’lik Dijital Hizmet Vergisi getirildi.

Elbette bu yeni verginin gelmesi, bazı kullanıcıların kafasında soru işaretleri oluşmasına neden oldu. Çünkü verginin hangi kesimi kapsadığına dair bilgi kirliliği mevcuttu. Biz de bu bilgi kirliliğini giderebilmek adına Dijital Hizmet Vergisi ile ilgili detayları okurlarımızla paylaşma kararı aldık.

dijital hizmet vergisi

Yayınlanan yasa teklifine göre, dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetlerinden elde edilen hasılat vergi kapsamına alınacak. Dijital hizmet sağlayıcı mükellef olacak. Dijital hizmet vergisi oranı yüzde 7.5. Cumhurbaşkanı bu oranı yüzde 1’e indirebilecek ya da iki katına çıkarabilecek.

Galaxy Note 10 Plus ve Pixel 4 kamera karşılaştırması

Buna göre, yayınlanan maddeler doğrultusunda Google, Facebook, Twitter, Instagram, Yandex, Linkedin, Google Play, App Store, Spotify, Apple Music, YouTube Music, Steam, PS Store, MS Store, Xbox Store, e-ticaret siteleri artık yüzde 7.5 oranında Dijital Hizmet Vergisi (DHV) ödemek zorunda kalacaklar.

Tüketiciler herhangi bir ödeme yapacak mı?

Peki gelelim işin asıl bizi ilgilendiren kısmına. Tüketiciler, yani bizler herhangi bir ek ödeme yapacak mıyız? Elbette hayır. Yani şimdilik DHV biz tüketicileri ilgilendirmiyor. Bu vergiler az önce yukarıda saydığımız büyük kuruluşlardan alınacak.

dijital hizmet vergisi

Bir şirketin DHV kapsamına girebilmesi için Türkiye’de elde ettiği yıllık gelir toplamının 20 milyon TL’yi bulması ya da alanında dünya genelinde elde ettiği toplam gelirin 750 milyon euro’yu geçmesi gerekiyor.

Örneğin bir şirket, ülkemizde 10 milyon TL kazanıyorsa bu vergi kapsamına girmeyecek. Fakat bu şirketin yurt dışındaki gelirleri 750 milyon euro’yu geçiyorsa, ülkemizde 1TL bile kazansa DHV ödemek zorunda kalacak.

Bazı hizmetler zamlanabilir

Peki bu verginin tüketiciye hiç mi etkisi olmayacak? Aslında doğrudan bakıldığında, tüketici omuzlarına binen herhangi bir yükten söz etmek doğru olmaz. Fakat dolaylı olarak baktığımızda, işin rengi biraz değişiyor.

Muhtemelen maliyet kalemi artan şirketler, bu durumu kullanıcılara zam olarak yansıtabilirler. Örneğin Netflix, Apple Music ve Sportify gibi hizmetlerin fiyatı vergi oranında zamlanabilir. Böylece yayıncı şirketlerin cebinden de ekstra bir masraf çıkmamış olur. Kısacası olan yine kullanıcıya yani bize olur.

Elbette bu yayıncı şirketlerin elinde. Zira hiçbir zam söz konusu olmazsa, doğrudan ya da dolaylı olarak kullanıcılar etkileyen bir durum söz konusu da olmaz. Sonuç olarak bekleyip göreceğiz.

"Dijital Hizmet Vergisi ile ilgili detaylar belli oldu" haberi, 26 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan Dijital Hizmet Vergisi ile ilgili detaylar belli oldu haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dijital Hizmet Vergisi ile ilgili detaylar belli oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  2. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  3. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  4. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  5. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  6. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  7. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  8. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  9. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  10. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  11. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  12. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  13. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  14. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  15. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  16. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  17. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  18. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  19. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  20. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
Teknoloji Haberleri