DİSK'ten TÜİK'e 'asgari ücret' tepkisi: 'Akıl dışı'

DİSK'ten TÜİK'e 'asgari ücret' tepkisi: 'Akıl dışı'

DİSK'ten TÜİK'e 'asgari ücret' tepkisi: 'Akı... Asgari Ücret Tespit Komisyonunun üçüncü toplantısında bir işçinin aylık gıda harcama tutarını açıklayan TÜİK, ağır statüdeki işler için 2 bin 331 TL,

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun üçüncü toplantısında bir işçinin aylık gıda harcama tutarını açıklayan TÜİK, ağır statüdeki işler için 2 bin 331 TL, orta statüdeki işler için 2 bin 86 TL, hafif statüdeki işler için bin 940 TL tespitini yaptı. Tespite tepki gösteren DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, "Baskılanmış ve iyimser resmi enflasyon oranının bile yüzde 10'un üstünde olduğu bir ortamda işçilerin asgari yaşam maliyetlerinin sadece yüzde 5.3 arttığını iddia etmek akıl dışıdır" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ve asgari ücretin tespitinde kullanılan bir işçinin aylık yaşam maliyetine ilişkin hesaplama hakkında DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, açıklama yaptı.

2020 yılı için asgari ücretin net 3 bin 200 lira olması gerektiğini belirten DİSK'in konu hakkında yaptığı açıklama şu şekilde:

"2020 asgari ücretinin tespit sürecinde ise TÜİK bir skandala imza atmıştır. TÜİK, bir işçinin asgari geçim maliyetini ağır statüdeki işlerde 2331 TL, orta statüde 2086 TL, hafif statüde 1940 TL olarak hesaplamıştır. TÜİK'in geçtiğimiz yıl verdiği rakamlarla karşılaştırıldığında bir işçinin asgari geçim maliyeti sadece yüzde 5.3 artmıştır.

"TÜİK'in hesaplamalarının bile altında ücret belirlenmesi yıllardır eleştiri konusu"

"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her yıl bir işçinin geçimi için gerekli besin içi ve besin dışı harcamalara ilişkin asgari tutarı hesaplayıp Asgari Ücret Tespit Komisyonuna sunmaktadır. TÜİK bu miktarı belirlerken, işçinin ailesini hesaba katmamakta, tek bir işçinin asgari yaşam maliyetini hesaplamaktadır. Uluslararası normlara aykırı bu yönteme rağmen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkan asgari ücret, her yıl TÜİK'in tek bir işçi için belirlediği asgari yaşam maliyetinin dahi altında kalmaktadır. Yani yıllardır Asgari Ücret Tespit Komisyonunda sadece uluslararası standartlara değil Asgari Ücret Tespit Yönetmeliğine de aykırı bir ücret belirlenmektedir. Büyük oranda iktidarın ve sermaye çevrelerinin ortak kararıyla, TÜİK'in hesaplamalarının bile altında asgari ücret belirlenmesi yıllardır eleştiri konusu olmaktadır.

2020 asgari ücretinin tespit sürecinde ise TÜİK bir skandala imza atmıştır. TÜİK, bir işçinin asgari geçim maliyetini ağır statüdeki işlerde 2331 TL, orta statüde 2086 TL, hafif statüde 1940 TL olarak hesaplamıştır. TÜİK'in geçtiğimiz yıl verdiği rakamlarla karşılaştırıldığında bir işçinin asgari geçim maliyeti sadece yüzde 5.3 artmıştır.

"Yaşam maliyetinin yüzde 5.3 arttığını iddia etmek akıl dışıdır"

Öte yandan TÜİK'in iki hafta önce açıkladığı yıllık enflasyon oranı yüzde 10.53, ortalama enflasyon 15.87'dir. TÜİK'in yine iki hafta önce açıkladığı bir yıllık gıda enflasyonunu yüzde 8.89, ortalama gıda enflasyonu yüzde 20.76'dır. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomik Program'daki 2019 enflasyon beklentisi yüzde 12'dir. Ancak TÜİK'e göre işçilerin yaşam maliyetleri sadece yüzde 5.3 artmıştır. Baskılanmış ve iyimser resmi enflasyon oranının bile yüzde 10'un üstünde olduğu bir ortamda işçilerin asgari yaşam maliyetlerinin sadece yüzde 5.3 arttığını iddia etmek akıl dışıdır.

"Ülkeyi yönetenlerin yapması gereken verilerle oynamak değil"

Ücretleri baskı altına alarak ekonomik krizi atlatma politikasının bir parçası olarak imal edilen bu tür "mucizeler”, kurumlara olan güvensizliği daha da artırmaktadır. Uyarıyoruz: Çarşıda, pazarda, faturalarda her gün yaşadığımız gerçeği masa başında değiştirmeye kalkmak, gerçekleri çarpıtmak sorunları çözmeyecek, daha da ağırlaştıracak ve öfkeyi büyütmek dışında bir işe yaramayacaktır. Ülkeyi yönetenlerin yapması gereken verilerle oynamak, masa başı mucizeler yaratmaya çalışmak değil, insan onuruna yaraşır bir asgari ücret için gereğini yapmaktır.

DİSK "İnsanca Ücret, Vergide Adalet” mücadelesini işyeri işyeri, meydan meydan, kent kent örgütlemeye devam edecektir."

"DİSK'ten TÜİK'e 'asgari ücret' tepkisi: 'Akıl dışı'" haberi, 18 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan DİSK'ten TÜİK'e 'asgari ücret' tepkisi: 'Akıl dışı' haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. DİSK'ten TÜİK'e 'asgari ücret' tepkisi: 'Akıl dışı' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  2. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  3. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  4. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  5. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  6. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  7. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  8. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  9. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  10. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  11. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  12. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  13. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  14. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  15. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  16. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  17. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  18. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  19. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  20. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
Ekonomi Haberleri