Dizel otomobiller iyiden iyide gözden düştü

Dizel otomobiller iyiden iyide gözden düştü

Dizel otomobiller iyiden iyide gözden düştü Dizel otomobillere karşı Avrupa’da top yekün bir mücadele başlamış durumda. Bazı ülkeler şimdiden önümüzdeki yıllardan itibaren dizel otomobiller

Son dönemde dizel otomobillere karşı Avrupa’da top yekün bir mücadele başlamış durumda. Bazı ülkeler şimdiden önümüzdeki yıllardan itibaren dizel otomobiller satışının yasaklanacağını duyurdu. Bu duyuruların temel nedeni ise, motorin ile çalışan araçların çevre kirliliğini önemli oranda arttırıyor olması.

Genel olarak bakıldığında Avrupa ve Amerika’da dizel otomobiller kullanımı zaten çok yaygın değil. Nitekim bu ülkelerde akaryakıt fiyatları çok yüksek olmadığı için insanlar öyle benzinli, mazotlu ayrımına gitmiyorlar.

Türkiye gibi akaryakıt fiyatlarının hayli yüksek olduğu ülkelerde ise işler biraz daha farklı yürüyor. Ülkemizde geçtiğimiz yıla kadar dizel otomobiller büyük ilgi görüyordu.

Motorin fiyatı benzini yakaladı

Çok değil, 2 sene öncesinde yani 2017’nin Nisan ayında İstanbul’daki akaryakıt fiyatları şimdiye göre yaklaşık olarak yüzde 40 daha ucuzdu. İstanbul’da benzinin litre fiyatı 5.36TL iken Motorin’in litre fiyatı ise 4.63 TL’di. Yani benzinle motorin arasında 0.73TL’lik bir fark mevcuttu. Motorin açısından bakıldığı zaman benzin yüzde 16 daha pahalıydı.

Bugün ki fiyatlara baktığımızda ise benzinin litresi 6.90TL civarındayken motorinin litre fiyatı ise 6.40TL dolaylarında. Yani arada 0.50TL’lik bir fark var. Yüzde olarak hesapladığımızda ise benzinin, motorinden yüzde 9 daha pahalı olduğunu görüyoruz.

Yani benzin ve motorin arasında iki yıl önce yüzde 16’lık bir fark varken, şimdilerde bu fark yüzde 9’a kadar inmiş durumda.

Dolayısıyla benzin ve motorin arasındaki fiyat farkının azalması, kullanıcıların da tekrardan benzinli otomobillere yönelmesine neden oldu. Artık kimse 20 bin30 bin TL fazla verip benzinli yerine dizel otomobil almaya sıcak bakmıyor.

Benzinli otomobiller tekrardan revaçta

Benzin ve motorin fiyatının aynı seviyelere ulaşması, sektördeki dengeleri de değiştirdi. Daha geçtiğimiz yıla kadar sıfır dizel otomobiller, sıfır benzinli otomobillerden fazla satarken, şimdilerde ibre tekrardan benzinli otomobillere doğru dönmüş durumda.

Bu durumun temel nedeni ise dizel otomobillerin, benzinli otomobillere nazaran çok daha pahalı olması. Örneğin aynı donanıma sahip iki aracın benzinli versiyonu 3X TL’ye satılırken, dizel versiyonu 4X TL’ye satılıyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi dizel ve benzin arasında yüzde 15, hatta yüzde 20’ye varan farklar olsa bu fiyat farkı maruz görülebilir.

Fakat yüzde 9’luk bir fark için, kalkıp en başından peşin olarak çok daha fazla para ödemek pek de mantıklı durmuyor.

Dizel otomobillerin geleceği belli değil

Dizel otomobiller ile ilgili bir diğer konu ise bu motor türüne Avrupa’nın tavrı. Az önce de belirttiğimiz üzere pek çok ülke, belli tarihler itibariyle dizel otomobil satışını yasaklayacağını açıkladı.

Dolayısıyla mazotla çalışan otomobillerin Avrupa’daki geleceği pek de parlak değil. İster istemez bu durum ülkemizdeki araç piyasasını da etkileyecektir. Hatta ilerleyen yıllarda dizel otomobiller benzinli otomobillerden ucuza bile satılabilir. Çünkü bu otomobiller için pazar ağı iyiden iyiye daralmaya başladı.

Sonuç olarak gittikçe yaygınlaşan hibrit ve elektrikli otomobiller gerçeğini de unutmamak gerekiyor. Yine de şimdilerde araba almayı düşünenlerin dizel otomobiller yerine benzinli ya da hibrit araçlara bakması daha mantıklı bir hamle olacaktır.

Jabra Elite 65t Bluetooth kulak içi kulaklık inceleme

"Dizel otomobiller iyiden iyide gözden düştü" haberi, 02 Ağustos 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan Dizel otomobiller iyiden iyide gözden düştü haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dizel otomobiller iyiden iyide gözden düştü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:37 Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırılıyor
  2. 21:36 ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: “Refah’ta askeri operasyonlar desteklemediğimiz bir şey”
  3. 21:33 Pamuklu nevresimler nasıl düzgün şekilde yıkanır?
  4. 21:13 Galatasaray'ın hedefi 60 milyon avro
  5. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  6. 20:49 ECB Başkanı Lagarde açıkladı: "Dezenflasyon sürecinin devam etmesi bekleniyor"
  7. 20:49 Tarım Bakanlığı, çiftçilere yönelik yeni destekler açıkladı!
  8. 20:49 İstanbul'da toprak kayması yaşandı: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi!
  9. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  10. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  11. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  12. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
  13. 20:33 AYM'den ifade özgürlüğü kararı alındı: Bildiri dağıtmak için artık izne gerek yok
  14. 20:33 NATO, Ukrayna'ya Askeri Destekte Kararlı: Savunma Kapasitesi Güçleniyor
  15. 20:27 Alerjik Astım: Semptomları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  16. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  17. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  18. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
  19. 20:10 Türkiye'de Yüksek Döviz Kuru: macOS mı, Windows mu? İşletim Sistemleri Karşılaştırması
  20. 20:08 ÖSYM tarafından bu hafta sonu 4 sınav yapılacak
Teknoloji Haberleri