İşte 2018''de dünyayı sarsan olaylar...

 İşte 2018''de dünyayı sarsan olaylar...

İşte 2018''de dünyayı sarsan olaylar... 2018 yılında dünyada siyasi krizler, cinayetler, terör saldırıları kadar tarihi zirveler, tarihi anlaşmalar, görüşmeler de gerçekleşti. Kuzey Kore-Güney Kore arasındaki buzlar eridi, ABD''de ilklerin seçimi gerçekleşti, Rusya-Ukrayna krizi zirveye tırmandı, İngiltere Brexit düğümünü çözemedi...

ABD yönetimi, Çin'den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800'den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamaya başlayarak 'ticaret savaşları'nı resmen başlatmıştı. Ardından da Çin karşılık vererek savaşı sürdürmüş, Temmuz ayında da ek gümrük vergileri karşılıklı olarak yürürlüğe girmişti. Ancak G-20 Zirvesi'ndeki Trump ile Xi Jinping arasındaki görüşmeden "90 günlük ticaret savaşı ateşkesi" çıkmış ve gündem yine değişmişti.

KUZEY KORE - GÜNEY KORE ZİRVESİ

27 Nisan 2018 Kuzey - Güney Kore ve dünya adına tarihi bir gündü. Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ile görüştü. Güney Kore sınırını yürüyerek geçen Kim Jong-un'u sınırda Jae-in karşıladı ve iki lider el ele zirvenin yapılacağı Güney Kore'deki Barış Evi'ne yürüdü. Ve böylelikle 1953'te biten Kore Savaşı'ndan beri ilk kez bir Kuzey Kore lideri Güney Kore'ye geçti...

İNGİLTERE KRALİYET AİLESİNDE İLKLERE SAHNE OLAN DÜĞÜN

19 Mayıs 2018'de İngiltere taht sıralamasında 6. sırada yer alan Prens Harry, 1.5 yıldır nişanlı olduğu ABD'li oyuncu Meghan Markle ile evlendi. Çift kısa bir süre sonra ise bebek beklediklerini açıkladı. Markle'ın Kraliyet'e girmesiyle bir ilk de gerçekleşti. Sussex Düşesi unvanını alan Markle, İngiliz Kraliyet Ailesi'ne katılan ilk melez oldu.

BREZİLYA'NIN TRUP'I BOLSANARO'NUN SEÇİMİ KAZANMASI

Brezilya'da, devlet başkanlığına Sosyal Liberal Partinin (PSL) adayı aşırı sağcı Jair Bolsonaro seçildi. Oyların çoğunluğunu alan ve kendisine 'Brezilya'nın Trump'ı lakabı takılan Bolsonaro, seçim turları öncesinde bıçaklı saldırıya da uğramıştı.

BREXİT

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brexit Zirvesi için kritik tarihi duyurdu. Birleşik Krallık ve AB arasında varılan Brexit anlaşmasının ardından Brexit Bakanı dahil olmak üzere Theresa May'in kabinesinden pek çok isim ayrıldı. AB ile anlaşılmasına rağmen İngiltere'deki kriz aşılamayınca May, parlamento oylamasını erteledi ancak bu kez de partisinde güvensizlik oylamasına kaldı. Başbakan May oylama sonunda güvenoyu aldı ama Brexit krizi 2018 sonunda da hala sürüyor...

CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİ

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesi, 2018'e damgasını vuran en önemli olaylar arasındaydı. Kaşıkçı'nın, aralarında Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın yakın adamlarının bulunduğu bir ekip tarafından öldürüldüğüne dair kanıtların ortaya çıkmasının ardından çok sayıda ülke ve uluslararası örgüt, cinayetin aydınlatılması için çağrı yaptı. Başta iddiaları reddeden Suudi hükümeti ise ortaya çıkan kanıtların ardından "Kaşıkçı'nın konsolosluk binasında yaşanan arbedede öldüğünü" itiraf etmek zorunda kaldı.

ENDONEZYA'DAKİ DEPREM VE TSUNAMİ FACİASI

Endonezya'nın Sulawesi Adası'ndaki Palu ve Donggala'daki deprem ve ardından tsunami meydana geldi. Faciada can kaybı 2 binin geçti, binlerce kişi evsiz kaldı.

UKRAYNA - RUSYA KRİZİ

Rusya'nın Ukrayna donanmasına ait üç gemiye 25 Kasım'da el koymasının ardından iki ülke arasındaki gerginlik arttı. Ukrayna Parlamentosu 28 Kasım Çarşamba gününden itibaren 30 günlük sıkıyönetime geçilmesini öngören kararı kabul etti. 16-60 arasındaki Rus erkeklerinin ülkeye girişini engelledi.

TRUMP - KİM JONG GÖRÜŞMESİ

 ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'u ilk kez bir araya getiren tarihi zirve Singapur'da gerçekleşti. ABD Başkanı "Nükleer silahlardan arınma süreci çok çok hızlı bir şekilde başlayacak" dedi ancak hala ara ara süreçte gerginlikler yaşanmaya devam ediyor. 

İNGİLTERE - RUSYA SKPİPAL KRİZİ

ABD ile Rusya'nın 2010 yılında takas ettiği casuslardan Sergey Skripal ve kızı Yulia, Londra'da bir alışveriş merkezinde bilinçlerini yitirmiş halde bulundu. İngiliz polisi, eski casus ve kızının, sinir sistemini etkileyen kimyasal maddeye maruz kaldığını açıkladı. İngiltere Başbakanı Theresa May, olaydan kuvvetle muhtemel Rusya'nın sorumlu olduğu sonucuna vardıklarını söyledi ve 23 Rus diplomat İngiltere'den sınır dışı edildi. Konu, BMGK ve Avrupa Birliği Zirvesi'ne taşındı. Suçlamaları kabul etmeyen Rusya, misilleme olarak 23 İngiliz diplomatı "istenmeyen adam" ilan etti ve haklarında sınır dışı kararı aldı. AB Zirvesi'nde de 14 üye Rus diplomatları sınır dışı etmeyi kararlaştırdı. İngiltere ve AB ülkelerine destek veren ABD, Rusya'nın 48'i Washington'da, 12'si Rusya'nın BM Daimi Temsilciliğinde görev yapan toplam 60 diplomatını sınır dışı etme ve Seattle'daki Rus konsolosluğunu kapatma kararı aldı.

ABD'DE YANGIN FELAKETİ

ABD'nin California eyaletinde çıkan yangınlarda 74'ten fazla kişi hayatını kaybetti, 1000'den fazla kişi kayboldu. Yangınlar ünlülerin evini de etkiledi, binlerce ev kül oldu.

ABD ARA SEÇİMLERİNDE İLKLERİN YILI

ABD'de Kongreyi yeniden şekillendirecek ara seçimlerde Temsilciler Meclisi'nde ise çoğunluk sekiz yıl sonra Demokratların oldu. ABD siyasi tarihinde birçok ilkin de yaşandığı seçimde Colorado eyaletinden yarışa giren Jared Polis eyaletinin ilk eşcinsel valisi olarak tarihe geçerken, Rashida Tlaib ve Ilhan Omar ABD Kongresi’nin ilk Müslüman kadın üyeleri oldu.

TRUMP'IN NÜKLEER ANLAŞMADAN ÇEKİLMESİ

ABD Başkanı Trump, ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı çekildiğini açıkladı ve yaptırımların ilk aşaması devreye girdi. Yine aynı şekilde Trump, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ile imzalanan ve nükleer savaş tehdidini azaltmaya dönük atılmış en önemli adımlardan biri olarak gösterilen Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekileceğini açıkladı.

SUUDİ KADINLARA ARABA KULLANMA HAKKI VERİLMESİ

Suudi Arabistan geçtiğimiz yıl kadınlara yönelik reform düzenleme kararı almış, 2030'da kadınların iş piyasasına katılım oranını yüzde 22'den yüzde 30'a çıkarmayı hedeflediğini açıklamıştı. 

Bu reform kapsamında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Eylül ayında yayımladığı kararnameyle ülkede Haziran 2018'den itibaren kadınlara da ehliyet alarak araç kullanma izni vermişti.

" İşte 2018''de dünyayı sarsan olaylar..." haberi, 17 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 17 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İşte 2018''de dünyayı sarsan olaylar... haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İşte 2018''de dünyayı sarsan olaylar... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:59 Galatasaray Süper Lig'de Zafer Peşinde: Üst Üste Kazanma Rekoruna Koşuyor!
  2. 17:55 Beyaz Eşya Sektörü: İç Pazarda Artış, İhracatta Düşüş
  3. 17:30 ACER Raporu: Avrupa'da LNG Talebi Artıyor
  4. 17:23 Sağlıklı ve Lezzetli: Yoğurtlu Brokoli Salatası Tarifi!
  5. 17:18 Nijerya'daki Hapishane Tahrip Oldu: Kaçaklar Yakalanıyor, Halk Uyarılıyor
  6. 17:09 Almanya'da Pandemi Döneminde Sağlık Harcamaları Yüzde 20 Arttı
  7. 17:05 Macron: Avrupa'nın Güçlenme Mücadelesi Geride Kalıyor, Ölüm Riskiyle Karşı Karşıya
  8. 17:00 İstanbul'da Hafta Sonu Güneşli Hava Bekleniyor
  9. 16:56 Meta'nın WhatsApp İle İlgili İddiaları: İsrail'in Hedef Belirleme Sisteminde Rolü mü Var?
  10. 16:52 Gazze'de Son 24 Saatte İsrail Saldırılarında 43 Filistinli Hayatını Kaybetti
  11. 16:45 Antalya'da Çöl Tozu Taşınımı: Görüş Mesafesi Azaldı
  12. 16:41 Kaspersky'den Telegram Kullanıcılarına Toncoin Dolandırıcılığı Uyarısı
  13. 16:36 Dunsborough'da 160 Balina Karaya Vurdu: 26 Hayvan Kurtarılamadı
  14. 16:35 Adı Fenerbahçe'yle Anılan Milli Yıldızdan Haber Var! 2 Yıllık İmza Atıldı!
  15. 16:10 Ekonomik Kriz Türkiye'de Çocuk İşçiliğini Artırıyor
  16. 16:08 Dikkat Edilmeli! Maske Takma Zorunluluğu Geri Dönebilir!
  17. 16:08 Sergen Yalçın İmzasını Attı! Yeni Takımı Resmen Açıklandı
  18. 16:08 Konut Piyasasında Son Dakika Gelişme! Fiyatlar Neden Düşüyor?
  19. 16:08 Yeşilçam'ın Efsanesi Kaza Geçirdi! Yoğun Bakıma Alındı
  20. 16:03 Karasu'da Köpeğin Ezilmesi Olayı: Sürücünün Düyarsızlığı Toplumsal Tepkiyle Karşılandı
Dünya Haberleri