ABC Özel | Alman istihbaratının ikinci adamı Sinan Selen mi oluyor?

ABC Özel | Alman istihbaratının ikinci adamı Sinan Selen mi oluyor?

ABC Özel | Alman istihbaratının ikinci adamı... Sinan Selen, Alman iç istihbarat örgütünün ikinci adamı olarak göreve başlayacak.

Stuttgart – Işın Toymaz

Chemnitz’deki ırkçı şiddet olaylarındaki yanlı tutumu ve AfD ile gizli ilişkileri dolayısıyla tartışmalı bir isim haline gelen ve görevden alınan Hans Georg Maassen’ın yerine dün yardımcısı Thomas Haldenwang atandı. Alman istihbarat şefi Haldenwan’ın sağ kolunun ise siyasi çevrelerde Sinan Selen’in olacağı güçlü bir şekilde ifade ediliyor.

ALMANYA’DA İLK KEZ BİR GÖÇMEN KÖKENLİ BÖYLE BİR POZİSYONA GETİRİLECEK
Alman turizm şirketi TUİ’de şirketin güvenlik biriminin başında bulunan Selen’in Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın Başkan Yardımcılığı görevine getirilmesiyle Almanya’da ilk kez bir göçmen hatta ilk kez bir Türkiye kökenli, istihbarat biriminin başındaki ikinci adam olacak.

IRKÇILIKLA İLİŞKİLENDİRİLEN İSTİHBARAT ÖRGÜTÜNÜN BAŞI İMAJIYLA DERTTE
Yayılan haberler doğruysa, Selen, adına özellikle ırkçı terör hücresi NSU davası ile ilgili gölge düşen ve başı imajı ile ciddi şekilde dertte olan Alman İç İstihbaratı’nın başkan yardımcılığına geçecek. 
Geçmişte Anayasayı Koruma Teşkilatı ırkçı olaylarla ilişkilendirilmiş ve eleştirilerin hedefine taşınmıştı. Almanya’da yakın tarihinin en önemli davası olarak görülen, 2000-2007 yılları arasında 8’i Türkiye kökenli 10 kişiyi öldüren, ancak bağlantıları bugüne kadar aydınlatılamayan aşırı sağcı terör hücresi Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün cinayetlerindeki Alman iç istihbaratının (Anayasayı Koruma Örgütü’nün) parmağı olduğu yönündeki kuşkular, dava sona erse de hala devam ediyor. Teşkilat radikal İslamcı terörist Anis Amri’nin çevresine de bir muhbir yerleştirdiği iddiaları ile gündeme gelmişti. Eğer Sinan Selen gerçekten de Alman istihbaratının ikinci ismi olarak göreve başlayacaksa, önümüzdeki süreçte işinin hiç de kolay olmayacağı çok açık. 

TÜRKİYE SİNAN SELEN’İ “ŞERPA“ OLARAK TANIDI
İstihbaratın ikinci ismi olarak üzerinde konuşulan Sinan Selen aslında Türkiye’nin de yakından tanıdığı bir isim. Selen’in adı, dönemin Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Angela Merkel’in başkanlık ettiği ve hükümetler arası düzeyde 22 Ocak 2016’da başkent Berlin’de düzenlenen ilk Türkiye-Almanya Yüksek İşbirliği Konseyi’nde Alman tarafının atadığı “şerpa” olarak gündeme gelmişti. O dönemde Türkiye’nin “şerpa”sı ise İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Tekinarslan’dı. ‘Şerpa’ terimi, diplomaside ülkeleri önemli zirvelerde temsil eden ve zirve gündemine hazırlayan görevliler için kullanılıyor. 

ULUSLARARASI TERÖRLE MÜCADELEDE TECRÜBELİ BİR İSİM
Sinan Selen Alman İçişleri Bakanlığı’nda görev yapmış olan tecrübeli bir isim. Özellikle uluslararası terörizmle ve örgütlü suçlarla mücadelede tecrübesi var. 

Hukuk öğrenimi görmüş olan Sinan Selen’in Alman iç istihbarat başkan yardımcılığına getirileceği yönünde yayılan haberleri Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu ABC için değerlendirdi.
 
'ALMAN DEMOKRASİSİ ADINA SEVİNDİRİCİ BİR ADIM'
Söz konusu görevlendirmenin gerçekleşmesi durumunda bunun Alman demokrasisi ve siyasetindeki sağlıklı işleyiş açısından sevindirici olacağını kaydeden Sofuoğlu,  ”Öncelikle Sinan Selen’i şimdiden kutluyorum. Focus’ta çıkan haberler doğruysa ve Selen istihbaratın ikinci adamı olduysa bu Alman demokrasisi adına çok sevindirici haber. Almanya‘daki siyaset sistemin nasıl sağlıklı işlediğini gösteren önemli bir hamle“ dedi.

'AMERİKA’DA DA OLDUĞU GİBİ GÖÇMENLEİRN KARAR MERCİLEİRNE GELMESİ NORMAL OLMALI'
TGD Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu’nun konuya yönelik saptamalarından satır başları şöyle:
“Bu adım Almanya’da Türkiye kökenlilerin yönetici mercilerinde olabileceğini gösteriyor. Muhterem Aras Almanya’da bir eyaletin Meclis Başkanı olabiliyor örneğin. Şimdi de Türk kökenli bir isim Alman istihbaratının ikinci ismi olarak karşımıza çıkıyor. 

Ancak biz bunu zafer olarak değerlendirmiyoruz. Almanya’da 4. nesil olan Türklerin önemli konumlara gelmesi normal olarak kabul edilmeli. Tıpkı Amerika’da ve Kanada’da da olduğu gibi Almanya’da göçmenlerin de karar mercilerin de olması çok doğal. Geç bile kalındı. 

'İSTİHBARAT ESKİ ŞEFİ MAASSEN’İ BİZ BAŞTAN BERİ MAKAMINA YAKIŞTIRAMADIK'
Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı eski Başkanı Hans-Georg Maaßen’ın tartışmalı konumu nedeniyle Sinan Selen’in yani bir göçmen kökenlinin göreve getirildiği yönündeki söylemlere ben katılmıyorum. Yetenekleri, tecrübeleri ile hakkederek bu koltuğa oturacağına inanıyorum. Almanya’nın liyakati ihlal edeceğine inanmıyorum. Diğer taraftan ne yazık ki ırkçı terör örgütü NSU davası ile ilgili üzeri kapatılan konular ve son dönemde sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) partili siyasetçilerle gizli kapaklı görüşmelerle gündeme gelen istihbarat eski şefi Maassen’i aslında biz ilk göreve geldiğinde de eleştirmiş ve makama yakışmadığını dile getirmiştik. Ne yazık ki haklı çıktık. Buna rağmen Selen’i, Maassen’ın günahları yüzünden göstermelik göreve getirileceğini iddia etmek büyük haksızlık olur.

'SİNAN SELEN İÇİN ÖNCE ALMANYA’NIN ÇIKARKARI GELECEKTİR'
Almanya’da Sinan Selen’in Federal Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkan Yardımcılığına getirileceği yönündeki habere Almanya‘daki Türk toplumu ve Türkiye sevinebilir.
Ancak unutmamak gerekir ki o noktaya gelen bir isim her zaman Almanya’nın çıkarlarını savunacaktır. Sinan Selen herkesle eşit mesafede olması gereken bir göreve getiriliyor. Alman siyasetinin ise bu adımı cesur bir karar. Olması gereken de bir adım. Niye bu kadar geç kaldınız diye sormak lazım aslında.“

SİNAN SELEN KİMDİR?
Alman haber dergisi Focus’un Federal İçişleri Bakanlığı çevrelerine dayandırdığı haberine göre Sinan Selen Federal Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkan Yardımcılığına getirilecek isim. Ancak göreve başlama tarihi henüz netleşmedi. Mesleki kariyerine Federal Kriminal Dairesi‘nde (BKA) başlayan Sinan Selen BKA’da 2006 yılında iki trene birden bombalı saldırı düzenlemeye hazırlanan 2 radikal İslamcıyı da mercek altına alan araştırma ekibinin başında görev yaptı.
Oradan Federal Polis Teşkilatı’na geçen Selen, ardından Federal İçişleri Bakanlığı‘nda uluslararası terörizmle mücadele biriminin başında görev aldı. Sinan Selen Alman turizm şirketi TUİ’de şirketin güvenlik biriminin başında görevine devam ediyor.


 

"ABC Özel | Alman istihbaratının ikinci adamı Sinan Selen mi oluyor?" haberi, 16 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. 16 Kasım 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan ABC Özel | Alman istihbaratının ikinci adamı Sinan Selen mi oluyor? haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABC Özel | Alman istihbaratının ikinci adamı Sinan Selen mi oluyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  2. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  3. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  4. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  5. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  6. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  7. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  8. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  9. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  10. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  11. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  12. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  13. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  14. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  15. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  16. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  17. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  18. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  19. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  20. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
Dünya Haberleri