AB-İtalya krizi: Avrupa Komisyonu İtalya bütçesini reddetti

AB-İtalya krizi: Avrupa Komisyonu İtalya bütçesini reddetti

AB-İtalya krizi: Avrupa Komisyonu İtalya büt... İtalyan hükümetinin büyük kamu harcamaları ve bütçe açığı içeren 2019 bütçe tasarısı, Avrupa Komisyonu tarafından daha önce benzerine rastlanmadık bir hamleyle reddedildi. Merkez-soldaki Demokratik Parti''den eski Başbakan Matteo Renzi ise hükümete Salvini ve Di Maio, sözcüleri Conte ile birlikte, ülkenin ekonomik istikrarını parçalıyor"

İtalyan hükümetinin büyük kamu harcamaları ve bütçe açığı içeren 2019 bütçe tasarısı, Avrupa Komisyonu tarafından daha önce benzerine rastlanmadık bir hamleyle reddedildi. Haziran ayında koalisyon kurarak iktidara gelen 5 Yıldız Hareketi ve Lig partileri, seçim kampanyası sırasında vaat ettikleri emeklilik reformu, işsizlik ödeneği, vergi indirimleri gibi maliyetli kalemleri 2019 bütçesine dahil etti. Bütçe tasarısında, 2019 için bütçe açığı hedefi yüzde 2,4 olarak belirlendi.

Halen kamu borcu, gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 130'undan fazla olan İtalya'nın 2019 yılı için öngördüğü kamu harcamaları ve bütçe açığı AB kurumları ve piyasalarda endişeye neden oldu.

Avrupa Komisyonu, 2019 bütçe taslağında Avrupa Birliği kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle İtalya'ya karşı yaptırımların uygulanmasına da yol açabilecek "aşırı bütçe açığı prosedürünü" başlatmak için ilk adımı attı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis düzenlenen basın toplantısında "İtalyan hükümetinin masaya getirdiği plan, ülkenin uyurgezer halde istikrarsızlığa doğru ilerlemesi riskini barındırıyor" dedi.

AB ile İtalya arasında bu nedenle birkaç haftadır yaşanan atışmaların ardından bugün Avrupa Komisyonu, daha önce AB üyesi bir ülkeye yönelik hiç atılmamış bir adım atarak İtalya'nın bütçe tasarısını reddetti.

2.4'LÜK BÜTÇE AÇIĞI

Komisyon, İtalyan hükümetinin sunduğu bütçenin, Avrupa Konseyi tavsiyelerinin ciddi şekilde dışına çıkması nedeniyle bu kararı aldığını açıkladı.
İtalya'nın bütçe tasarısında öngörülen yüzde 2,4'lük bütçe açığı Euro bölgesinde limit kabul edilen yüzde 3'lük seviyenin altında olsa da önceki hükümetin hedefinin 3 katına denk gelmesi ve İtalya'nın borç seviyesinin yüksekliği nedeniyle AB'den tepki çekmişti.
İtalyan hükümeti ise, yeni kamu harcamalarıyla ekonomik büyüme yaratmayı amaçladığını savunuyor.
İtalyan hükümeti bütçe tasarısıyla ilgili itirazlara dün Avrupa Komisyonu'na yönelik bir mektupla yanıt vermişti. Ancak bu mektupta da geri adım atılmaması üzerine Avrupa Komisyonu bugün bütçe tasarısını geri çevirme kararı aldı.

İTALYA'NIN 3 HAFTASI VAR

İtalya'nın Brüksel'e yeni bir bütçe tasarısı sunmak için 3 hafta süresi bulunuyor.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, "Komisyon bugün ilk kez bir Euro bölgesi ülkesinden, bütçe paketini yeniden gözden geçirmesini istemeye mecbur kaldı. Maalesef başka bir seçenek göremiyoruz" dedi.

Avrupa Komisyonu'nun Ekonomik ve Mali İşler Komiseri Pierre Moscovici de, "İtalyan hükümetinin bütçe tasarısı, İtalya'nın geçen (2018) Temmuz'da verdiği taahhütlerden net ve kasıtlı bir sapma teşkil ediyor" dedi. Moscovici, İtalyan hükümetiyle diyalog kapılarınınsa açık kalacağını belirtti.

FAŞİST BAŞBAKAN YARDIMCISI SALVINI: HÜKÜMETE DEĞİL HALKA SALDIRI

İtalyan hükümetindense bu karara sert tepkiler geldi. Başbakan Yardımcısı ve Lig partisi lideri Matteo Salvini "Hükümete değil, bir halka saldırıyorlar. Bunlar İtalyanların en irite olduğu şeyler, sonra da neden AB'nin popülaritesi düşük diye şikayet ediyorlar" dedi. Salvini ayrıca, "Biz yola devam ediyoruz. Ben gençlere ayrılmış, emeklilik yasasını iptal etmeye ayrılmış, engellilere ayrılmış tek bir euro'yu bile kesmeyeceğim" dedi.

Koalisyonun diğer ortağı 5 Yıldız Hareketi'nin siyasi lideri ve diğer Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio da "Biz İtalyanların sosyal haklarını korumak için son çareyiz. Eğer teslim olursak, bankalardan yana, tasarruf tedbirlerinden yana 'uzmanları' hemen geri getireceklerini biliyoruz. Teslim olmayacağız. Doğru yolda olduğumuzu biliyoruz. Bu yüzden de durmayacağız" dedi.

Başbakan koltuğunda oturan Giuseppe Conte ise Avrupa Komisyonu'nun ret kararından önce dün yaptığı bir açıklamada, olası bir ret kararı halinde AB kurumlarıyla masaya oturup görüşmeye açık olduklarını söylemişti.

DEMOKRATİK PARTİ LİDERİ REZNİ: SALVINI VE DI MAIO ÜLKENİN EKONOMİSİNİ PARÇALIYOR

Merkez-soldaki Demokratik Parti'den eski Başbakan Matteo Renzi ise hükümete, "Durun! İtalya yeni bir krizi daha hak etmiyor" diye seslendi. Renzi, "Yıllarca Avrupa'nın ve piyasaların güvenini yeniden kazanmak için didindik. Şimdi ise Salvini ve Di Maio, sözcüleri Conte ile birlikte, ülkenin ekonomik istikrarını parçalıyor" dedi.
Merkez-sağdaki Haydi İtalya partisinden Mariastella Gelmini de, Avrupa Komisyonu'nun bu kararıyla hükümetin yeni bir düşman yaratmayı başardığını söyledi. Gelmini, "Hükümet istediğini elde etti. Artık Di Maio ve Salvini, bağırıp çağıracakları bir düşmana daha sahip olacaklar. Aslında, bir kereliğine de olsa, Avrupa İtalyanların birikimlerini kurtarmaya çalışıyor" dedi.

AŞIRI BÜTÇE AÇIĞI PROSEDÜRÜ NASIL İŞLEYECEK?

AB ülkelerinin, Komisyon'un aşırı bütçe açığı prosedürünü başlatma kararıyla ilgili görüşlerini 2 hafta içinde bildirmesi gerekiyor.

Üye ülkelerden de onay gelirse prosedür resmen başlatılacak ve İtalya'ya borç ve bütçe açığını düşürmesi için yeni tavsiyelerde bulunulacak.

Bu süreçte de anlaşma sağlanamazsa İtalya'ya yaptırım ve cezaların uygulanması da gündeme gelecek.

Bu olası disiplin işlemleri arasında AB fonlarının bloke edilmesi ve para cezaları da yer alabilir.

Moscovici, aşırı bütçe açığı prosedürü yoluna girilmesi halinde detayların daha sonra açıklanacağını belirtti.

 

"AB-İtalya krizi: Avrupa Komisyonu İtalya bütçesini reddetti" haberi, 21 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. 21 Kasım 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan AB-İtalya krizi: Avrupa Komisyonu İtalya bütçesini reddetti haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AB-İtalya krizi: Avrupa Komisyonu İtalya bütçesini reddetti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:42 Akaryakıta Çifte Zam Geliyor:19 Mart Akaryakıt fiyatları!
  2. 11:39 MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: Ya erken seçim ya da anayasa değişikliği
  3. 11:36 Gençlik Sırları: Doğal Yağlarla Ciltte Botoks Etkisi!
  4. 11:32 Kanye West’in konserinde ortalık karıştı: Trans birey önüne geçen herkesi yumrukladı
  5. 11:28 Kredi Kartı ve Nakit Avans Faizleri Yükseldi: Yeni Dönem Başlıyor
  6. 11:24 Savcı Özlem'in ölümünde yeni gelişme: Astsubayın cezası onandı
  7. 11:23 SGK’nın Geri Ödeme Listesine 47 İlaç Eklendi!
  8. 11:20 Halkın Kurtuluş Partisi Erdoğan ve bakanlar hakkında suç duyurusunda bulundu
  9. 11:17 Fenerbahçe ligden çekilirse ne olur?
  10. 11:16 Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilere beslenmeyi çok gördü
  11. 11:10 İsrail Saldırısında Hamas’ın Üst Düzey Lideri Hayatını Kaybetti
  12. 11:04 Ocak 2024’te Türkiye’nin Net UYP’si Eksi 300 Milyar Dolara Düştü
  13. 11:01 Tarihe ışık tutacak keşif! Sahra Çölü'nün altında gizlenen dünya!
  14. 11:01 Şok gelişme! Ünlü banka Türkiye'den çekiliyor!
  15. 11:01 Altın fiyatları yükselişte! Gram altın ve çeyrek altın ne kadar oldu?
  16. 10:59 Gizli İttifak: SpaceX, ABD İstihbaratıyla Casus Uydular İçin Hamle Yapıyor
  17. 10:55 Sağlık ve Güzellikte Zeytin Yaprağının Sırrı
  18. 10:52 Nevşin Mengü'den "Kızılcık Şerbeti" yorumu: Kadınlar, İslamcı erkeklerin önüne atıyor kendini
  19. 10:49 Et fiyatlarıyla ilgili tarih verildi: 2-3 yıl daha cep yakacak
  20. 10:49 Deprem mi oldu, nerede deprem oldu?
Dünya Haberleri