AGİT gözlemcisinin Türkiye''ye alınmamasına tepki

AGİT gözlemcisinin Türkiye''ye alınmamasına tepki

AGİT gözlemcisinin Türkiye''ye alınmamasına ... AGİT''in seçim gözlemcisi olarak Türkiye''ye girişine izin verilmeyen Sol Parti milletvekili Andrej Hunko’ya konulan yasağa, Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen''den tepki geldi. Ayrıca Almanya Dışişleri Bakanlığı Hunko''ya konulan seyahat yasağının kaldırılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Alman Dışişleri Bakanlığı, Sol Parti milletvekili Andrej Hunko'nun Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) seçim gözlemcisi olarak Türkiye'ye girişinin izin verilmemesini değerlendirdi. Dışişleri Bakanlığı Alman milletvekili Hunko'ya konulan seyahat yasağının kaldırılması için çalışıldığını belirtti. Bakanlık açıklamasında, "AGİT de bu gelişme nedeniyle Türk tarafıyla iletişim hâlinde. AGİT üyeleri seçimlerin gözlemlenmesinde önemli bir katkı sunuyor ve böylece demokrasi ve hukuk devletini de güçlendiriyor" denildi.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen konuyla ilgili açıklamasında kararı eleştirdi. Türkiye'de Pazar günkü seçimlerin "özgür ve adil yapılmayacağını" dile getiren Dağdelen, "Recep Tayyip Erdoğan tekrar seçilmek ve gücünü, kabul ettirdiği anayasa referandumuyla genişletmek istiyor" dedi.

HUNKO: HUKUKA AYKIRI

AGİT seçim gözlemcisi ve Sol Parti milletvekili Andrej Hunko, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, AGİT gözlemcisi olarak 24 Haziran seçimlerini izlemek için Ankara'ya gitmek üzere Viyana'da uçağa bindiğini, kendisine giriş izni verilmediği bilgisini alınca uçaktan indiğini söylemişti. Türkiye'nin Viyana'daki AGİT Daimi Temsilcisi'nin AGİT'i konuyla ilgili bilgilendirdiğini belirten Hunko gerekçe olarak "terör destekçiliği suçlamasının" sunulduğunu belirtmişti. Türkiye'nin attığı bu adımın hukuka aykırı olduğunu söyleyen Hunko, "Seçim gözlemlerinin temel prensiplerinden biri şudur: Heyeti davet eden ülke delegasyonları belirleyemez" demişti. Hunko, "AGİT bunu kabul edemez. Bu çok eleştirel, bunu istemiyoruz denemez. Bu hukuki değil. Tabii AGİT'in de bu konuda icrai araçları yok. Bu da her zaman bir sorun" diye konuşmuştu.

İSVEÇ MİLLETVEKİLİNİ DE GİRİŞ YASAĞI

Türkiye Hunko'nun yanı sıra İsveç Yeşiller Partisi milletvekili Jabar Amin'in de aynı şekilde AGİT gözlemcisi olarak girişine izin vermedi. Amin yaptığı açıklamada, İstanbul'da havalimanında pasaport kontrolü sırasında ülkeye giriş yasağı olduğunu öğrendiğini, polis memurlarının pasaportunu aldıklarını ve "talimatın yukarıdan geldiği" bilgisini verdiklerini ifade etti. Amin, "Türk makamlarının AGİT'in çalışmalarını olumsuz etkileyebilecek bu adımı konusunda hayal kırıklığı içindeyiz" diye konuştu. İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom de Amin'e konulan giriş yasağıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bir seçim gözlemcisinin Türkiye'ye girişinin engellenmesi kabul edilemez" dedi.

ALMAN DIŞİŞLERİNDEN AÇIKLAMA

Alman Dışişleri Bakanlığı Türkiye'de ifade özgürlüğü ve hukuk devleti konularında olumsuz bir gidişat olduğu görüşünde. Reuters'ın haberine göre, Sol Parti'nin soru önergesine yanıt veren Almanya’nın Avrupa ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, medyada yer alan haberlere dayandırarak, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana Türkiye'de 117 bin 101 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Roth gözaltına alınanlardan 53 bin 342'sinin Gülen yapılanmasıyla bağlantılı oldukları gerekçesiyle Haziran başı itibarıyla tutuklu olduğunu söyledi. Alman Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de hâlihazırda altı Alman siyasi gerekçeler yüzünden tutuklu bulunuyor. Alman Yazı İşleri Ağı'nın (Redaksionsnetzwerk) haberine göre, Türkiye 29 Alman'ın ülkeyi terk etmesine izin vermiyor.

"AGİT gözlemcisinin Türkiye''ye alınmamasına tepki" haberi, 22 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. 22 Haziran 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan AGİT gözlemcisinin Türkiye''ye alınmamasına tepki haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. AGİT gözlemcisinin Türkiye''ye alınmamasına tepki 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:15 Bir boya çeşidi olan akrilik boya nedir?
  2. 04:11 Bir zamanlar Türkiye'nin önde gelen mobilya devi olan şirket iflas etti!
  3. 04:05 İstanbul'daki taksiciler, öldürülen meslektaşları için bir araya geldi
  4. 03:29 Hırvatistan'da genel seçimleri Hırvat Demokrat Birliği'nin (HDZ) kazandığı bildirildi
  5. 03:27 CHP, 20-21 Nisan tarihlerinde bir "Yerel Yönetimler Çalıştayı" düzenliyor
  6. 03:23 Avrupa Birliği, İran'a yaptırımların genişletilmesi kararı aldı
  7. 03:03 Google'dan daha fazla çalışanı işten çıkarma kararı geldi
  8. 02:42 Bu testi 45 saniyeden kısa sürede çözen %10'luk kişiden biri misiniz?
  9. 02:39 Faydalarıyla sosyal medyayı sallayan biberiye suyu nasıl yapılır?
  10. 02:37 Bu 8 burca asla sırrınızı vermeyin!
  11. 02:34 Tokat'ta 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  12. 02:23 İliç'teki maden kazası için oluşturulan komisyonun üyeleri belirlendi
  13. 01:59 Kredi kartı sıkılaşması risk doğuruyor
  14. 00:58 AB zirvesinin Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde, Kıbrıs konusuna vurgu yapıldı
  15. 00:51 Ukrayna yetkilileri, Çernigiv'e yönelik saldırıda 14 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi
  16. 00:48 Fahrettin Altun açıkladı: "200'ü aşkın İsrail kaynaklı dezenformasyonu ifşa ettik"
  17. 00:20 Hollanda milletvekilleri, Kavala ve Demirtaş hakkındaki yönergeyi kabul etti
  18. 00:20 Seçimin acısı çıkmaya başladı: Ücretsizdi ama artık yüzde 25 zamlı!
  19. 00:19 AB, İsrail'e Gazze'ye insani yardım girişlerine izin verme çağrısı yapıyor
  20. 00:16 İsrailli Bakan Ben-Gvir'in tartışmalı önerisi: "Filistinlilere Ölüm Cezası Verilsin”
Dünya Haberleri