ABC Özel | Almanya’da skandal soruşturma: ''Irkçı gösteriye neden engel oldun?''

ABC Özel | Almanya’da skandal soruşturma: ''Irkçı gösteriye neden engel oldun?''

ABC Özel | Almanya’da skandal soruşturma: ''... Almanya, son dönemde eşi benzerine rastlanmayan bir soruşturma skandalını konuşuyor.

Berlin – Işın Toymaz

Türk kökenli bir aşırı sağcının başvurusuyla geçen Şubat ayında düzenlenen ırkçı kadın yürüyüşünü protesto eden diğer Türkiye kökenli ve Alman siyasetçiler hakkında Berlin Savcılığı soruşturma başlatmak üzere girişimde bulundu.

Savcılık, ülkenin başkenti Berlin’de neonazilerin gösterini protesto eden eylemciler arasında yer alan Federal Meclis’in Birlik’90 / Yeşiller partili Türkiye kökenli milletvekili Canan Bayram,  Federal Meclis Sol Parti Caren Lay,  Berlin Eyalet Meclisi’nin Sol Parti’li milletvekilleri Hakan Taş, Fatoş Topaç, Katrin Schmidberger ve Georg Kössler hakkında soruşturma başlatmak üzere Alman Meclisi’ne ve Berlin Meclisi’ne başvurdu.

Berlin Başsavcılığı soruşturma için siyasetçilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını talep ederken, Sol Parti milletvekillileri Hakan Taş, Fatoş Topaç, Katrin Schmidberger ve Georg Kössler’in dokunulmazlığının ise kaldırıldığı öğrenildi.

NEONAZİ LEYLA BİLGE BAŞVURDU, HAKAN TAŞ VE YANINDAKİLER DURDURDU

Sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin neonazi kanadındaki Türk kökenli Leyla Bilge’nin başvurusu ile 17 Şubat’ta AfD üyesi kadınlar Başbakanlık konutunun olduğu güzergahta 500 eylemcinin katıldığı ırkçı gösteri düzenlemek istemişti. Buna karşılık yaklaşık bin 500 eylemcinin katıldığı ve ırkçı yürüyüşü durduran  protesto gösterisi ise  ‘Berlin’de ırkçılara geçit yok’ sloganı ile gerçekleşmişti. O gösterilerde milletvekilleri Canan Bayram, Hakan Taş ve adı geçen diğer milletvekilleri de yer almıştı. Gösterilerde 900 polis görev almıştı.
İşte Berlin Savcılığı söz konusu siyasetçilere ve tespit ettikleri eylemcilere ‘gösteri ve yürüyüş hakkını engellemek’ten soruşturma açmak istiyor. 

“DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI SKANDAL”

Haklarında soruşturma açılması beklenen adı geçen siyasetçiler ortak bir açıklama yaparak 
“Savcılığın konuyu aydınlığa kavuşturacağına inanıyoruz” dediler.
Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan ve dokunulmazlığı kaldırılan Sol Parti’li siyasetçi Hakan Taş söz konusu soruşturmayı “skandal” ve “endişe verici” olarak niteledi.

Hakan Taş

“IRKÇILARI İKİ NOKTADA ENGELLEDİK”

ABC’ye konuşan Milletvekili Hakan Taş’ın soruşturma talebine ilişkin değerlendirmesi şöyle:
1 Ekim’de Berlin Savcılığı, Meclis Başkanlığına dokunulmazlıklarımızın kaldırılması için başvurdu. Sağ popülist AfD’nin ‘Kadın Yürüyüşü’ kapsamında iki ayrı noktada gösteriyi engellediğimizden aşırı sağcılar ve AfD’liler şikayette bulunmuştu. 

“EYLEM YAPMA HAKKIMIIZI KULLANDIK”
Benimle birlikte 3 milletvekilinin daha dokunulmazlığı kaldırıldı. Milletvekillerinin yürüyüş yapma ve protesto etme hakları sabittir.  Biz de protesto haklarımızı kullanarak aşırı sağcıların destek verdiği yürüyüşte eylem yapma hakkımızı kullandık. Soruşturma başlatılmak istenmesi anlaşılır gibi değil. Umarım başlatılmadan sona erer. Bunun kabul edilir yanı yok. Milletvekili  dokunulmazlıklarının kendi işleriyle bağlantılı yaptıkları işlerden dolayı kaldırılması doğru değildir. Evet,  bir milletvekili karara rağmen çocuklarına nafaka ödemiyorsa veya trafik cezalarında işlem yapılabilmesi için kaldırılması gayet doğal. Suç işliyorlarsa kaldırılması gerekir. Ancak milletvekilinin görevleri ile bağlantılı bir konuda dokunulmazlığının kaldırılması kabul edilemez. 

“BUGÜN OLSA YİNE PROTESTO EDERİM”

Bizler yaptığımızın doğru olduğuna inanıyoruz. Aşırı sağcılara geçit vermemenin doğru olduğuna inanıyoruz. Ve böyle de bir eylem yapmamız çok normal, davranışımızın arkasındayız. Bu gibi işlemlerin yapılması ise gözümüzü korkutamaz. Bugün olsa gider ırkçılara karşı yine eylem yaparız. 

“BİZ DE GİDİP TÜRKİYE’YE Mİ SIĞINALIM?”

Geçmişte başka ülkelerde dokunulmazlıklarla ilgili böyle şeylere tanık oluyorduk. O ülkelerden gelen ve dokunulmazlıkları katıldığı için hapis cezası tehdidi ile karşı karşıya kalanlar eskiden Almanya’ya geliyordu. Ne yani biz de Türkiye’ye mi gidelim. Bu tabii işin esprisi . Ancak bu böyle devam ederse anlaşılan biz de başka ülkelere gideceğiz.

“SAVCILIK DOSYASI KAPATMALI”

Savcılığın dosyayı kapatması gerekiyor. Son derece vahim bir durum. Aşırı sağın tehdit olduğunu ve bunu herkesin kabul etmesi gerektiğini gösterip, ortak mücadele vermek yerine cezalandırma yöntemini tercih etmek. Bu demokrasi adına endişe verici.”

ÖZEL HAREKET ARAÇLARI HAKKINDA SUÇ DUYURUSNDA BULUNDU

Öte yandan Milletvekili Hakan Taş, Almanya'nın başkenti Berlin sokaklarında dolaşmaya başlayan özel harekat araçlarına da işaret ederek konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu kaydetti.
Üzerinde Türkçe olarak Polis Özel Harekat yazan araçların Berlin merkez, Neukölln ve Kreuzberg bölgelerinde görüldüğüne işaret eden  Taş, araçların Erdoğan muhalifleri arasında korku yarattığını vurguladı. 

"ABC Özel | Almanya’da skandal soruşturma: ''Irkçı gösteriye neden engel oldun?''" haberi, 11 Ekim 2018 tarihinde yazılmıştır. 11 Ekim 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan ABC Özel | Almanya’da skandal soruşturma: ''Irkçı gösteriye neden engel oldun?'' haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ABC Özel | Almanya’da skandal soruşturma: ''Irkçı gösteriye neden engel oldun?'' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Dünya Haberleri