Bisiklet kazası geçirdi, İngilizce konuşmayı unuttu

Bisiklet kazası geçirdi, İngilizce konuşmayı unuttu

Bisiklet kazası geçirdi, İngilizce konuşmayı... Ekim 2015''te yaşadığı kaza Hannah Jenkins''in yaşamını, dil yetisini ve kişiliğini değiştirdi

Yaşadığı bisiklet kazasından sonra İngilizce konuşmayı unutan Hannah Jenkins'in kişiliğinde de bazı değişiklikler oldu. Eskisi kadar sabırlı olmadığını fark eden Jenkins bu yüzden kurduğu işi kapatmak zorunda kaldı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Hannah Jenkins evinin yakınlarındaki bir parktan bisikletle geçerken başka bir bisikletliyle çarpıştı. Kazayı hatırlamadığını söyleyen Jenkins, ambulans görevlilerinin anlattığına göre, çarptığı bisikletli yerde hareketsiz ve kanlar içinde yatıyordu.

Hannah hastanede kendine geldiğinde nerede olduğunu, neler yaşadığını, kim olduğunu bile bilmiyordu. Etrafında konuşulanlardan da herhangi bir şey anlamıyordu. Doktorlar da kendisiyle anlamadığı bir dilde konuştu. Nihayet “ad” ve “doğum tarihi” kelimelerini seçmeye başladı ve karşılaştığı herkese bunları söyledi. Doktorların kafası da en az Hannah kadar karışıktı, çünkü bütün belgeleri İngiltere’de yaşadığını ve çalıştığını gösteriyordu. Adının Hannah Jenkins olduğunu biliyorlardı ama İngilizce anlamıyordu. Hannah’ın anadili Almancaydı ancak hep İngilizce konuşuyordu.

Kayıtlardaki en yakın akrabasına, kız kardeşi Margeret’e ulaştılar. O da Hannah’la konuşmak istedi. Hannah hastanedeki yatağında oturup telefonda konuşurken, sonunda biriyle iletişim kurabildiği için rahatlamıştı. Bu durum doktorları daha da şaşırttı, çünkü daha önce sadece nadiren anlaşılamayan kelimeler söylemişti. Hannah’ın Margaret’a soracak çok sorusu vardı. Birisi de doktorların onunla neden onunla İngilizce konuşmadığıydı. Margaret, “İngilizce konuşuyorlar, Hannah”dedi. Kaza, Hannah’ın İngilizce bilgisini aklından silmiş gibi görünüyordu. Geriye sadece ana dili Almanca kalmıştı. Kız kardeşiyle de Almanca konuşmuştu.

Hannah, “Doktorlar Almanca konuşabildiğimi bilmiyordu. Kızkardeşimle konuşuna dek fark edemediler” diyor. Kız karkardeşiyle birlikte İngiltere’de, çok dil konuşan anne ve babaları tarafından büyütülmüşlerdi. Avusturyalı anneleri dört dil konuşuyordu ve Gallerli dil öğretmeni babaları yedi dil biliyordu. Hannah “Sözlü öğrendiğim ilk dil Almancaydı. Evde bir kuralımız vardı. Dili unutmamak için ailemizle hep Almanca konuşuyorduk. Hastanedekilerin İngilizce konuştuğunu çözemedim. Beynim İngilizce anlama yeteneğini tamamen kaybetmişti” diyor.

Beyin cerrahı Colin Shieff’e göre Hannah “ikincil dil kaybı” denilen bir şey yaşıyor. Shieff, “Beynimiz çok duyarlı ve onu etkileyen her şey ağzımızdan çıkan kelimeleri etkileme kapasitesine de sahip. Belirli bir belin yaralanması kesinlikle Almanca isimleri ya da İngilizce grameri unutturur diye bir formül yok. Ama bunlar yaşanıyor” diyor. Shieff, böyle bir durumda büyük olasılıkla çocuklukta öğrenilen dilin – “Evet” ya da “Hayır” diyebilme kabiliyetinin, hatta çocuklukta öğrenilen şarkıların geriye kalacağını, sonradan öğrenilen kabiliyetlerin ise kaybedilecek ilk şeyler olacağını söylüyor.

Bu bölgeleri etkileyen yaralanmalar konuşma yetisini kelimeleri hatırlamaktan, akıcı konuşma yetisine dek bir şekilde etkiler. Bazı insanlar iletişim yeteneğini tamamen yitirir. Bazen, yaralanmadan önce iki dili akıcı bir şekilde konuşan insanlar bir dili tamamen kaybedip, diğerini tamamen koruyabilir. Kazanın fiziksel etkisi çok azdı. Sadece morarmış bir diz ve ağrıyan bir omuz. Dolayısıyla Hannah birkaç gün sonra taburcu edildi. Ancak tercüman rolünü üstlenen kızkardeşi sayesinde, beynindeki yaralanmanın önemli olduğunu ve düzelmesinin aylar değil, yıllar süreceğini öğrendi.

Hannah Jenkins 8 yıllık erkek arkadaşı Andrew’un dediklerini anlayamıyordu. Erkek arkaşının okul yıllarından kalma Almancası da yeterli olmuyordu. İşaretlerle konuşmaya başladılar ve kendi işaret dillerini geliştirdiler. Zaman geçtikçe, Hannah’ın yazılı İngilizcesi, konuşmasından daha hızlı ilerledi. Andrew, Hannah’a destek olmak için işinden 18 aylık ücretsiz izin aldı. Yavaş yavaş İngilizce bilgisinin büyük kısmını geri kazandı. Ancak aradan 3 yıl geçmesine karşın eskisi gibi olmadı.

Çift, dil dışında Hannah’ın kişiliğinin de kaza sonucu değişmesi gerçeğiyle başa çıkmak zorunda kaldı. Hannah’a “kazadan sonra, kazadan önceki insan olmayabileceğini” söylemişlerdi. Hannah kişiliğinde “hemen göze çarpmayan” değişiklikler fark etti. Eskisi kadar sabırlı değildi. Bu yüzden kurduğu işi kapatmak zorunda kaldı.

Hannah üniversitede eğitimini aldığı fotoğrafçılık ve sanata ilgi duymaya başladı. Ayrıca odaklanma yetisini geliştirebilmek için atıcılık sporuna girişti. Ekim 2015’te yaşadığı kaza Hannah’ın yaşamını, dil yetisini ve kişiliğini değiştirdi. Ama bunlara adapte olmayı öğrendi.

"Bisiklet kazası geçirdi, İngilizce konuşmayı unuttu" haberi, 20 Ekim 2018 tarihinde yazılmıştır. 20 Ekim 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Bisiklet kazası geçirdi, İngilizce konuşmayı unuttu haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bisiklet kazası geçirdi, İngilizce konuşmayı unuttu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:02 İslam Memiş’ten Çarşamba Uyarısı: Altın Yatırımcıları Hazır Olsun!
  2. 13:50 AKP'li Cumhurbaşkanı imzaladı: Atama ve görevden almalar gerçekleştirildi
  3. 13:50 CHP'den Ulaş Karasu: "Cumhurbaşkanı ve Bakanlar, Anayasa'yı çiğneyip AKP propagandası yapıyor"
  4. 13:50 Alman Perakende Devi: Galeria Karstadt Kaufhof’un Çöküşü
  5. 13:48 Kim Kardashian ve Blake Lively, Kate Middleton Hakkında Olayı Hakkında Espri!
  6. 13:45 Gaziantep’in Geleneksel Lezzetleri: El İşçiliğiyle Süslenen İftarlar
  7. 13:38 Javier Milei’nin 100 Günü: Tartışmaların Odağında
  8. 13:35 Ahmet Kural ve Çağla Gizem Şahin: Bebek Heyecanı!
  9. 13:21 Tehlike Altındaki Canlılar: İstanbul’da Skandal Müze Operasyonu
  10. 13:17 Filistinli yetkililer İsrail'in hiçbir duyuru yapmadan Refah'a saldırı başlattığını belirttiler
  11. 13:17 Elma Sirkesi: Kilo Dostu Mucize İçecek
  12. 13:16 Arat üstünü çizdi! Fernando Santos'un yerine Hollandalı hoca geliyor!
  13. 13:06 Okyanus Sıcaklıkları Rekor Kırıyor: Küresel Isınma Hızla Artıyor!
  14. 13:05 Son dakika! İsrail Refah'a hava saldırını başlattı
  15. 13:02 Koni Salyangozu: Denizlerin Görünmeyen Ölümcül Tehlikesi!
  16. 12:59 Trabzonspor Yardımcı Antrenörü Egemen Korkmaz konuştu: "İnsani olarak şiddete reaksiyon gösterdim"
  17. 12:58 William'ın Prenses Kate'i aldattığı söylenen Rose Hanbury konuştu
  18. 12:57 Sürpriz! Yeni James Bond hayranların favorisi!
  19. 12:57 Sosyal medyada tıkladığınız linklere dikkat edin! Dolandırıcılar kol geziyor!
  20. 12:57 Enflasyon Artıyor, Fed’in Kararı Ne Olacak?
Dünya Haberleri