Dortmund Alevi Kültür Merkezi 30. kuruluş yıl dönümünü kutladı

Dortmund Alevi Kültür Merkezi 30. kuruluş yıl dönümünü kutladı

Dortmund Alevi Kültür Merkezi 30. kuruluş yı... Dortmund AKM’de bölgedeki aktif derneklerden birisi. AABF’ye bağlı Dortmund Alevi Kültür Merkezi (DO AKM) hafta sonu kuruluşunun 30. yılı nedeniyle büyük bir etkinlik düzenledi. Dortmun’daki kuruluş yıldönümü şenliğinde derneğin kurucu üyeleride onure edilerek hepsine ve hayatta olmayanların yakınlarına günün anısı olarak birer ‘Teşekkür Plaketi’ verildi.

Mehmet Tanlı / Dortmund

Altmış yıla yakın bir zamandır Almanya’da yaşayan Türkiyeliler burada kurdukları kurumlarla hem kendi aralarında iletişime geçiyor hemde kültürlerini inançlarını genç kuşaklara aktarmaya çalışıyorlar.

Bu gruplardan birisi de sayıları 800 bine yaklaşan Alevi inancından insanlarımız. Cemevlerinin çoğunluğu Alevilerin çatı örgütü olan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonuna bağlı. Sayıları 150 yaklaşan Cemevi ve bu Alevi Kültür Merkezleri 110 bin üyeye sahip bulunuyor. Dortmund AKM’de bölgedeki aktif derneklerden birisi. AABF’ye bağlı Dortmund Alevi Kültür Merkezi (DO AKM) hafta sonu kuruluşunun 30. yılı nedeniyle büyük bir etkinlik düzenledi.

Dietrich-Keuning-Haustaki Etkinliğe AABF Başkanı Hüseyin Mat, Yönetici Özkan Lafatan, Alevi Kültür Merkezleri NRW Eyalet Başkanı Soner Solmaz komşu şehirlerden kardeş AKM Derneklerinin yöneticileri, üyeleri, birçok Alevi Kanaat Önderi , Dedeler, Pirlerin yanısıra Dortmund şehrinin yerel yöneticileri, Multi-kulturelles Forumun Müdürü Kenan Küçük,  Eyalet ve Federal düzeyde Thomas Kutschaty ( SPD-NRW) , Elvan Korkmaz (SPD Federal Milletvekli) gibi Parlamenterler, farklı siyasi partilerden  Meclis Üyeleri ve 500’e yakın insan katıldı.

Sunuculuğunu Sevim Akgüneş-Demir ve İmren Kılınç-Altundal'ın son derece Profesyonelce yaptığı Kuruluş şenliğinde konuşan Dernek Başkanı Aziz Aslandemir şunları söyledi: ''Derneğimizi çok zor şartlarda kuran, bugüne kadarki çalışmaları omuzlayan  toplumumuzun bize vermiş olduğu desteklerden, hizmetlerden  dolayı hepsine tek tek teşekkür ediyorum. Alevi öğretisini genç kuşaklara aktarmak en büyük görevimiz.’' dedi.

Aleviler tüm kazanımlarını mücadeleyle elde etmişlerdir

Aziz Aslandemir’den sonra mikrofona gelen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Başkanı Hüseyin Mat'ta gecede önemli bir konuşma yaptı. Mat konuşmasında ''Avrupa’da artık güçlü ve örgütlü bir Alevi toplumu var ama bunu çekemeyenler, bize saldıranlar da var. Tunceli Cemevine Diyanetişleri Başkanı’nın gitmesi orda Alevilere İmam ve Kuran tavsiye etmesi bize yapılmış büyük bir hakarettir. İçimizde Hızır Paşalar var. 

Bugüne kadar hiç bir talebimizi kabul etmeyen, İstanbul’da cemevimize dozeri yanaştıran zihniyetin temsilcileri olan bu insanları oraya çağıranlar hangi akla hizmet ediyor amaçları nedir? Almanya’da Alevilerin mücadeleyle elde ettikleri Alevilik dersleri, Akademi Kürsüleri, devlet protokolü düzeyinde itibar, kabul görme gibi önemli kazanımları vardır.Almanya Alevilerin en rahat ettiği bir ülkedir. Uzun mücadelelerle elde edilen bu hakları bizim elimizden kimse alamaz. Türkiye’den boşa uğraşmasınlar. Buna Aleviler ve Dostları izin vermeyecektir.'' dedi. 

Dortmun’daki kuruluş yıldönümü şenliğinde derneğin kurucu üyeleride onure edilerek hepsine ve hayatta olmayanların yakınlarına günün anısı olarak birer ‘Teşekkür Plaketi’ verildi.

Gecenin müzikal, kültürel bölümünde ise Türkiye’den gelip nefesleriyle, Alevi deyişleriyle  izleyicilere müzik ziyafeti çeken sevilen sanatçılardan Sabahat Akkiraz ile Şelpenin Üstadı, Bağlama Virtüözü Erdal Erzincan’ın yanısıra Grup Meşk, İmren Kılınç-Altundal, İmam Yıldırım Saz-Ensemble, Dans Grubu Romano Than ve DJ Memo-Lee Wuppertal sahne aldılar.

"Dortmund Alevi Kültür Merkezi 30. kuruluş yıl dönümünü kutladı" haberi, 13 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. 13 Kasım 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Dortmund Alevi Kültür Merkezi 30. kuruluş yıl dönümünü kutladı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dortmund Alevi Kültür Merkezi 30. kuruluş yıl dönümünü kutladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan temel sorunumuz enflasyon olduğunu açıkladı
  2. 01:38 İngiliz General Ukrayna'yı uyardı: 2024’te yenilebilir
  3. 01:35 Gelecek-Saadet'in 'hayat pahalılığı araştırılsın' teklifinin reddedildiği açıklandı
  4. 01:33 Fenerbahçelilere Müjde geldi: Olympiakos Maç o kanaldan şifresiz yayınlanacak
  5. 01:30 IFC'den Ülker Bisküvi'ye 75 milyon avroluk kredi sağlayacağını açıkladı
  6. 01:27 İsrail Ordu Sözcüsü açıkladı: İran'ın saldırısına yanıt vermemek mümkün değil
  7. 01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması geldi
  8. 00:49 Bakan Şimşek yatırımcıları uyardı: "temkinli olun"
  9. 00:47 Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi geldi
  10. 00:42 İçişleri Bakanlığı'ndan APP plaka uyarısı geldi
  11. 00:40 AB'de yeni otomobil satışları aralıkta düşüş yaşadı
  12. 00:28 2023'te Trafikteki araç sayısı 2,3 milyon arttığı gözlemlendi
  13. 00:26 Gözler BTK'da: X platformuna ceza yolda
  14. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
  15. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
  16. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
  17. 00:13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladığını açıkladı
  18. 00:12 Dünya Bankası'nın Türkiye için yeni CPF planı: 18 milyar dolarlık yatırım paketi
  19. 00:09 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek? İşte tüm detaylar
  20. 00:08 Erdoğan: "Sayın Özgür Özel'e kapımız açık, ele alacağımız konu başlıklarımız çok"
Dünya Haberleri