Dünyanın merakla beklediği kritik zirve sona erdi

Dünyanın merakla beklediği kritik zirve sona erdi

Dünyanın merakla beklediği kritik zirve sona... ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya''nın başkenti Helesinki''de bir araya geldi.

Trump'ın "Dünyanın da bizim iyi anlaştığımızı görmek istediğini düşünüyorum" dediği, Putin'in de "Vakti gelmişti" vurgusu yaptığı zirve başladı.

Putin'le Trump'ın Helsinki'de yer alan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki bire bir görüşmesi beklenenden 55 dakika daha geç başladı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinin başında, ikili ilişkileri ve dünyadaki “Ağrılı noktaları” görüşmenin zamanı geldiğini bildirdi.

Putin, “Sürekli temaslarımız devam ediyor. Biz sizinle telefonla da konuştuk, çeşitli uluslararası etkinliklerde birkaç kez görüştük. Tabi ki, ikili ilişiklerimizi ve dünyadaki ağrılı noktaları görüşmenin zamanı geldi. Bu konuların sayısı çok fazla” diye konuştu.

'AHMAKLIĞIMIZ NEDENİYLE İLİŞKİLER BU DURUMDA'

Trump: “ABD'nin yıllardır süren ahmaklığı ve akılsızlığı, şimdi de cadı avı nedeniyle Rusya ile ilişkiler hiçbir zaman bu kadar kötü olmamıştı."
Rusya Dışişleri: "Katılıyoruz.”

Trump, toplantının ardından yaptığı ilk açıklamada "Putin ile görüşmek güzel bir başlangıç oldu" dedi. İki saatten fazla süren görüşmede gündem ikili ilişkiler ve stratjik meseleler oldu. 

TRUMP - PUTİN GÖRÜŞMESİNDEN ÖNEMLİ DETAYLAR

İki lider, Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki görüşmeden önce basına kısa birer açıklama yapıp kameralar önünde el sıkıştı. Trump "Dünyanın gözü burada. Karşılıklı görüşmemize başlamak için sabırsızlanıyorum. "Gerçekten de dünyanın bizim iyi geçindiğimizi görmek istediğini düşünüyorum." ifadesini kullandı." Yaklaşık 2 yıldır ABD başkanlığı görevini yürüttüğünü hatırlatan Trump, "En sonunda olağanüstü ilişkilere sahip olacağımızı düşünüyorum. Biliyorsunuz yıllardır söyledim; Rusya ile iyi geçinmek kötü değil, iyi bir şeydir." diye konuştu.

Trump toplantıda iki ülke olarak harika fırsatlarının olduğunu vurguladığı konuşmasında şunları söyledi: "Harika bir Dünya Kupası organizasyonuydu. Şimdiye kadar gerçekleşen en iyi dünya kupası organizasyonlarından biriydi. Bunun için sizi tebrik etmek istiyorum. Ayrıca takımınız da harikaydı! Onun için de ayrıca tebrik ederim. ABD'de biz 'soccer' diyoruz, çoğu maçları izledim ve organizasyon çok iyiydi." diyerek Rusya ile iyi anlaşmanın kötü bir şey olmadığını bir kez daha vurguladı, ve iki ülkenin nükleer gücün yüzde 90'ını elinde bulundurmasını "Nükleerin yüzde 90'ı ABD ve Rusya'da, bu iyi bir şey değil" diyerek eleştirdi.

Bugünkü zirvede ticaretten askeri ilişkilere geniş bir yelpazede konuların ele alınacağını belirten Trump, özellikle Çin konusu üzerinde durulacağının altını çizdi.

"Son yıllarda çok da iyi geçinemeyen iki ülke olarak önümüzde büyük fırsatlar olduğunu düşünüyorum." diyen Trump, "İki büyük nükleer gücüz. Nükleerin (kapasitenin) yüzde 90'ına sahibiz. Bu iyi değil, kötü bir şey. Bu konuda bir şey yapabileceğimizi umuyorum çünkü bu olumlu değil, olumsuz bir güç. O nedenle başka konuların arasında bunu da ele alacağız." şeklinde konuştu.

Dünyanın zirvenin sonucuna odaklandığını, kendisinin de özel görüşmeyi heyecanla beklediğini belirten Trump, "Hepimizin pek çok sorusu var ve ümit ediyorum ki cevapları bulacağız." dedi.

Putin ise Trump'a "Sizinle Finlandiya'nın konuksever topraklarında buluştuğum için memnunum. Temaslarımız sürekli olarak devam ediyordu. Telefonda görüşüp çeşitli uluslararası etkinlikler kapsamında birkaç defa bir araya geldik. Fakat kuşkusuz, hem ikili ilişkilerimiz hem de dünyanın acılı noktaları hakkında konuşmamızın, bunlara dikkatimizi vermemizin vakti gelmişti." ifadelerini kullandı. 

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Helsinki'de gerçekleşen görüşme sonrasında açıklama yapıyor.

Açıklamadan satır başları:

PUTİN:

Biz ancak birlikte çalışırsak bütün zorlukların üstesinden gelebiliriz. Biz büyük nükleer güçler olarak büyük bir sorumluluk düşüyor üzerimize. Müzakerelerimiz içerisinde büyük önem verdik istikrarın sağlanması ile kitle imha silahlarının kısıtlandırılması için bazı fikir alışverişlerinde bulunduk.

Birlikte çalışmamızın son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Silahsızlandırma ajandası konusunda vurgu yapmak istiyorum. Start anlaşmasının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Uzayın silahlardan arındırılmış olması da son derece önemli. Terörle mücadele işbirliğimizin devam etmesi ve siber güvenlik için de birlikte çalışılmasının altının çizilmesi gerekiyor.

Geniş bir çerçeve içerisinde işbirliğinin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Başkan Trump ile terörle mücadele çalışma grubunun ortaya konulması için Trump'a yeni bir teklifte bulundum.

Suriye konusunda tabi ki barış ve ülke içerisinde yeniden yapılanma konusundaki işbirliğimiz bizim ilk başarılı çalışmamız olabilir. Rusya ve ABD yapıcı bir şekilde birlikte çalışabilir. Bu konuda liderlik rolünü üstlenebilir. Suriyeli halkın evlerine dönmesini sağlayabilir. Bunu yapabilmek için her türlü şeye sahibiz. Ama hem Amerikan hem Rus ordusu etkin ve doğru bir iletişimle işbirliği sağlamak zorunda. Bunun içinde doğru kanalların açılması gerekiyor. Tehlikeli olayların yaşanmaması için iletişim kanallarının açık olması gerekiyor.

Trump, Putin'le görüşmelerinde sorunların ancak birbirini muhatap alma ve diplomasi ile çözülebileceğini teyit ettiklerini belirtti.

ABD-Rusya ilişkilerinin hiç olmadığı kadar kötü olduğunu, ama 4 saat önce zirveye girmeleriyle bunun değiştiğini dile getirdi.

ABD başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdahalesi iddiasının Demokrat Parti'nin komplosu olduğunu savunan Trump, konuyu Putin'e doğrudan açtığını, Rusya liderinin bu konuda ilginç bir fikri olduğunu aktardı.

Rusya ile işbirliğinin yüz binlerce hayatı kurtarma potansiyeli bulunduğunu vurguladı.

"Dünyanın merakla beklediği kritik zirve sona erdi" haberi, 16 Temmuz 2018 tarihinde yazılmıştır. 16 Temmuz 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Dünyanın merakla beklediği kritik zirve sona erdi haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dünyanın merakla beklediği kritik zirve sona erdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  2. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  3. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  4. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  5. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  6. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  7. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  8. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  9. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  10. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  11. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  12. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  13. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  14. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  15. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  16. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  17. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  18. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  19. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  20. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
Dünya Haberleri