Erdoğan''ın Almanya ziyaretinden beklenenler

Erdoğan''ın Almanya ziyaretinden beklenenler

Erdoğan''ın Almanya ziyaretinden beklenenler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eylül ayında Almanya’da ki resmi temasları öncesinde AKP’nin Almanya’da ki Türk toplumunun kutuplaşmasına yol açan lobi örgütleriyle ilgili iki etkili isimden talep ve tespitler geldi.

Işın Toymaz / Almanya

Almanya Türk Toplumu Eş Başkanı Atila Karabörklü ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Berlin Birliği Başkanı Kenan Kolat ABC’ye yaptıkları açıklamalarda; Almanya tarafından görüşmelerde demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü ve yargının bağımsızlığı vurgusu, Türkiye tarafından ise ırkçılıkla ve İslamofobi ile ilgili etkin mücadele beklentisi sergilediler.

Ankara – Berlin hattındaki gerilimin acilen düşürülmesi arzu edildi. Bununla birlikte Kolat ve Karabörklü’nün Almanya’daki Türk toplumunun da rahat bırakılması talepleri oldukça dikkat çekti.

‘TÜRKİYE PARTİ DEVLETİ OLMADIĞINI İSPATLASIN!’

Almanya Türk Toplumu Eş Başkanı Atila Karabörklü, Türkiye’nin bir parti devleti olmadığını net ve somut bir şekilde ortaya koyması gerektiğini ve Ankara- Berlin temaslarında bu konuya açıklık getirmesi gerektiğini kaydetti.

AKP’nin Avrupa’daki propaganda aletlerine dönüşmüş sivil toplum örgütlerinin acilen ve yeniden nötrleşmesi gerektiğini anlatan  Karabörklü “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyareti ile birlikte ilişkilerimizin normalleşmesini diliyoruz. Almanya’daki 3,5 milyonu aşkın nüfusa ulaşan Türk toplumunun iki ülke arasındaki gerginlikten büyük ölçüde etkilendiğini görüyoruz. 

Almanya Türk Toplumu Eş Başkanı Atila Karabörklü

‘ALMANYA’DA YAŞAYAN 3,5 MİLYON TÜRK GÖZ ÖNÜNE ALINARAK TOPLUMSAL BARIŞA DESTEK VERİLMELİ’

Görüşmelerde hem konjonktürel hem de siyasi açıdan iki ülkenin ortak çıkarlarının gözetilmesi gerek. Almanya’daki Türk toplumunun ve elbette Alman toplumunun yaşam kalitesini ve toplumsal barışın öneminin göz önünde tutulacağını umuyorum.  Türkiye’nin ödevleri var; demokratik bir zemin üzerinde iç ve dış siyasetin geliştirilmesi, yargının bağımsızlığı, özgürlükler gibi faktörler Avrupa’daki Tük toplumunu da rahatlatacak bir konu.

Türkiye parti siyasetinden çıkmalı ve yeni bir yol haritası ortaya koyabilmeli. Türkiye bir parti devleti olmadığını kanıtlamalı.  Almanya içinde AKP’nin uzantısı görüntüsündeki örgütlenmeler halkı ikiye bölüyor. Bu konu acilen mercek altına alınmalı. Bir an önce yeni dile, yeni söyleme ve faaliyetlere ihtiyaç var.  Almanya’nın da ödevleri var. Türkiye’deki demokrasi, insan hakları ve bağımsız yargı taleplerinin arkasında durmalı. Irkçılık, İslamofobi de ciddi meseleler. Göç ve sığınmacı olgusunun istismar edilerek yükseldiğine tanık oluyoruz” dedi.

“BERBEROĞLU VE EREN’İN SERBEST BIRAKILMASINI İSTEYECEĞİZ”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Berlin Birlik Başkanı Kenan Kolat da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretinden gerginliği azaltacak çözümler beklediklerini dile getirdi.

Son seçimlerde CHP’nin Milletvekili Adayı da olan Kolat talep ve saptamalarını şöyle aktardı:

Hem Alman hem de  Türk tarafında doğru bulduğumuz şeyleri elbette aktaracağız.  Türkiye’de demokratikleşme, yargı bağımsızlığı, insan hakları konusunun görüşmelerde gündeme alınması memnuniyet verici. Biz de CHP Berlin olarak Enis Berberoğlu ve Erdem Eren’in ve  Antalya’daki gençlerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Türk tarafının da Almanya’daki ırkçılıkla mücadele konusunda etkin olunması taleplerinin arkasında olmasını istiyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Berlin Birlik Başkanı Kenan Kola

“DİTİB’LER KENDİ KALESİNE GOL ATIYOR”

Buna karşılık Almanya’da Alman kanunlarına göre kurulmuş inanç merkezleri var. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (Ditib) tarafsızlığını korumayarak, kendi kalesine gol atıyor. AKP merkezi gibi çalışmaması gerekir. Bu tür AKP’nin Almanya’daki lobi faaliyetleri ülkedeki Türklerin konumunu da tehlikeye düşürüyor. Ditib’ler ne yazık ki Alman resmi makamları tarafından artık muhatap olarak kabul edilmiyor.

“AD-D VE BİG, AfD’NİN TÜRK VARYASYONUDUR”

Alman Demokratlar Birliği (AD-D) ve Yenilik ve Adalet Birliği (BİG) adlı partiler Almanya’da kurulmuş resmi siyasi partilerdir. Bunlar AfD adlı ırkçı Alman partilerinin Türk varyasyonudur

Alman siyasi partilerinin bu paritlere  gereken cevapları vermeleri gerekiyor. Türk toplumunun bu partilerden uzak durması ve demokratik partilere girerek mücadele etmesi gerekiyor.

Diğer taraftan Avrupa’daki Türk Federasyon ve Milli Görüş (IGMG) örgütlenmeleri de  Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleniyor. Almanya’nın bu tür yapılanmalarla etkin mücadele sürdürmesinin bir yolu da  Almanya’daki  seküler ve demokratik Türk kuruluşlarını desteklemesiyle münkündür.

“ALMANYA SAMİMİ GÖRÜNMÜYOR”

Türkiye, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) üzerinden Almanya’daki lobi faaliyeti yürüten örgütlenmelerine proje üzerinden destek veriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Berlin temaslarında Alman tarafının bunları net bir şekilde dile getirmesi gerekiyor. Ne yazık ki bu konularda Almanya samimi görünmüyor. Türkiye Almanya açısından önemli bir ülke. Türkiye’de 7 bine yakın Alman şirketi var. Önemli bir ihracat ortağı.

"Erdoğan''ın Almanya ziyaretinden beklenenler" haberi, 18 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. 18 Ağustos 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Erdoğan''ın Almanya ziyaretinden beklenenler haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan''ın Almanya ziyaretinden beklenenler 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  2. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  3. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  4. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  5. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  6. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  7. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  8. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  9. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  10. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  11. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  12. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
  13. 01:12 İzlanda'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Son Üç Ayda Dördüncü Patlama Yaşandı!
  14. 01:00 Canan Kaftancıoğlu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  15. 00:54 Murat Kurum: İstanbul Depreme Hazır Değil, İmar Barışı Tartışması
  16. 00:48 Borsa İstanbul'da dört hafta sonra bir ilk yaşandı!
  17. 00:47 Meteorolojiden uyarı! 19 Mart hava durumu: Bir tarafa yağmur bir tarafa kar yağışı
  18. 00:47 Bakan Göktaş’tan Kadın İstihdamına Destek: Güçlü Adımlar Atılıyor!
  19. 00:47 Nepal Bayrağı: Mirası ve Geleceği Yansıtan Sembol
  20. 00:38 Erbakan ve Kılıç’tan AKP’ye Tepki: Yerel Seçimlerde Siyasi Şantaj!
Dünya Haberleri