''Kaşıkçı cinayeti, Suudi Arabistan, Rusya ve Çin''e baskı yapmak için kullanılıyor''

''Kaşıkçı cinayeti, Suudi Arabistan, Rusya ve Çin''e baskı yapmak için kullanılıyor''

''Kaşıkçı cinayeti, Suudi Arabistan, Rusya v... Kaşıkçı cinayetinden Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman''ı sorumlu tutan ABD Senatosu’nun karar tasarısın hakkında konuşan Rus siyaset uzmanı Yuriy Poçta, söz konusu kararın Rusya''yla ne şekilde alakalı olduğuna da açıklık getirdi.

ABD'li senatörlerin onayladığı tasarıda, Senatonun Kaşıkçı cinayeti emrinin Veliaht Prens Selman tarafından verildiğine inandığı, ayrıca Riyad'ın Çin ve Rusya'dan silah temininin ABD'yle ilişkilerini zora soktuğu ve her iki ülkenin ulusal güvenliği ve ekonomisine ciddi riskler doğurabileceği belirtildi.

Rus siyaset uzmanı, Rusya Halkların Dostluğu Üniversitesi (RUDN) Prof. Dr. Yuriy Poçta, Sputnik radyosuna verdiği mülakatta ABD'nin Suudi Arabistan'a yönelik tutumunun son zamanlarda değiştiğine dikkat çekti.

Poçta, "Bu trajik olaylar (Kaşıkçı cinayeti) sadece Suudi Arabistan'a, ayrıca Çin ve Rusya'ya baskı yapma bahanesi olarak kullanılıyor. Başlıca hedef, ABD'nin son zamanlarda her türlü bahaneyle para silkelenmesi gereken para torbası olarak görmeye başladığı Suudi Arabistan'dan finansal verimin artmasını sağlamak. Daha önce ABD, Suudi Arabistan'a bölgede önemli bir müttefik gözüyle bakıyordu ve genellikle ön planda tuttukları demokrasi ve insan hakları sorunları dikkatlerini fazla çekmiyordu. Şimdi ise ABD, müttefiklerini sıkıştırmaya, güvenlik karşılığında daha yüksek bedel ödetmeye çalışıyor. Bunun yanında ABD, son zamanlarda müttefiklerini çok kolay ‘ele veriyor'. Önceki Mısır Başbakanı'ndan (Hüsnü Mübarek) nasıl vazgeçtiklerini gördük. Suudi Arabistan'ın şu anki yönetimini de aynı rahatlıkta ‘ele verebilirler', ülkeyi istikrarsızlaştırabilirler. Bu etapta önemli bir enerji kaynağı tedarikçisi olarak Suudi Arabistan'a fazla ihtiyaç duymuyorlar. ABD zaten büyük petrol ev gaz tedarikçisi oldu, bu nedenle bu bölgedeki istikrar konusunda pek endişeli değiller" diye konuştu.

Senatonun yasa tasarısının ABD'deki iç siyasi mücadelenin belirtilerinden bir tanesi olduğuna da dikkat çeken Poçta, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Trump ilk yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan'a yaptı ve o sırada karlı bir anlaşma sağladı, Suudiler yeni silahların tedariki karşılığında yüz milyarlarca dolar ödeme sözü verdi. Trump'la hemfikir olmayan Demokratlar ve Cumhuriyetçiler ise şimdi kendisinin gazetecileri öldüren bir ülkeyle anlaştığını göstermek istiyorlar. Tüm bunların tam da şu sıralarda olup bitmesi bir tesadüf eseri değil. Şu anda Suudi Arabistan'da fiilen iktidarın Kraldan Veliaht Prens'e geçişinin hazırlıkları yapılıyor. Prens ise uluslararası ilişkilere ve temaslara daha geniş açıyla bakmaya başlıyor, askeri-teknik işbirliğinin çeşitlendirilmesini düşünmeye başlıyor, Rusya ve Çin pazarlarına çıkıyor. Elbette ki bu Amerikalıların işine gelmiyor. Onlara göre ‘vasal vasal olmalı', sağa ya da sola herhangi bir sapma olmamalı".

"''Kaşıkçı cinayeti, Suudi Arabistan, Rusya ve Çin''e baskı yapmak için kullanılıyor''" haberi, 14 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 14 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan ''Kaşıkçı cinayeti, Suudi Arabistan, Rusya ve Çin''e baskı yapmak için kullanılıyor'' haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ''Kaşıkçı cinayeti, Suudi Arabistan, Rusya ve Çin''e baskı yapmak için kullanılıyor'' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  2. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  3. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  4. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  5. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  6. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  7. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  8. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  9. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  10. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  11. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  12. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  13. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  14. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  15. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  16. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  17. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  18. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  19. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  20. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
Dünya Haberleri