Trump''tan BM zirvesinde İran çıkışı

Trump''tan BM zirvesinde İran çıkışı

Trump''tan BM zirvesinde İran çıkışı ABD Başkanı Donald Trump, 73. BM Genel Kurulu''nda yaptığı konuşmada İran, Çin ve Venezuela başta olmak üzere pek çok ülkeyi hedef aldı, göçmen ve insan hakları konusundaki BM anlaşmalarında yer almayacaklarını tekrarladı.

"İran'daki diktatörlük de bu kötü rejimlere bir örnek. Dünyaya ölüm ve yıkım getirmeyi planlıyorlar. Asla komşularına ve ulusların egemenlik hakkına saygı duymuyorlar" ifadelerini kullanan Trump, "Milyarlarca dolar İran devlet bütçesinden çıkıyor ve bunlar hiç doğru bir şekilde harcanmıyor. Kendi ceplerini dolduruyorlar ve savaş için kullanıyorlar. İran saldırgan ve yayılmacı bir politika izliyor. İşte bu yüzden benim İran'la olan nükleer anlaşmadan çekilmemi destekledi ve tekrar yaptırımları geri getirmemi desteklediler" iddiasında bulundu.

Trump, "Venezüela dahil olmak üzere her yerde sosyalizmin acı ve başarısızlık getirdiğini görüyoruz. Dünyanın bütün ülkeleri sosyalizme karşı durmalı. Maduro ve yakın çevresine yeni yaptırımlar getiriyoruz" diye konuştu.

Öte yandan Trump, konuşmasının başında, "1 yıl önce karşınıza ilk kez çıktım. Dünyamızın karşı karşıya olduğu tehditleri söylemiş ve daha parlak bir gelecek için neler  yapabileceğimizden söz etmiştim. Bugün yine BM Genel Kurulu'ndayım ve aldığımız yolu size anlatmak isterim. 2 yılda benim yönetimim çoğu yönetimin çok daha ötesine gitti ve ABD'yi ileriyi taşıdı" ifadelerini kullandı. Bu sözler üzerine BM Genel Kurulu'ndan gülme sesleri yükselirken Trump, "Bu tepkiyi  beklemiyordum" dedi.

Trump'ın konuşmasından satır başları şöyle:

ABD her zaman işbirliği ve bağımsızlığı ön planda tuttu. Ben burada bütün ulusların haklarına saygı gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. Amerika sizlere neye ibadet edeceğiniz, nasıl davranacağınızı söylemez. Biz sadece barış için çalışıyoruz. Singapur'dan Brüksel'e kadar ABD'yi dünyanın her yerinde temsil ettim ve bütün uluslarla dostane ilişkiler geliştirmeye çalıştım.

Dünyayı daha da zenginleştiriyoruz. ABD her zaman işbirliğini destekleyecektir. ABD hiçbir zaman nerede ne yapmanız gerektiğini söylemeyecektir. Tek isteğimiz ABD'nin egemenliğine saygı duyulması. Göreve başladığımdan beri çok güçlü ortaklıklar içine girdim. Kuzey Kore ile iletişime geçtik. Haziran'da Singapur'da Kim Jong-un ile görüştüm.

Görüşmelerimiz oldukça kıymetli geçti. Ve Kore yarımadasının nükleerden arınması konusunda ciddi adımlar attık. Güvenlik tedbirleri aldık. Nükleer testler durdu. Bazı askeri tesisler hizmetini bitirdi bile. Rehin alınan askerlerimiz salıveriliyor. Artık ABD'de huzur içindeler. Şu andan sonra yapılması gereken çok şey olmasına rağmen, Kim Jong-un'a çok teşekkür etmek istiyorum. Şu an olduğumuz nokta herkesin anlayabileceğinden çok daha iyi nokta.

Geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiğim ziyaretten sonra Körfez ülkeleri bizimle çalışarak, terörizmle daha ciddi şekilde mücadele ediyor. Yemen'deki korkunç iç savaşın son bulması için elinden geleni yapıyorlar. Nihai karar bu bölgelerdeki ülkelerin vereceği kararlardır. Bu bölgelerde Ürdün ve Mısır'la bölgesel ittifaklar kurduk. ABD'nin askeri güçleri sayesinde ve buradaki birçok ulusun işbirliğiyle, şu ana kadar kana susamış IŞİD bitmek üzere. Radikal İslami terörizmin destek bulmasını engelleyeceğiz.

IŞİD denen eli kanlı katiller bir zamanlar sahip oldukları bütün bölgelerden temizlendi ve onlara yapılan bütün destekler sona erdi. Suriye'de devam eden trajedi bizi çok üzüyor. Hala daha keder içindeyiz. Ve buradaki askeri ihtilafta gerilimi azaltmak istiyoruz.

Bu sene BM'nin burada barış sürecini yönetmesini istiyoruz. Herkesi buna davet ediyoruz ancak burada kimyasal silahlar kullanılırsa Esad rejimi tarafından, Ürdün ve bunun gibi mültecilere ev sahipliği yapan pek çok ülkeyi insanları korumaya davet ediyorum. Ürdün'de gerçekten merhamet örneği gördük. Suriye'nin yeniden inşası için yaklaşımlarını gerçekten herkese örnek göstermek istiyorum. 

"İRANLI YÖNETİCİLER KENDİ CEPLERİNİ DOLDURUYOR"

İran'daki diktatörlük de bu kötü rejimlere bir örnek. Dünyaya ölüm ve yıkım getirmeyi planlıyorlar. Asla komşularına ve ulusların egemenlik hakkına saygı duymuyorlar. İran yöneticileri kendi kaynaklarını kendi imkanlarını zenginleştirmek için kullanıyorlar. Milyarlarca dolar İran devlet bütçesinden çıkıyor ve bunlar hiç doğru bir şekilde harcanmıyor. Kendi ceplerini dolduruyorlar ve savaş için kullanıyorlar. İran saldırgan ve yayılmacı bir politika izliyor. İşte bu yüzden benim İran'la olan nükleer anlaşmadan çekilmemi destekledi ve tekrar yaptırımları geri getirmemi desteklediler.

Bu anlaşma 2015 yılında yapılmıştı. Bu anlaşmadan sonra İran'ın askeri bütçesi yüzde 40'dan fazla arttı. Suriye ve Yemen'de kaosa neden olundu. ABD bu çalışmada ekonomik bir yaptırım başlattı. Böylece bu ülkenin kanlı gündeminin önüne geçmeyi planlıyor. Geçtiğimiz ay yaptırımlar yürürlüğe girdi ve önümüzdeki tarihlerde daha fazlası yürürlüğe girecek. Biz ülkelerin terörü finanse etmesine izin veremeyiz. Dünyadaki hiçbir şehirde nükleer füze başlığı bulunmamalıdır. Biz bütün ülkelerden İran'ı izole etmesini bekliyoruz.

"AMERİKA'YI SÖMÜRMELERİNİ İSTEMİYORUZ"

İsrail'deki büyükelçiliğimiz Kudüs'e taşıdık. Burada İsrail'in egemenlik ve güvenliğine saygı duyduğumuz için attığımız bir adım. Hepimizin bildiği, tarihin bildiği olguları reddetmeye gerek olduğunu düşünüyorum. Bütün dogmalar yıllar içinde değişen şeyler. Ve ben de bu değişimin parçası oldum. Biz bunu refah için, barış için yapıyoruz. Özellikle de ticaretin karşılıklı ve adil bir şekilde yürümesini istiyoruz. Kimsenin Amerika'yı sömürmesini istemiyoruz. Şu an Amerika ticari açıdan hiç olmadığı kadar iyi durumda.

Tüm dünyadan yabancı mallar ABD'ye serbest bir şekilde geliyordu. Fakat diğer ülkeler bu hakkı bize tanımadılar. Artık hiçbir ülke ABD'den tek taraflı yararlanamayacak. Bazı ülkeler bize karşı haksız avantaj elde ettiler. Bu bağlamda yüzlerce milyar dolar ticaret açığı yaşadık. Kötü ticaret anlaşmalarından çıktık. Geçtiğimiz ay Meksika'yla çok başarılı bir anlaşma yaptık. Dünya Ticaret Örgütü'nün örgütün kurulu olduğu ilkeleri ihlal ettiğini tüm liderler kabul edecektir. Ülkelerin sahip olduğu şirketler sistemi kendi amaçları için kullanmışlardır.

GENEL KURULA GEÇ KALDI, KONUŞMA SIRASINI KAÇIRDI

ABD Başkanı Donald Trump, BM Genel Kurulu'nda konuşma yapacağı saatte salonda olamadı. Geç kalan Trump konuşma sırasını kaçırdı. Bunun üzerine liderlerin konuşma sırası değiştirilerek Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno'nun hitabı öne alındı. 

Trump daha önce de İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'i 15 dakika bekletmesiyle eleştirilmişti.

Genel Kurul konuşması öncesi İran mesajı

BM Genel Kurulu'ndaki konuşması öncesi kısa bir açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump İran'a mesaj gönderdi. 

İran'la görüşmek için sabırsızlandığını belirten Trump şunları söyledi: 

"Tutumlarını değiştirmeyene kadar onlarla görüşmeyeceğim. Ancak bu olacak. Başka şansları olduğunu düşünmüyorum. İran'la iyi ilişkilere sahip olmak için sabırsızlanıyorum ancak bu hemen olmayacak."

"Trump''tan BM zirvesinde İran çıkışı" haberi, 25 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. 25 Eylül 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Trump''tan BM zirvesinde İran çıkışı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Trump''tan BM zirvesinde İran çıkışı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  3. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  4. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  5. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  6. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  7. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  8. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  9. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  10. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  11. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  12. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  13. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  14. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  15. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  16. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  17. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  18. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  19. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  20. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
Dünya Haberleri