Yunanistan bastırdı, Makedonya''nın adı değişiyor: İşte yeni isim

Yunanistan bastırdı, Makedonya''nın adı değişiyor: İşte yeni isim

Yunanistan bastırdı, Makedonya''nın adı deği... Makedonya Meclisinde yapılan oylamada, Yunanistan ile daha önce varılan anlaşma kapsamında ülkenin adının "Kuzey Makedonya" olarak değiştirilmesini kapsayan anayasa değişikliği önerisi kabul edildi.

Makedonya Meclisinde yapılan oylamada, Yunanistan ile daha önce varılan anlaşma kapsamında ülkenin adının "Kuzey Makedonya" olarak değiştirilmesini kapsayan anayasa değişikliği önerisi kabul edildi. Makedonya Meclisinde hafta başından beri tartışılan anayasa değişikliği konusundaki öneri oylamaya sunuldu. Önerinin kabul edilmesi için gerekli 3'te 2'lik çoğunluk bazı muhalefet milletvekillerinin de desteği ile sağlandı. 120 sandalyeli mecliste 80 milletvekili öneri lehine oy verdi. 

YENİ İSİM 'KUZEY MAKEDONYA' OLARAK DÜŞÜNÜLÜYOR

Anayasa'da değişiklik yapılmasına ilişkin önerinin kabul edilmesi ile isim değişikliği sürecine de yeşil ışık yakılmış oldu. Önerinin kabulünden sonra ikinci aşamada Anayasa'da hangi maddelerde değişiklik yapılacağı oylanacak. Bu oylamada 120 milletvekilinden en az 61'inin desteği gerekecek. Üçüncü ve son aşamada ise nihai olarak anayasa değişiklikleri oylanacak. Bu son aşamada yeniden 3'te 2'lik çoğunluk aranacak.

Anayasa'da yapılacak değişikliklerin en önemlisi, Yunanistan ile Makedonya arasında geçen haziranda imzalanan anlaşma çerçevesinde Makedonya'nın adının "Kuzey Makedonya" olarak değiştirilmesini kapsıyor. 

İki ülke arasında yıllardır devam eden isim meselesini çözen anlaşmanın kabulüne ilişkin istişare referandumu Makedonya'da 30 Eylül'de yapılmış ancak referandum yeterli katılım olmadığı için başarısız olmuştu. Katılımın yüzde 36,91 seviyesinde kaldığı referandumda, sandığa giden seçmenlerin yüzde 91,46'sı "evet", yüzde 5,65'i "hayır" oyu kullanmıştı. 

YUNANİSTAN'IN BASKILARI YÜZÜNDEN DEĞİŞİYOR İSİM

Başta Türkiye olmak üzere birçok devlet, Makedonya'yı anayasal adı olan " Makedonya Cumhuriyeti" ismiyle tanısa da Yunanistan, kendi sınırları içinde " Makedonya" isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyordu. 

Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den bu yana güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya üye olamıyor. 

Makedonya 'nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan'ın itirazıyla geçici referans olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM)" adıyla üyeliğe kabul edilmişti. 

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, 12 Haziran'da ülkelerinde düzenledikleri basın toplantılarında görüşmeler neticesinde "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" adı üzerinde anlaştıklarını açıklamış, iki ülke hükümet temsilcilerin katılımıyla 17 Haziran'da imzalar atılmıştı. 

Makedonya ve Yunanistan'ın, vardıkları anlaşmada yer alan yükümlülüklerini tamamen yerine getirmelerinin ardından Makedonya'nın "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" ismi ile resmi olarak NATO'nun 30. üyesi olması bekleniyor.

"Yunanistan bastırdı, Makedonya''nın adı değişiyor: İşte yeni isim" haberi, 20 Ekim 2018 tarihinde yazılmıştır. 20 Ekim 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Yunanistan bastırdı, Makedonya''nın adı değişiyor: İşte yeni isim haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yunanistan bastırdı, Makedonya''nın adı değişiyor: İşte yeni isim 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:48 Bertelsmann Araştırması: Türkiye’nin Otokrasi Sınıfı
  2. 16:45 Pencereleri Parlatan Kahve Filtresi: Çevre Dostu Temizlik Sırrı!
  3. 16:30 Zihninizi Zorlayacak: UNESCO’nun Zor Dil Sıralaması!
  4. 16:23 iPhone 17 Geliyor: Çizilmelere Meydan Okuyan Ekran Teknolojisi!
  5. 15:40 Astrolojide Büyük Dönüşüm: Satürn’ün Balık Burcundaki Etkisi
  6. 15:29 Akşener tekrar muhalefeti hedef gösterdi: "CHP'li başkanlar İYİ Partilileri maraba görüyor"
  7. 15:26 Pençe-Kilit Operasyonunda Vatan Savunması: Şehit ve Yaralılar Var!
  8. 15:24 MSB duyurdu: 1 asker şehit oldu
  9. 15:02 Katlanabilir Tabletten Mac’e: Apple’ın Yeni Yolculuğu
  10. 14:48 Türkiye’nin Yaşlanan Yüzü: 65 Yaş Üzeri Nüfus %10’u Aştı
  11. 14:41 Ünlü astrolog seçim tahminlerini paylaştı: İmamoğlu mu Kurum mu kazanacak?
  12. 14:41 Beşiktaş'ın o yıldız oyuncusu geri dönüyor!
  13. 14:41 Motorindeki zamdan sonra benzinde de artış! 21 Mart'tan itibaren fiyatlarda yükseliş bekleniyor
  14. 14:41 Özel'den Erdoğan'a gönderme: "YRP ayrılana kadar iyiydi, şimdi ip cambazı diyor"
  15. 14:40 Kafelerdeki Kahveler Sağlığımızı Tehdit Ediyor mu? Karatay Uyarıyor
  16. 14:35 Enerji Tasarrufunda 6 Altın Kural!
  17. 14:33 İsrail Şifa Hastanesi'ne baskın düzenledi: 50 kişi hayatını kaybetti, 200 kişi tutuklandı
  18. 14:30 Astrolojiye Göre: Paraya Düşkün ve Mütevazi Burçlar!
  19. 14:23 Ak Parti'li Belediye Başkanının yolsuzluk raporları dikkate alınmadı!
  20. 14:23 Erdoğan: "Felaket senaryoları yazarak ekonomi programını sabote etmek için çalışanlar var"
Dünya Haberleri