Editörün Seçtikleri | 9 Aralık 2019

Editörün Seçtikleri | 9 Aralık 2019

Editörün Seçtikleri | 9 Aralık 2019 ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular.

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular.

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

Cengiz Gündoğdu

KAPİTAL’İN MANTIĞI

Maddeci Diyalektik Mantığa Giriş

Tekin Yayınevi

Cengiz Gündoğdu’nun “Kapital’in Mantığı” adlı kitabı hakkında İnsancıl Atölyesi’nden Korkut Köseoğlu yazdı. Köseoğlu’nun içeriğine katıldığımız yazısına aşağıda yer veriyoruz.

K.Marx’ın Kapital’i okunması zor kitaptır.  Birçok kişi okumaya başlayıp kısa sürede bırakmıştır.  Bırakmayanların büyük bölümü okumuştur, anlamamıştır.  Okurun birikim eksikliği bunda etkilidir.  Birikim eksikliği yalnızca yeterince okumamış olmaktan değil, aynı zamanda anlama, akıl yürütme biçiminde geleneksel mantıkla algıladığımız içindir.

Cengiz Gündoğdu, yeni kitabı “Kapital’in Mantığı” adlı eserinde bu konuyu ele almış, Marks’ın Hegel’in mantığını nasıl diyalektik mantığa dönüştürerek Kapital’i oluşturduğunu göstermiş.

Yazar önce kapitalizmin genel görünümünü vermiş, ardından insanlığın düşünce evrelerini, yöntemlerini anlatmış.  Kapital’i anlamak için Hegel’in idealist diyalektiğini kırmanın gerekliliğini, bunun için nelerin yıkılması gerektiğini altı başlıkta örnekleriyle göstermiş.

Daha sonra Kapital’i anlamamızda temel olan diyalektik düşüncenin tarihsel gelişimini filozoflar aracılığıyla ele almış.

Gündoğdu eserin dördüncü bölümünde, Türk ve dünya yazınından örneklerle, Marks’ın kapitalde gösterdiği emek sömürüsünü yazarların kendi eserlerinde nasıl gösterdiğini serimlemiş.  Gerçekçi yazarların mistisizme kapılmadan, yalın bir şekilde toplumsal çözümlemeyi nasıl yaptıklarını görüyoruz bu bölümde.

Eserin beşinci bölümünde Hegel’in kendisine kadar gelen mantığı nasıl değiştirdiğini görüyoruz.  Hegel’in oluş, özdeşlik ilkesi, çelişki konusunda ki görüşlerinin Aristoteles’in mantığını yıkışını, ancak bu yıkış, Gündoğdu’ya göre “tinsel diyalektik mantık”tır.

İşte son bölüm bu tinsel diyalektik mantığın maddeci diyalektik mantığa çevrilmesini ele alıyor.

Yazar, Devrimci bir buluş olarak değerlendirdiği maddeci diyalektik mantığı Lenin’den alıntılarla okura gösteriyor.  Kapital’den Para-Meta-Para, Sömürü, Emek gücünün alım satımı konuları tek tek çözümleniyor.

Yazar kitabın sonunda üç düşünürü İnsanlığın büyük ateşleyicileri olarak niteliyor; Aristoteles, Hegel, Marks-Engels.

Gündoğdu’nun ele aldığı maddeci diyalektik mantık yalnızca Kapital’i okumak için değil, yaşamın gerçekçi çözümlemesi için anahtar niteliğinde.

112 s.

İstanbul 2019

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Kolektif

CUMHURİYET’İN EKONOMİ POLİTİĞİ

Derleyen: Şenol Çarık

Tarihçi Kitabevi

“Tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden birisidir Türkiye…”

Okul sıralarında, ders kitaplarında öğretilen bu bilgi bugün artık sadece bir nostaljiden ibaret. Patatesini, soğanını hatta samanını bile ithal eden bir ülke haline geldik. “Ne üretiyoruz?” sorusuna verebileceğimiz bir yanıt bile yok! Dışa bağımlı, borç batağı içerisinde bir ekonomi…

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Tam bağımsızlık, ekonomik bağımsızlıkla mümkündür” sözü bugün daha da önem kazanmıştır. Kurtuluş Savaşı’yla kurulan Cumhuriyetimizin yarattığı kurumlardan, bozkırdaki mucizeden öğrenilecek o kadar çok şey var ki! Cumhuriyetin yarattığı mucizeyi, kurduğu fabrikaları küçümseyenlerin, “devlet fabrika mı işletir?” diyenlerin, yokluktan var edilen tüm kurumları, fabrikaları özelleştirenlerin, satanların ülkemizi getirdiği yer ortadadır. Ülkemiz ekonomisi giderek krizin derinleştiği, bunalımın daha da büyüdüğü bir noktaya gitmektedir.

Elinizde tuttuğunuz bu çalışmada, ülkemizin yetiştirdiği kıymetli, birikimli hocalar, uzmanlar, hem Cumhuriyet ekonomisini, planlamayı, kalkınmayı, kısaca Cumhuriyetin mucizesini hem de serbest piyasayla birlikte rayından çıkan ekonomiyi, bugün gelinen noktayı, sebep ve sonuçlarıyla, çözüm önerileriyle birlikte kaleme aldılar.

272 s.

İstanbul 2019

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Mehmet Bedri Gültekin

SİYASAL İSLAMIN YÜKSELİŞİ VE ÇÖKÜŞÜ

Kırmızı Kedi Yayınevi

Siyasal İslam” konusunu ele alırken kesinlikle üzerinde durulması gereken konuların başında arkada kalan dönemde Müslüman ülkelerin tek tek ödedikleri fatura gelir. 19. yüzyılda İslam dünyası bir bütün olarak ciddi bir şekilde Avrupalı kapitalist sömürgecilerle karşılaştığı ve hemen her yerde yenildiği zaman akla gelen ilk soru, doğal olarak “Biz neden Batı dünyasından geri kaldık?" şeklindeydi. “Siyasal İslamı”, içine girilen yeniçağa ait bir siyasal akım olarak ortaya çıkaran da bu soruya “İslam” çerçevesi içinde bir cevap bulma arayışıydı.

20. yüzyıl ise bir anlamda, sömürgeciliğe karşı mücadelenin hangi bayrak altında verilirse başarıya ulaşacağını ve hangi bayrak altında verilirse Batı’yla aradaki farkın kapanmak bir yana daha da derinleşeceğini gösteren onlarca pratiğe sahne oldu. Önümüzdeki dönem gelişmelerin ne yönde olacağını belirleyecek olan, toplumsal hafızada bütün 20. yüzyılda olup bitenlere ilişkin olarak yapılan muhasebe olacaktır.

Bu kitap bir anlamda böyle bir muhasebe çalışmasıdır.

256 s.

İstanbul 256

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

"Editörün Seçtikleri | 9 Aralık 2019" haberi, 10 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Editörün Seçtikleri | 9 Aralık 2019 haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Editörün Seçtikleri | 9 Aralık 2019 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  2. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  3. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  4. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  5. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  6. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  7. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  8. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  9. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  10. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  11. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  12. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  13. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  14. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  15. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  16. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  17. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  18. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  19. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  20. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
ABC Kitap Haberleri