CHP''li İlgezdi: 4+4+4 sistemi, okullaşma oranına darbe vurmaya devam ediyor!

CHP''li İlgezdi: 4+4+4 sistemi, okullaşma oranına darbe vurmaya devam ediyor!

CHP''li İlgezdi: 4+4+4 sistemi, okullaşma or... CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, "Kayıp Nesiller Projesi olarak tarihe geçen 4+4+4 sistemi, okullaşma oranına darbe vurmaya devam ediyor." ifadesini kullandı. 

Yeni eğitim öğretim yılı dolayısıyla yazılı açıklama yapan İlgezdi, milyonlarca öğrencinin yarın ilk zil sesiyle gelecek yolcuklarında yeni bir sayfa açacaklarını belirtti.

İlgezdi, "2018-19 Eğitim Öğretim Dönemi, aydınlanma devriminin meşalesi olan eğitim emekçilerimiz, ülkemizin geleceği olan öğrencilerimiz ve çocuklarımıza daha iyi bir gelecek kurmak için dişinden tırnağından artırarak büyük fedakarlıklarda bulunan velilerimiz açısından bu yıl da sorunlar ve sıkıntılar içerisinde başlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Eğitim öğretim sistemine yönelik eleştirilerde bulunan İlgezdi, şöyle devam etti:

Ne yazık ki, 2018-19 Eğitim-Öğretim Dönemi, aydınlanma devriminin meşalesi olan eğitim emekçilerimiz, ülkemizin geleceği olan öğrencilerimiz ve çocuklarımıza daha iyi bir gelecek kurmak için dişinden tırnağından artırarak büyük fedakârlıklarda bulunan velilerimiz açısından bu yıl da sorunlar ve sıkıntılar içerisinde başlıyor.

AKP iktidarları döneminde öncelik verilen piyasa endeksli sistem, çocuklarımızın kaliteli ve eşit eğitim almasının önündeki en büyük sorun olarak duruyor. Kırtasiyeden, kantine; ulaşımdan barınmaya varıncaya değin özel teşebbüs ve sermayeye devredilen eğitim alanı, her geçen gün ticarileşiyor. Hane halkının eğitim harcamaları kademeli olarak yükselirken, düşen alım gücü, yükselen enflasyon velilerin belini büküyor.

'ÇOCUKLARIMIZ TAM BİR KARANLIĞA MAHKUM EDİLİYOR'

“Kayıp Nesiller Projesi” olarak tarihe geçen 4+4+4 sistemi okullaşma oranına darbe vurmaya devam ediyor. İlkokul ve ortaokul çağındaki çocuklarımız arasında okullaşma oranı önemsenecek oranda düşmüştür. Veriler en fazla kız çocuklarının okulu terk ettiğini gösteriyor. Eğitim sisteminin dışında kalan çocuklarımızı ne yazık ki erken yaşta yapılan evlilikler ve çocuk işçiliği bekliyor!

Eğitim sisteminde fırsat eşitsizliğinin ve ayrımcılığın en net ifadesi olan proje okullar, içi boşaltılan Anadolu ve fen liseleri, kontenjanları boş kalan İmam Hatipler, eğitim eşitliğini zedeliyor.

Okul öncesi eğitimden, üniversiteye kadar, eğitim hayatının her anında dayatılan ezberci sistem, her geçen yıl laik ve bilimsel içerikten arındırılan müfredat, sınav merkezli başarı kriteri, çocuklarımızı tam bir karanlığa mahkum ediyor.

Eğitim ve öğretim alanını hem içerik hem de biçimsel olarak dönüştürmek amacıyla 16 yılda 14 defa sistem değiştiren AKP iktidarının yarattığı niteliksiz eğitim hizmeti, kalabalık sınıflar, karma eğitim karşıtı uygulamalar, çocuklarımızın eğitim sisteminin dışına itilmesine neden oluyor.

Sürekli değişen sınav sistemi, dönem ortasında değişen kurallar, sınav tarihlerinin gerekçe gösterilmeksizin değiştirilmesi, çalınan sınav sorularının örtbas edilmesi, yapılan sınavların iptal edilmesi, çocuklarımızı sonu belirsiz bir geleceğe sürüklüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yurtların sıkı şekilde denetlenmeyen dini vakıf ve derneklere devredilmesi, bu yurtlarda kalan çocuklarımızın taciz ve istismar vakalarının kurbanları olmasına yol açıyor. 

'EĞİTİM EMEKÇİLERİNİ DE ZOR BİR YIL BEKLİYOR'

Öte taraftan eğitim emekçilerini de zor bir yıl bekliyor! Atanmayan yaklaşık 500 binden fazla öğretmen ile eğitimin her branşında bir işsizler ordusu yaratıldı. Bugüne kadar en az 47 eğitim emekçimiz ataması yapılmadığı için intihar etti. Okullarda verimliliği artırmak amacıyla devreye sokulan “Öğretmen Performans Sistemi”, iktidarın dünya ve siyasi görüşünü paylaşmayan emekçilerin tasfiyesi için bir araç konumuna geldi. Öte taraftan aynı okulda aynı işi yapan öğretmenlerin; Kadrolu, Ek Ders Karşılığı Ücretli ve Sözleşmeli olarak istihdam edilmeleri, eğitimde taşeronlaşmanın ve emek sömürüsünün en acı örneği olarak kayıtlara geçti.

Eğitim emekçileri başta özlük hakları olmak üzere, meslek onurunu zedeleyen uygulamalardan ve kendilerini ekonomik darboğaza sürükleyen maddi olanaksızlıklardan kaygı duymaya devam ediyorlar.

Görülüyor ki, bu yılda Türkiye'de eğitim sistemini eşitsizlik ve adaletsizlikler belirlemeye devam edecek. Oysa eğitim aydınlığın yoludur.

Büyük Atatürk’ün öngördüğü gibi, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmek için laik, bilimsel, parasız ve kaliteli bir eğitimi eşit biçimde toplumun her kademesine ulaştırmak, öğrenim ve öğretim sürecini her türlü siyasi etkilerden arındırmak, devletin en kutsal görevi olmalıdır.

2018-2019 Eğitim ve öğretim yılının; eğitimde fırsat eşitliğinin her alanda hayata geçtiği, insan merkezli çağdaş eğitim reformunu gerçekleştirebilmek için bütün paydaşların bir arada masaya oturduğu, laik demokratik eğitim ortamının sağlandığı, nitelikli eğitime öncelik verildiği, okullarda şiddetin yaşanmadığı, yurtlarda yaşanan taciz ve istismar vakalarına sessiz kalınmadığı bir yıl olmasını diliyorum.”

"CHP''li İlgezdi: 4+4+4 sistemi, okullaşma oranına darbe vurmaya devam ediyor!" haberi, 16 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. 16 Eylül 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan CHP''li İlgezdi: 4+4+4 sistemi, okullaşma oranına darbe vurmaya devam ediyor! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP''li İlgezdi: 4+4+4 sistemi, okullaşma oranına darbe vurmaya devam ediyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  2. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  3. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  4. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  5. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  6. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  7. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  8. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  9. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  10. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  11. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  12. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  13. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  14. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  15. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  16. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  17. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  18. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  19. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  20. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
Eğitim Haberleri