ODTÜ''den kadınlara ''programcılık'' eğitimi

ODTÜ''den kadınlara ''programcılık'' eğitimi

ODTÜ''den kadınlara ''programcılık'' eğitimi ODTÜ tarafından farklı yaş ve meslek gruplarından kadınlara, "Django Girls" programlama etkinliği çerçevesinde ücretsiz bilgisayar programlama ve yazılım teknolojileri eğitimi veriliyor.

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Hande Alemdar, koordinatörlüğünü yürüttüğü "Django Girls" eğitimine ilişkin AA muhabirine açıklama yaptı.

İlk kez İstanbul'da yürütülen çalışmayı, ODTÜ'nün öncülüğünde Ankara'ya taşıdıklarını belirten Alemdar, etkinliğin amacının daha fazla kadının programlama ve yazılım teknolojisiyle tanışması, farkındalık yaratılması olduğunu söyledi.

Alemdar, eğitime ismini veren "Django"nun bir çerçeve programlamasının ismi olduğunu ve "Python" isimli programlama dilinde geliştirildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Django'yu kullanabilmek için biraz Python bilmek gerekiyor. Biz onu da öğretiyoruz. Eğitimde internet nasıl çalışırı da katılımcılara gösteriyoruz. Sonrasında web sitesi kurabilecek duruma geliyorlar. Django programlaması, zor bir işi öğretebilmek üzerine organize edilmiş. Yazılımın öğreticisini (tutorial) Türkçe'ye de çevirdik. Türkçe üzerinden herkes onu evinden takip ederek öğrenebilir." 

ODTÜ Bilgi İşlem Merkezi Laboratuvarı'nda 30 kişiye verdikleri eğitimde, bir öğreticinin 3 kişiyle ilgilendiğini söyleyen Alemdar, "Katılımcılar her şeyi kendileri yapıyorlar. Tabii ki temel her şeyi öğretiyoruz. Sonrasında öğretmenleri sadece takıldıkları bir yer olması durumunda yardımcı oluyorlar." dedi.

"Kadınların bilgisayar programcısı olmayacağına yönelik algılar var""

Uzun yıllar sektörde çalışmış bir bilgisayar mühendisi olarak, kadınların bilgisayar ve bilişim sektöründe çalışamayacağına yönelik önyargılarla karşılaştığını ifade eden Alemdar, bu nedenle kadınlara yönelik böyle bir program başlattıklarını anlattı. 

Hande Alemdar, şunları kaydetti:

"Kadın bilgisayar mühendislerine yönelik 'kadından programcı olmaz, programcılık erkek işidir. Sen o güzel beynini, o zor işe yorma.' gibi bazısı iyi niyetli, bazısı kötü niyetli sözler söylendi. Ne zaman ki, iş ciddileşti, bu sefer 'ben şirketimde kadın bilgisayar mühendisi çalıştırmak istemiyorum, çünkü onlar iyi değiller.' denildi. O zaman dedik ki, 'öyle birşey yok.' Bu mesleğin yaradılışından itibaren kadınlar var. 1950'lerde, 1960'larda inanın daha çok kadın bilgisayar programcısı vardı. Sonra bu meslek para etmeye başlayınca kadınlar, çemberin dışına itildi. Dünyanın ilk bilgisayar programcısı kadın. Aslında programcılık dediğimiz şey, detaylara takılmak ve programlama yapmak. Aynı anda birden fazla şey düşünebilmek ile ilgili. Bu doğal olarak, kadının yeteneğinde var. Kadınların programcılık yapamayacağına yönelik önyargılar o kadar birikti ki, biz bunu düzeltme yolunda bir adım attık. Bugün Neil Armstrong aya inebildiyse bir kadının yazabildiği program sayesinde inebildi." 

"Başvuru şartı ve yaş sınırı koymadık"

Duyurusunu ağustosta yaptıkları eğitim programına 160 kişinin başvurduğunu bildiren Alemdar, ilk etapta 30 kişiyi ücretsiz programa dahil edebildiklerini söyledi.

 Başvuru şartı ve yaş sınırı koymadıklarını dile getiren Alemdar, katılımcılara programlama bilgilerinin olup olmadığını, neden bu atölyeye katılmak istediklerini ve öğrendikleri bilgileri nasıl kullanacaklarını sorduklarını belirtti.

Alemdar, eğitimde tıp doktorundan ziraat mühendisine, mimardan lise öğrencisine her meslekten ve yaş grubundan insanın bulunduğunu da ifade etti.

Eğitimin katılımcılar için bir başlangıç olduğunu söyleyen Alemdar, eğitimi sonrasında öğretici konumuna gelenlerin olduğuna işaret etti.

Alemdar, 6 ayda bir eğitimi tekrarlayacaklarını da sözlerine ekledi. 

"ODTÜ''den kadınlara ''programcılık'' eğitimi" haberi, 05 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. 05 Kasım 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan ODTÜ''den kadınlara ''programcılık'' eğitimi haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ODTÜ''den kadınlara ''programcılık'' eğitimi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  2. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  3. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  4. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  5. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  6. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  7. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  8. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  9. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  10. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  11. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  12. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  13. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  14. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  15. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  16. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  17. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  18. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  19. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  20. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
Eğitim Haberleri