İngiliz Economist dergisi: Erdoğan’ın tavsiyesine uyanlar şimdi pişman

İngiliz Economist dergisi: Erdoğan’ın tavsiyesine uyanlar şimdi pişman

İngiliz Economist dergisi: Erdoğan’ın tavsiy... AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Yastık altındaki dövizlerinizi bozdurun'' çağrısının seçmendeki yansımalarını Konya’da izledi.BBC Türkçe’nin aktardığına göre Economist, dergide yayımlanan yazıda, Erdoğan’ın...

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Yastık altındaki dövizlerinizi bozdurun'' çağrısının seçmendeki yansımalarını Konya’da izledi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Economist, dergide yayımlanan yazıda, Erdoğan’ın 2016 yılında da destekçilerinden yasıl altı dövizlerini satmasını istediği, Erdoğan’ın oy deposu olarak nitelenen Konya’da da bu çağrının büyük karşılık bulduğu, bir haftada ülke çapında 440 milyon dolardan fazla paranın liraya çevrildiği hatırlatıldı.

Economist’e göre o gün Erdoğan’ın tavsiyesine uyanlar şimdi pişman olmuş olabilir.
OHAL ilanından bu yana liranın dolara karşı üçte bir oranında değer kaybederek enflasyonu iki hanede tuttuğu belirtilen yazda şöyle dendi: “Sıradan vatandaş alım gücünün çöktüğünü gördü. Türk şirketler 300 milyar dolara varan dış borçların ağırlığı altında eziliyor. Bu da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın üçte birinden fazla. Bloomberg, bazı büyük şirketlerin 20 milyar dolara varan borçlarını yeniden yapılandırdığını bildiriyor. Kredi derecelendirme şirketi Moody’s de 17 Türk bankasının notunu yatırımcı güven endeksindeki düşüş nedeniyle indirdi.''

“Suçun büyük bölümü Erdoğan’ın; geçtiğimiz yıllarda düşük faiz ve büyümeyi enflasyonun önüne koydu'' sözleriyle devam eden yazıda, Erdoğan’ın, Londra’daki yatırımcılarla buluşmasında Merkez Bankası üzerindeki kontrolünü artıracağını söylemesi sonrası liranın sert düşüş yaşadığına da dikkat çekildi.

'İŞARETLER RAHATLATICI SAYILMAZ'
Merkez Bankası’nın iki haftada iki kez faiz artırması ile kurdaki hasarın toparladığı belirtilirken, yatırımcıların seçimler sonrası atmosferden endişe ettiğine de vurgu yapıldı.

Yazı şöyle devam etti: “Yabancı yatırımcılar referendum sonrası cumhurbaşkanına yeni büyük güçler verecek, yargıyı politize ederek parlamentonun denetimini de zayıflatacak olan anayasa değişikliğinden dolayı zaten paniklemişti. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilse bile parlamentoda iktidarı muhalefete devretmemek için yeniden erken seçim ilan edebileceği yönündeki dedikodular, endişeleri daha da artırıyor. Anket şirketleri, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçileceğini ama milletvekili seçimlerin çok daha zorlu bir yarış olacağını tahmin ediyor. Ankara’dan gelen işaretler çok daha rahatlatıcı sayılmaz.

Cumhurbaşkanı hala liranın düşüşü için yabancı ülkeleri suçluyor ve Türklere tedavüldeki dövizlerinden kurtulmalarını söylüyor. Ekonomi kağıt üstünde gelişiyor. Bu hafta açıklanan verilere göre yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü. Ama hükümet teşvikleri geçen yıllarda rakamları öyle sulandırdı ki, bir akşamdan kalmışlık hali baş gösterdi.''

"İngiliz Economist dergisi: Erdoğan’ın tavsiyesine uyanlar şimdi pişman" haberi, 15 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. 15 Haziran 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan İngiliz Economist dergisi: Erdoğan’ın tavsiyesine uyanlar şimdi pişman haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İngiliz Economist dergisi: Erdoğan’ın tavsiyesine uyanlar şimdi pişman 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  2. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  3. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  4. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  5. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  6. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  7. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  8. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  9. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  10. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  11. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  12. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  13. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  14. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  15. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  16. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  17. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  18. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
  19. 00:40 İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı'
  20. 00:39 Fatih Terim, Yunanistan'da çifte kupa hedefinde olduğunu açıkladı
Ekonomi Haberleri