THK ile kiracı arasında ''dolar'' anlaşmazlığı

THK ile kiracı arasında ''dolar'' anlaşmazlığı

THK ile kiracı arasında ''dolar'' anlaşmazlığı Türk Hava Kurumu (THK), Laleli''de otel olarak işletilen tesisine ait kira bedelinin, daha önce imzalanan sözleşme gereği dolar bazında, faiziyle birlikte ödenmesi için kiracısı olan işletmeye noter kanalıyla ihtarname gönderdi.

Türk Hava Kurumu'nun (THK), Laleli'de otel olarak işletilen tesisine ait kira bedelinin, daha önce imzalanan sözleşme gereği dolar bazında, faiziyle birlikte ödenmesi için gönderdiği ihtarnameye cevap veren işletme avukatı, 13 Eylül tarihli 85 nolu Cumhurbaşkanlığı kararını referans gösterip, kira bedelinin Türk Lirası olarak istenmesi ve kira sözleşmesindeki tüm hükümlerin yeni duruma uyarlanması ihtarında bulundu.

THK ile kurumun Laleli'deki tesisini 2055 yılına kadar kiralayan ve binayı yüksek meblağlı yatırımla 5 yıldızlı bir otel haline getiren iş insanı Recep Ercen Keskin'e ait Keskin Gayrımenkul Turizm Yatırım San. ve Tic. AŞ adlı şirket arasında, kira bedelinin döviz kuruyla ödenmesine yönelik ihtilaf yaşandı.

Kurum avukatı Elif Kaya Öngür'ün kiracı şirkete Ankara 54. Noteri aracılığıyla 17 Eylül'de gönderdiği ihtarnamede, kiracı şirkette birleşme yaşandığı belirtilerek, Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) 157. maddesi gereği kira alacaklarının teminata bağlanması talep edildi. 

ABD DOLARI CİNSİNDEN TEMİNAT MEKTUBU

Kiracı işletmenin, Laleli'deki taşınmazı 1 Temmuz 2005 tarihli kira sözleşmesi uyarınca kiracı sıfatıyla kullandığı belirtilen ihtarnamede, kira sözleşmesinin 8. ve 9. maddelerinde, "kira sözleşmesine kiracı tarafından uyulmaması ya da sözleşmenin feshi nedeniyle doğabilecek kira bedeli, amortisman, faiz, cezai şart, tazminat gibi her türlü alacaklarını teminat altına almak maksadıyla, muteber bir bankadan birinci kira yılına ilişkin teklif olunan bir yıllık kiranın (KDV hariç) yüzde 50'si oranında ABD doları cinsinden süresiz bir kesin teminat mektubu sağlaması, kira sözleşmesinin ancak teminatların tümünün tesisiyle hüküm ifade edebileceği" hususunda mutabakata varıldığı dile getirildi.

THK Laleli tesislerinin adi kira sözleşmesi ile kiraya verilmesine ilişkin genel şartnamenin 6. maddesinde ise, "THK'ya verilecek olan teminat mektubunun düzenleme tarihlerinden itibaren 3 yılda bir yenileneceği, teminat yenileme işleminin bu esas doğrultusunda üçer yıllık periyotlarla sözleşme bitimine kadar devam edeceği, kurumun teminatın tamamını ya da bir kısmını, her ne nam altında olursa olsun ortaya çıkacak alacağı veya zararına mahsuben herhangi bir ihtara hacet kalmaksızın nakde çevirmekte serbest olduğunun" hükme bağlandığı da hatırlatılan ihtarnamede, bu hükme göre müvekkil kuruma verilmesi gereken teminat bedeli alacağından kalanın 647 bin 367 dolar olduğuna dikkat çekildi.

"THK ile kiracı arasında ''dolar'' anlaşmazlığı" haberi, 21 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. 21 Eylül 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan THK ile kiracı arasında ''dolar'' anlaşmazlığı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. THK ile kiracı arasında ''dolar'' anlaşmazlığı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Gazze saldırıları İsrail'in borcunu 2023'te iki katından fazlaya çıkardı: Maliyeti fazla oldu
  2. 00:32 Beypazarı'ından 'bor' iddialarına açıklama geldi: Mevzuat farklılığından kaynaklı
  3. 00:26 Fed açıkladı: Enflasyon en büyük finansal risk olarak görülüyor
  4. 00:13 Elektrikli otomobiller baş ağrısı mı yapıyor? İşin sır fren sistemiyle açıklandı
  5. 00:11 Türkiye milyarlarca dolarlık dev yatırımı daha kaçırdı!
  6. 00:09 Audi'lerin bagajlarındaki rakamlar ne anlama geliyor? İşte güç tablosunun sırrı!
  7. 00:06 Ucuza lüks otomobil arayanlara iyi haber geldi! Yeni Citroen C3 Aircross size göre olabilir
  8. 00:00 Sadettin Saran açıkladı: Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  9. 23:50 Dünyanın en iyi havalimanları açıklandı: Türkiye de listede
  10. 23:46 AKP’li Nihat Zeybekçi İsrail’le ticareti savundu: ''Katliam başka ticaret başka''
  11. 23:43 Türkiye boykota gidiyor! Ünlü adlar da destek verdiğini açıkladı
  12. 23:41 Altın sahiplerini korkutan uyarı geldi: "Bu fırsat kaçmaz, hazırlanın"
  13. 23:32 Trump'ın yargılandığı bina önünde kendini ateşe verdi
  14. 23:29 BM açıkladı: Sudan'da insan eliyle oluşturulan kriz çok büyük boyutta
  15. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  16. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
  17. 22:53 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan elde ettiği gelir açıklandı!
  18. 22:49 Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen Tesla Model Y'nin satış fiyatı netleşti!
  19. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  20. 22:14 Kulüpler Birliği, TFF'ye seçim için bir çağrıda bulundu!
Ekonomi Haberleri